NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 19/8: Vuelta van start in Utrecht • Eerste dag Lowlands

Goedemorgen! In Utrecht begint de Vuelta en in Biddinghuizen treedt op de eerste dag van Lowlands onder anderen Liam Gallagher op.

Eerst het weer: het is vrij zonnig, maar vanuit het westen trekt vanmiddag een strook met bewolking en enkele buien over het land. Plaatselijk kan onweer voorkomen. Voor de buien uit wordt het nog 22 tot 26 graden. Daarna koelt het enkele graden af.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. Bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De Ronde van Spanje start vanavond met een ploegentijdrit van ruim 23 kilometer. Aan de laatste grote wielerronde van het seizoen doen 13 Nederlanders mee. De ploegentijdrit is live te zien op NPO 1 vanaf 18.18 uur en ook te volgen via een livestream op NOS.nl. De eerste ploeg die van start gaat is het Spaanse Burgos-BH, waar ook de Nederlander Jetse Bol fietst. Om 19.58 uur start de Nederlandse ploeg Jumbo-Visma.
  • In Biddinghuizen gaat na twee jaar afwezigheid Lowlands van start. Op de eerste dag treden onder anderen Michael Kiwanuka, Liam Gallagher en Eefje de Visser op.
  • Het kabinet komt weer bijeen voor de ministerraad. Dat is voor het eerst sinds het zomerreces. In de middag geeft premier Rutte weer zijn wekelijkse persconferentie.

Wat heb je gemist?

Het kabinetsdoel om uiterlijk in 2030 overal de stikstofuitstoot met 50 procent omlaag te brengen is voor coalitiepartij CDA "niet heilig". Dat zegt partijleider Wopke Hoekstra in een interview met het AD. Daarmee laat hij een belangrijke coalitieafspraak los.

De vier coalitiepartijen, VVD, D66, CDA en ChristenUnie, spraken tijdens de formatie af de uitstoot nog dit decennium met de helft te reduceren. Vooral D66 hecht zwaar aan die afspraak. Ook premier Rutte zei begin deze maand nog aan 2030 vast te willen houden.

Hoekstra zegt nu dat zijn partij de stikstofuitstoot nog steeds met 50 procent wil terugdringen, maar daar desnoods wel meer tijd voor te willen nemen.

Ander nieuws uit de nacht:

  • 'Gedetineerden niet op verlof door lange wachttijden': gevangenen die zijn veroordeeld voor ernstige gewelds- of zedendelicten zien hun verloven vaak ingetrokken worden omdat ze volgens nieuwe regels eerst door een psycholoog moeten worden beoordeeld. Ze moeten volgens NRC vaak maanden op die beoordeling wachten, omdat er te weinig psychologen zijn.
  • 'UWV keurt 60-plussers voorlopig zonder arts': het UWV schakelt voorlopig geen arts meer in bij de medische keuring van 60-plussers. Dat zou minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid binnenkort in een brief aan de Tweede Kamer schrijven. Door een gebrek aan UWV-artsen zijn de werkachterstanden bij het UWV flink opgelopen.
  • Feestfilmpje premier Marin leidt tot commotie in Finland: in Finland is ophef ontstaan over een filmpje waarin premier Sanna Marin dansend en zingend met vrienden op feestjes is te zien. Critici vinden het gedrag opgepast voor een regeringsleider, maar er zijn ook steunbetuigingen voor Marin. De leider van de grootste oppositiepartij wil dat de premier op drugsgebruik wordt getest. Volgens sommigen zou een raptekst die in de video is te horen naar drugs kunnen verwijzen. Marin zegt dat ze op de feestjes alleen alcohol heeft gedronken.

En dan nog even dit...

Zoals al gezegd begint Lowlands vandaag. Festivals zijn, net als veel andere dingen dit jaar steeds duurder geworden.

Hoe duur Lowlands is geworden, en hoe festivalgangers daarmee omgaan, is te zien in onderstaande video:

Festivals steeds duurder, bij Lowlands vinden ze dat (nog) niet erg

Fijne vrijdag, en voor de bezoekers van de Ronde van Spanje: feliz viernes!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl