NOS SportAangepast

Aan indrukwekkende loopbaan Tsonga komt pijnlijk einde op gravel Roland Garros

Aan indrukwekkende loopbaan Tsonga komt pijnlijk einde op gravel Roland Garros

Aan de tenniscarrière van Jo-Wilfried Tsonga is op pijnlijke wijze een einde gekomen. De Fransman bood op Roland Garros in de eerste ronde goed partij aan de Noor Casper Ruud, maar in de vierde set speelde een pijnlijke schouder hem parten, 6-7 (6), 7-6 (4), 6-2, 7-6 (0).

De 37-jarige Fransman, die zijn laatste toernooi speelde, gaf tegen de als achtste geplaatste Ruud nog één keer alles, maar uiteindelijk liet zijn lichaam hem in de steek. Op 5-5 in de vierde set brak hij de Noor, maar bij het maken van de break blesseerde hij zich. Hij kon niet meer voluit serveren en was kansloos in het vervolg.

Tranen en applaus

Met tranen in zijn ogen en onder een luid applaus, serveerde Tsonga bij een stand van 6-0 in de tiebreak voor het laatst. Ruud verzilverde zijn matchpoint eenvoudig waarna de Fransen een staande ovatie over hadden voor hun geëmotioneerde landgenoot.

Direct na afloop werd Tsonga geëerd voor zijn prestaties. Daarbij waren, als verrassing, ook veel andere Franse tennissers aanwezig. Tevens waren er op een groot scherm boodschappen van onder anderen Rafael Nadal.

Tsonga haalde op de Australian Open, Roland Garros en Wimbledon twee keer de halve finales en was in Melbourne in 2008 finalist. Hij won 18 ATP-titels.

  • Reuters
    Jo-Wilfried Tsonga wordt behandeld aan zijn schouder
  • Reuters
    Jo-Wilfried Tsonga bedankt zijn fans

"Ik hoop dat de wereld snel de vrede vindt die ik vandaag heb gevonden. Bedankt Roland Garros, bedankt 'Mister Tennis'. Ik hou van jullie", zei Tsonga na afloop, die nooit tot de absolute wereldtop behoorde, maar wel een enorme populariteit genoot.

"Ik heb altijd gezegd dat het een van mijn doelen was om kinderen en andere mensen te inspireren. Ik hoop dat ik dat tijdens mijn carrière heb gedaan. Ik ben geïnspireerd door andere sporters en ik weet hoe dat voelt. Ik weet hoe je je voelt als je een fan van iemand bent of iemand bewondert. Het is een fijn gevoel", aldus de voormalig nummer vijf van de wereld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl