ANP
NOS NieuwsAangepast

Eerste Oranje-duel trekt 4,3 miljoen kijkers

Gemiddeld bijna 4,3 miljoen mensen hebben gisteren op NPO 1 naar de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal tegen Senegal gekeken, meldt Stichting KijkOnderzoek (SKO). Het was de meest bekeken televisie-uitzending van de dag.

Ook de voor- en nabeschouwing trok veel kijkers. Met respectievelijk 2 miljoen en bijna 3,2 miljoen kijkers maken ze de top-3 van meest bekeken programma's compleet. Hierna volgt het NOS Journaal met ruim 1,7 miljoen belangstellenden.

De voetbalkijkcijfers zijn medeafhankelijk van het tijdstip en de dag waarop de wedstrijd gespeeld wordt. In 2014, het vorige WK waarop Oranje in actie kwam, werd de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal (tegen Spanje) bekeken door gemiddeld ruim 7 miljoen mensen. Die wedstrijd werd op een vrijdagavond in juni uitgezonden.

Onduidelijk is in hoeverre het aantal kijkers naar het huidige WK wordt gedrukt door een 'boycot' van tv-kijkers. Vanwege de schendingen van de mensenrechten in gastland Qatar verklaarden sommige mensen dat ze uit principe niet zouden gaan kijken. Uit een enquête van de onderzoeksafdeling van de NOS bleek dat 15 procent van de ondervraagden dit aangaf.

Vergelijkbare kijkcijfers

De livestream van de NOS van Senegal-Nederland is in totaal bijna 1,4 miljoen keer gestart door in totaal ruim 600.000 unieke bezoekers, zegt NOS-onderzoeker Robin Muurling.

Muurling keek ook naar een wedstrijd van het Nederlands Elftal op een WK op een vergelijkbaar tijdstip: de wedstrijd tegen Servië en Montenegro op het wereldkampioenschap van 2006, die om 14.50 uur begon. "Die werd door 5,5 miljoen mensen bekeken. Dat is meer dan gisteren, maar we weten dat er in 2006 überhaupt meer televisie gekeken werd. In combinatie met de streamingcijfers is het aantal kijkers daarom vergelijkbaar gebleven."

De laatste openingswedstrijd van het Nederlands elftal op een groot toernooi was op 13 juni vorig jaar tegen Oekraïne. Dat EK-duel werd door 5,4 miljoen mensen bekeken, weet Muurling. "Dat zijn er ook meer dan gisteravond. Maar het was ook later op de avond en ook nog op een zondagavond, als de meeste mensen niet hoeven te werken."

Advertentie via Ster.nl