Denemarken start WK met doelpuntloos gelijkspel tegen Tunesië

Denemarken is het WK in Qatar teleurstellend begonnen. De wedstrijd tegen Tunesië in Al Rayyan eindigde dinsdagmiddag in een doelpuntloos gelijkspel.

Voor Christian Eriksen was het een bijzonder duel. Nadat hij tijdens het EK vorig jaar een hartstilstand had gekregen, stond hij voor het eerst weer op het veld bij een eindtoernooi.

Denemarken, de nummer tien van de wereldranglijst, was op voorhand de favoriet in het duel met Tunesië, dat twintig plaatsen lager staat. Toch waren het de Tunesiërs die de eerste kans van de wedstrijd kregen.

Mohamed Dräger haalde uit van buiten het strafschopgebied en zag zijn inzet via de rug van Andreas Christensen maar net naast het Deense doel gaan. Onder de lat bij de Denen stond Kasper Schmeichel, die voor de vijfde keer een WK-duel keepte en daarmee op gelijke hoogte kwam met zijn vader Peter.

Jebali twee keer dichtbij

De Deense keeper zag tien minuten later de bal wel in zijn doel belanden, maar de goal van Issam Jebali werd afgekeurd. De aanvaller, op clubniveau spelend voor het Deense Odense, stond namelijk buitenspel.

Dezelfde Jebali was vlak voor rust opnieuw dicht bij de openingstreffer. Dit keer kon Schmeichel nog net zijn hand achter de bal krijgen. De Denen, met onder anderen voormalig Ajax-spelers Kasper Dolberg, Eriksen en Rasmus Kristensen in de basis, konden elkaar in aanvallend opzicht nog niet goed vinden.

Schmeichel redt op een inzet van Jebali

Bondscoach Kasper Hjulmand moest ook nog voor het rustsignaal zijn eerste wissel toepassen, omdat Sevilla-speler Thomas Delaney geblesseerd was geraakt.

Tunesië was in de tweede helft niet van plan het rustiger aan te doen. Direct na de aftrap werd de aanval weer gezocht en Jebali gezocht. Ook Denemarken deed verwoede pogingen kansen te creëren.

Grote kansen Denen

Langzaam maar zeker kregen de Denen meer grip op Tunesië en rond de zeventigste minuut sidderden de Tunesische fans even. Eriksen had een fraai schot in huis, maar doelman Aymen Dahmen een minstens zo fraaie redding.

Uit de hoekschop die volgde kon Andreas Christensen koppen, Andreas Cornelius wilde de bal het laatste zetje richting doel geven. De bal belandde echter op de paal.

Denemarken probeerde er een slotoffensief uit te persen en invaller Jesper Lindström had nog een vlammend schot in huis. Opnieuw redde Dahmen. Het bleef zodoende bij 0-0.