Botic van de Zandschulp heeft de finale van het ATP-toernooi in München bereikt. Hij knokte zich na een moeizame eerste set terug tegen de Serviër Miomir Kecmanovic en won met 2-6, 7-6, 6-4.

Om ook zijn eerste ATP-titel te mogen vieren, moet de Veenendaler zondag afrekenen met de Deen Holger Rune.

Van de Zandschulp voor het eerst in ATP-finale na zege op Kecmanovic in München

Het is de eerste keer in zijn loopbaan dat Van de Zandschulp de finale van een ATP-toernooi heeft gehaald. Na de overwinning op Kecmanovic lonkt een plek in de topdertig.

Van de Zandschulp is bovendien de eerste Nederlandse ATP-finalist sinds Robin Haase in 2016.

Zware dobber

Tegen Kecmanovic ging het een stuk minder gemakkelijk dan tegen Casper Ruud, die door Van de Zandschulp van de baan werd geslagen in de kwartfinale. De Servische tegenstander van vandaag bleek erg taai. Het leverde een lang en spannend duel op.

Het was in de eerste fase van de wedstrijd zoeken voor Van de Zandschulp. Op 1-0 verloor hij meteen zijn eigen service. Pas in derde game leek Van de Zandschulp wat ritme te vinden en brak hij Kecmanovic weer terug.

Toch bleef de nummer 38 van de wereld goede momenten afwisselen met slordigheden. De mooiste rally's waren vaak voor de onbevangen spelende Nederlander, maar Kecmanovic was vaster.

Hij brak Van de Zandschulp op 3-2 dan ook opnieuw. Kecmanovic bleef daarna rustig en won de eerste set met 6-2.

Mentaal sterk

In de tweede set braken de twee elkaar over en weer. Even leek voor Van de Zandschulp een nederlaag aanstaande, maar hij hield knap stand en dwong met een tiebreak een derde set af.

Van de Zandschulp op het ATP-toernooi van München AFP

Van de Zandschulp toonde zich mentaal uiterst weerbaar en zette in de laatste set zijn sterke spel voort. Wederom braken beide tennissers elkaars servicegames, maar bij 4-4 brak hij eindelijk het verzet van Kecmanovic.

In de finale treft Van de Zandschulp zondag de pas 19-jarige Deen Holger Rune. De nummer 70 van de wereld, die eerder dit toernooi de nummer Alexander Zverev versloeg, was de Duitser Oscar Otte in twee sets de baas: 6-4, 6-4.

STER reclame