NOS SportAangepast

Rune stunt in Parijs met zege op Tsitsipas, de verliezend finalist van 2021

Rune stunt in Parijs met zege op Tsitsipas, de verliezend finalist van 2021

De (sinds eind april) 19-jarige Holger Rune heeft voor een daverende stunt gezorgd door Roland Garros te beroven van de verliezend finalist van vorig jaar.

De Deense nummer 40 van de wereld was na een strijd van net even meer dan drie uur in vier sets te sterk voor de als vierde geplaatste Griek Stefanos Tsitsipas: 7-5, 3-6, 6-3, 6-4.

Rune, die drie jaar geleden als junior het toernooi won en onlangs in München zijn eerste toernooizege boekte (ten koste van Botic van de Zandschulp die in de finale moest opgeven), teisterde Tsitsipas vooral met harde services, met subtiele dropshots en een reeks weergaloze passeerslagen.

Rune houdt hoofd koel

Toen hij in de vierde set een dubbele break voor kwam, leek de klus geklaard. Maar hij verloor bij 5-2 twee games op love en bij 5-4, toen hij nog eens voor de wedstrijd serveerde, begon hij met een dubbele fout.

Tsitsipas, het toernooi begonnen met twee slopende partijen, rook bloed, maar wist geen van zijn drie breakpoints in die game te verzilveren.

Primeur voor Ruud

Bij de laatste acht stuit Rune op Casper Ruud, die eveneens voor het eerst de kwartfinales van een grandslamtoernooi bereikte.

Na de slopende en drieënhalf uur vergende vijfsetter tegen de Italiaan Lorenzo Sonego had de als achtste geplaatste Noor het makkelijker tegen de Pool Hubert Hurkacz: 6-2, 6-3, 3-6, 6-3.

Casper Ruud

Bij de vier toernooizeges van de Pool was hardcourt de ondergrond, terwijl de 23-jarige Ruud zeven van zijn acht ATP-titels op gravelbanen binnenhaalde.

En dat was goed te zien op het gemalen baksteen in Parijs, waarop hij in de eerste ronde een eind maakte aan de lange loopbaan van de 37-jarige Fransman Jo-Wilfried Tsonga.

Scherpe returns

Ruud bepaalde niet alleen het tempo in zijn eigen opslagbeurten, maar ook in de servicegames van de Hurkacz. Met scherpe returns bracht hij steeds zijn forehand in stelling en Hurkacz kwam amper onder de druk uit.

Op vechtlust won de Pool de derde set en kwam hij in de vierde een break voor. Maar daar bleef het bij.

Roeblev door na opgave Sinner

Andrej Roeblev schaarde zich voor de tweede keer onder de laatste acht. De Rus (7de op de plaatsingslijst) zag Jannik Sinner (11de) na een dik uur met een knieblessure opgeven. De stand was toen 1-6, 6-4, 2-0 in Roeblevs voordeel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl