NOS SportAangepast

Ademhalingsproblemen dwarsbomen Van de Zandschulp in eerste ATP-finale

Van de Zandschulp geeft met ademhalingsproblemen op in eerste finale

De eerste ATP-finale in de carrière van Botic van de Zandschulp is geëindigd in een deceptie. De 26-jarige tennisser moest in München opgeven met ademhalingsproblemen tegen de jonge Deen Holger Rune.

Het stond op dat moment 4-3 in de eerste set in het voordeel van Van de Zandschulp. Hij kreeg last van de borst, keerde na een medische behandeling van circa twintig minuten terug op de baan, maar hield het na vier punten definitief voor gezien.

'Alles weer oké'

"Helaas moest ik opgeven, omdat ik problemen had met mijn ademhaling. Het was onmogelijk om verder te spelen", meldde Van de Zandschulp later op Twitter. "Een half uur later was alles weer oké."

Maandag reist hij af naar Spanje, waar hij mee hoopt te doen aan het masterstoernooi van Madrid. Op het Spaanse gravel staat hij tegenover Pablo Carreño Busta, de nummer achttien van de wereld. "Hopelijk ben ik fit genoeg om te spelen", schrijft hij.

In Madrid hoopt Van de Zandschulp zich klaar te stomen voor Roland Garros. Het tweede grandslamtoernooi van het jaar begint op 22 mei.

Van de Zandschulp was de eerste Nederlander in een ATP-finale sinds 2016. Destijds speelde Robin Haase de finale in Gstaad. Haase blijft de laatste Nederlander die een ATP-titel pakte. De Hagenaar won in 2012 het toernooi van Kitzbühel.

Vlotte start Van de Zandschulp

Van de Zandschulp en de 19-jarige Rune stonden beiden in hun eerste ATP-finale. De Nederlander, veertigste op de wereldranglijst, had de beste start en liep uit naar een 4-1 voorsprong. Rune, de nummer zeventig van de wereld en oud-winnaar van Roland Garros bij de junioren, behield daarna voor het eerst zijn opslag.

In de lange zesde game miste Van de Zandschulp twee gamepoints en werkte hij drie breakpoints weg, maar capituleerde hij op het vierde. Vervolgens moest hij door fysieke problemen de strijd staken.

Voor Holger Rune is het de eerste toernooizege in zijn carrière.

Op weg naar de finale in München maakte Van de Zandschulp indruk door onder meer de nummer zeven van de wereld Casper Ruud te verslaan. Zijn goede prestaties leveren hem een 31ste plek op de wereldranglijst op, zijn hoogste klassering ooit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl