Iga Swiatek
NOS SportAangepast

Swiatek heeft het één set lastig met Zheng, maar bereikt kwartfinales Roland Garros

Iga Swiatek, de nummer één van de wereld, heeft de laatste acht op Roland Garros bereikt. Zheng Qinwen, 74ste op de wereldranglijst, leek een simpel te nemen horde, maar de Chinese bleek taai, al liep ze na anderhalf uur toptennis een blessure op. De Poolse won met 6-7 (5), 6-0, 6-2.

Zheng leek niet onder de indruk van de ontzagwekkende reeks zeges (31 op rij) van Swiatek en trok onverschrokken ten aanval. Ze kwam twee keer terug van een break achterstand, werkte vijf setpoints weg en won daarna ook nog de tiebreak, ondanks een 5-2 voorsprong van Swiatek.

Een dijbeenblessure gooide daarna roet in het eten. Zheng liet zich behandelen bij een 3-0 achterstand in de tweede set en pakte in het vervolg nog maar twee games.

Swiatek neemt het in de kwartfinales op tegen de Amerikaanse Jessica Pegula, die in drie sets afrekende met Irina Begu uit Roemenië.

Kasatkina en Koedermetova ook door

Eerder op de dag bereikte Daria Kasatkina voor de tweede keer in haar loopbaan de kwartfinales in Parijs. De als twintigste geplaatste Russin was de acht posities lager ingeschaalde Italiaanse Camila Giorgi met 6-2, 6-2 de baas.

Daria Kasatkina

Giorgi had een ronde eerder nog verrassend de als zevende geplaatste Aryna Sabalenka uit het toernooi geslagen, maar begon nu nerveus aan de wedstrijd. Ze verloor direct haar opslaggame en ging daarna te geforceerd op zoek naar openingen. Die vond ze amper, maar tegelijkertijd grossierde ze wel in onnodige fouten.

Sabalenka dreef haar tot wanhoop met haar diep geslagen, dubbelhandige backhands, maar Kasatkina bracht vrijwel elke bal terug. Giorgi moest daarom meer risico nemen en dat pakte verkeerd uit: de ene na de andere groundstroke belandde buiten de lijnen. Kasatkina bleef kalm en haalde na 2018 voor de tweede keer de laatste acht.

Landgenote Koedermetova wacht in kwartfinales

Kastatkina stuit nu op de één plaats lager geplaatste landgenote Veronika Koedermetova die voor het eerst sinds haar debuut op Roland Garros in 2017 zo ver is gekomen op een grandslamtoernooi. Zij wees de Amerikaanse Madison Keys met 1-6, 6-3, 6-4 terug.

Veronika Koedermetova

Koedermetova werd in de eerste set van de baan geblazen door Keys, die het met haar machtige forehands voor het zeggen had. In de tweede set was de Amerikaanse, in 2018 halvefinaliste in Parijs en het jaar erop kwartfinaliste, ineens uitgeraasd en nam Koedermetova vanaf de baseline de controle over.

De Russin, die wel al een dubbeltitel op grandslamniveau (Wimbledon, 2021) op zak heeft, had zeven setpoints nodig om de tweede set binnen te halen, maar amper tien minuten later stond ze in de derde al een dubbele break voor. Met een paar ferme klappen deed Keys nog wel wat terug, maar veel bleek die ene break niet uit te maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl