Lionel Messi baalt

Op gouden schoenen begint Messi WK met enorme deceptie tegen Saudi-Arabië

De eerste wedstrijd van Lionel Messi op zijn vijfde WK is ontaard in een enorme deceptie voor de Argentijnen. Met een volstrekt onverwachte plotwending boog Saudi-Arabië een vroege achterstand om in een zege (2-1) en bleef de ongeslagen reeks van de Zuid-Amerikanen op 36 wedstrijden staan, eentje minder dan recordhouder Italië.

Het was een scenario dat niemand had zien aankomen, na een zeer eenzijdige eerste helft. Het leek eigenlijk wachten tot Messi de acht WK-goals van zijn illustere landgenoot Diego Maradona zou gaan evenaren, nadat hij met een penalty al in de tiende minuut voor de 1-0 had gezorgd. Zijn zevende goal op een eindronde.

Met dank overigens aan Pol van Boekel, die als dienstdoende videoscheidsrechter had gezien dat Leandro Paredes bij een corner naar de grond werd getrokken.

Het rollertje waarmee Messi de strafschop omzette, leek de opmaat voor een wedstrijd waarin de titelfavoriet onverstoord kon warmdraaien voor een succesvol WK. Tegen het nietige Saudi-Arabië, dat na zijn sensationele plek in de achtste finales in 1994 vooral figureerde tijdens eindrondes.

De gouden schoenen van Lionel Messi

Messi mocht zich bij vlagen op een speelplaats wanen, met de bal aan zijn linker. Op zijn gouden schoenen verdeelde hij het spel, maar Van Boekel bleek in de loop van de eerste helft een strenge opzichter.

Het waren flitsen van een titelfavoriet, het sprintje van Messi en de koelbloedige afronding. En ook het wippertje van Lautaro Martínez, even een fractie uit het oog verloren door de Saudi's. Maar beide goals werden na het zien van videobeelden afgekeurd. Het scheelde een fractie, maar het was buitenspel.

Martínez maakte er nog eentje in buitenspelpositie, waarbij hij keeper Mohammed Al-Owais met een fraaie lichaamsschijnbeweging kleineerde. Aanvoerder Nawaf Al Abed haalde de rust niet eens, maar de nekslag bleef uit voor de ploeg van Hervé Renard. Want het was nog maar 1-0 halverwege.

Lionel Messi heeft Argentinië op voorsprong gezet

En ook Saudi-Arabië heeft zijn sterren, niet voor niets gekwalificeerd voor de eindronde. Met al zijn sterren van Al-Hilal, dat met liefst negen (!) basisspelers hofleverancier van het elftal is.

Zo viel de plotselinge gelijkmaker vlak na rust door een welgemikte trap van Saleh Al-Shehri, waarbij het verdedigende gestuntel van de Argentijnen gezien het wedstrijdverloop nog als een schoonheidsfoutje kon worden gezien. Maar het bleek een voorbode voor meer.

Massale steun Saudi-Arabië

Salem Al-Dawsari ontsnapte een paar minuten later met de bal aan liefst drie bewakers, waarna hij de bal snoeihard de bovenhoek in joeg. Gesteund door tienduizenden supporters was ineens de grootste stunt van het land op een WK in de maak, sinds die memorabele zege op de Belgen in 1994.

Al-Owais bleek na rust ook een bekwame sluitpost bij de spaarzame kansen die het stroef spelende Argentinië nog kreeg. Messi schoot ter illustratie nog een vrije trap uit kansrijke positie hoog over. Met een stijlvolle redding op een kopbal van Julián Álvarez trok Al-Owais diep in de extra tijd de zege over de streep.