We sluiten dit liveblog af met de stand in de eredivisie. Vooral in Zwolle zal naar bovenstaande plaatje met veel genoegen worden gekeken.

Zo won PSV op bezoek bij SC Cambuur

Bekijk de samenvatting van SC Cambuur - PSV

PSG kampioen van Frankrijk

Lionel Messi heeft PSG op voorsprong gezet

Paris Saint-Germain is voor de tiende keer kampioen van Frankrijk geworden. Daarmee zijn de Parijzenaars gedeeld recordkampioen, samen met Saint-Étienne.

Alle grote sterren verschenen op het veld in het Parc des Princes, waar een puntje tegen RC Lens (1-1) al volstond.

Meer over de kampioenswedstrijd van PSG lees je hier.

De samenvatting van RKC - PEC Zwolle

Bekijk hier de samenvatting van RKC - PEC

CAM-PSV | 90+4' PSV wint in Leeuwarden

PSV viert de 1-2 van Mario Götze

Het is afgelopen bij Cambuur - PSV. De Eindhovenaren hebben drie felbegeerde punten binnen.

PSV kwam na twee minuten op achterstand, maar was niet bij machte om het PSV daarna echt moeilijk te maken.

Eran Zahavi en Mario Götze bepaalden de eindstand op 1-2: PSV blijft in het spoor van koploper Ajax.

Meer over de zege van PSV lees je in het wedstrijdverslag.

CAM-PSV | 90' PSV slordig met de kansen

PSV heeft het aan zichzelf te danken dat de wedstrijd niet al lang en breed is gespeeld.

Ook invaller Maxi Romero hielp zojuist een grote mogelijkheid om zeep.

Namens Cambuur miste Dylan Smit een kopkans.

CAM-PSV | 78' PSV controleert

Cambuur heeft aanvallend gewisseld, maar komt niet meer in de buurt van het doel van Yvon Mvogo.

PSV kreeg twee kansen om de wedstrijd te beslissen, maar Mauro Júnior en Ritsu Doan werkten matig af.

CAM-PSV | 65' DOELPUNT PSV!

PSV komt op 1-2. Mario Götze kopt binnen uit een corner van Mauro Júnior.

Het is een harde klap voor Cambuur, dat met tien man staat.

CAM-PSV | 62' Rood voor Sylla

Sylla pakt rood

In de eerste helft was Sekou Sylla al dicht bij een rode kaart, maar na een uur spelen is het raak.

De verdediger staat op ongelukkige wijze op de voet van Ritsu Doan en krijgt zijn tweede gele kaart.

PSV heeft nog een half uur om de winnende te maken tegen de tien van Cambuur.

CAM-PSV | 54' PSV voert druk op

Cambuur wordt in de eerste fase na de rust ver teruggedrukt op eigen helft. Met een aantal prima combinaties werd PSV gevaarlijk, hoewel een echte kans nog uitblijft.

Toch zal het op deze manier moeilijk zijn voor Cambuur om stand te houden.

CAM-PSV | 46' Duel weer begonnen

PSV moet in de tweede helft tegen Cambuur op zoek naar een doorslaggevend doelpunt in de titelrace.

Ibrahim Sangaré is er bij de Eindhovenaren ingekomen. Joey Veerman is gewisseld.

RKC-PEC | 90+5' PEC pakt cruciale punten

Bram van Polen benutte een strafschop en zorgde daarmee voor 0-2

PEC Zwolle heeft op bezoek bij RKC Waalwijk met 0-2 gewonnen. Daarmee sleept de ploeg punten van onschatbare waarde in de strijd tegen degradatie binnen.

De doelpunten waren van Thomas van den Belt en Bram van Polen.

Wat de zege van PEC precies betekent voor de stand lees je in het wedstrijdverslag.

CAM-PSV | 45+4' Rust bij Cambuur - PSV

We gaan met 1-1 de rust in bij Cambuur - PSV. De thuisploeg kwam via Patrick Joosten na twee minuten al op voorsprong, maar zag PSV dankzij Eran Zahavi langszij komen.

CAM-PSV | 44' DOELPUNT PSV!

Zahavi viert de belangrijke gelijkmaker tegen Cambuur

Eran Zahavi scoort! De PSV-spits krijgt de bal na een corner voor zijn voeten en schiet raak.

Het staat weer gelijk in Leeuwarden.

CAM-PSV | 40' Sylla speelt met vuur

Sekou Sylla moet oppassen. De vleugelspeler van Cambuur pakte een paar minuten geleden geel na een harde charge op Ritsu Doan.

Zojuist was hij dicht bij een tweede kaart na een overtreding op Andre Ramalho.

Brobbey opgelucht maar ook kritisch na zege bij NEC

Doelpuntenmaker Brobbey: 'We moesten knokken, kwamen niet goed in ons spel'

Brian Brobbey maakte vlak voor tijd de bevrijdende treffer tegen NEC, maar is kritisch op zijn ploeg.

RKC-PEC | 70' PEC knokt zich richting drie punten

Anita in duel met twee PEC-spelers

PEC mag de zege in Waalwijk eigenlijk niet meer laten glippen. Met nog twintig minuten te gaan staat het nog altijd 0-2.

Kansen heeft RKC maar nauwelijks.

CAM-PSV | 22' PSV heeft het lastig

PSV heeft het tot nu toe moeilijk met Cambuur. De Friezen jagen de bezoekers goed af en komen er soms gevaarlijk uit.

De beste PSV-kans was voor Eran Zahavi, maar zijn kopbal werd gekeerd.

Samenvatting AZ - sc Heerenveen

Bekijk hier de samenvatting van AZ - sc Heerenveen

RKC-PEC | 49' DOELPUNT PEC ZWOLLE!

Bram van Polen schiet raak vanaf elf meter en zet PEC op een 0-2 voorsprong tegen RKC.

RKC-PEC | 46' Tweede helft begonnen

Het staat 0-1 bij RKC - PEC en dus zijn de bezoekers uit Zwolle nog 45 minuten verwijderd van drie erg belangrijke punten.

CAM-PSV | 2' DOELPUNT SC CAMBUUR

Patrick Joosten zette Cambuur met een slim hakje op 1-0

Patrick Joosten zet Cambuur op voorsprong. Met een hakje werkt hij de 1-0 binnen.

CAM-PSV | 1' Cambuur en PSV hebben afgetrapt

Ook de laatste eredivisiewedstrijd van de dag is begonnen. PSV gaat in Leeuwarden op jacht naar drie cruciale punten in de race om de landstitel.

De opstelling van SC Cambuur voor het duel met PSV

Opstelling SC Cambuur

Samenvatting NEC - Ajax

Bekijk hier de samenvatting van NEC - Ajax

RKC-PEC | 45+4' Rust in Waalwijk

RKC - PEC Zwolle gaan rusten met een 1-1 tussenstand.

Op slag van rust kreeg Richard van der Venne nog een grote kans voor RKC. De middenvelder had de bal voor het intikken, maar mikte recht op Kostas Lamprou.

AZ-HEE | 90+6' AZ wint van Heerenveen

AZ boekt een uiterst zwaarbevochten zege op sc Heerenveen. Tijjani Reinders is door zijn late treffer de matchwinner.

In de eerste helft kwam Heerenveen op voorsprong via Amin Sarr. Jesper Karlsson maakte kort voor rust gelijk.

Meer over dit duel lees je in het wedstrijdverslag.

AZ-HEE | 90+2' Heerenveen raakt de paal

Een gesmoord schot van Arjen van der Heide eindigt op de paal.

Zuur voor de Friezen, die geen onaardige wedstrijd spelen tegen AZ.

AZ-HEE | 87' DOELPUNT AZ!

Tijjani Reijnders krijgt de bal van Sam Beukema en schiet met overtuiging raak.

Met nog een paar minuten op de klok hebben de Alkmaarders de winst binnen handbereik.

Reijnders maakte de winnende goal tegen Heerenveen

Bayern is kampioen van Duitsland

Voor de tiende keer op rij is het raak voor Bayern München. De Beierse topploeg heeft de Duitse landstitel gepakt, na een 3-1 zege op Borussia Dortmund.

Het wedstrijdverslag lees je hier.

AZ-HEE | 80' AZ gaat voor de winst

In de laatste tien minuten is AZ nadrukkelijker op zoek naar de winnende treffer.

Zeker Owen Wijndal was daar dichtbij, maar ook zijn inzet werd gekeerd door Erwin Mulder.

RKC-PEC | 16' DOELPUNT PEC ZWOLLE!

Thomas van den Belt is door het dolle na zijn goal

Thomas van den Belt zet PEC Zwolle op voorsprong tegen RKC. De VAR bekijkt de treffer minutenlang, maar hij telt.

Van den Belt kreeg de bal op de rand van het zestienmetergebied aangespeeld en plaatst de bal daarna keurig in het RKC-doel.

AZ-HEE | 69' Weinig kansen in Alkmaar

Pavlidis komt tegen Heerenveen nog niet tot doelgevaar

Het staat nog altijd 1-1 bij AZ - Heerenveen. Er gebeurt niet al te veel in Alkmaar: AZ heeft moeite om kansen te creëren.

Heerenveen wordt zo nu en dan gevaarlijk via Aminn Sarr of Sidney van Hooijdonk, maar lijkt ook wel vrede te hebben met deze tussenstand.

Internazionale zet stap richting scudetto

Internazionale is de nieuwe koploper in de Serie A. Denzel Dumfries brak de ban in het duel met AS Roma, dat al sinds januari geen competitieduel meer verloren had. Maar aan die reeks van twaalf wedstrijden kwam nu bruut een einde (3-1).

Hoogtepunt van de wedstrijd was de tweede Milanese goal, een streep in de bovenhoek na wat kap- en draaiwerk van Marcelo Brozovic. Maar ook de harde kopbal waarmee Lautaro Martínez na rust de volgende treffer op het bord kopte, onderstreepte de dominantie van de thuisclub. Henrikh Mkhitaryan scoorde vlak voor tijd tegen.

Met allebei nog vijf duels voor de boeg heeft Inter een punt meer dan stadgenoot AC Milan, dat zondag op bezoek gaat bij Lazio.

Het hele wedstrijdverslag lees je hier.

Geen Gakpo in de basis bij PSV

Cody Gakpo begint het duel met SC Cambuur straks vanaf de bank. Bruma en Ritsu Doan staan in de basis in de aanval van de Eindhovenaren.

Kort achter de voorste drie speelt Mario Götze. Ibrahim Sangaré start vanaf de bank.

Opstelling PSV

RKC-PEC | 1' Wedstrijd begonnen

Er is afgetrapt in Waalwijk, bij RKC tegen PEC. Zeker voor de bezoekers zijn drie punten eigenlijk pure noodzaak.

PEC bezet de zeventiende plaats in de eredivisie. RKC staat veertiende.

AZ-HEE | 46' AZ - Heerenveen hervat

We zijn weer begonnen in Alkmaar, waar AZ voor het eigen publiek op jacht zal gaan naar de 2-1.

Opstellingen RKC en PEC Zwolle

De opstelling van RKC voor het duel met PEC
    De opstelling van PEC voor het duel met RKC

AZ-HEE | 45+3' Rust in Alkmaar, AZ opgelucht kleedkamer in

AZ en Heerenveen gaan pauzeren met een 1-1 tussenstand.

Via Amin Sarr kwamen de Friezen vroeg op voorsprong. AZ had daarna moeite om tot kansen te komen, maar kort voor rust was het toch raak toen Jesper Karlsson knap raak volleerde.

Jesper Karlsson is blij met zijn treffer tegen Heerenveen

AZ-HEE | 44' DOELPUNT AZ!

Jesper Karlsson maakt gelijk. Hij plukt een voorzet vanaf rechts mooi uit de lucht. Het staat weer gelijk in Alkmaar.

Bayern erg dicht bij landstitel

Lewandowski scoort maar weer eens voor Bayern München

Het kan haast niet anders, of we zien straks de welbekende Beierse bierdouche over Bayern-trainer Julian Nagelsmann worden gestort.

Bayern München staat bij rust 2-0 voor tegen Borussia Dortmund. Bij winst is de tiende landstitel op rij een feit.

Eerder op de dag degradeerden Nick Viergever en Jetro Willems met Greuter Fürth uit de Bundesliga. Willems maakte tegen Bayer Leverkusen nog wel een doelpunt voor zijn ploeg, maar het mocht niet baten.

AZ-HEE | 23' AZ zet aan

Thuisploeg AZ probeert de 0-1 achterstand door de vroege goal van Amin Sarr weg te poetsen. Tot veel kansen komen de Alkmaarders echter niet.

Zojuist kreeg Zakaria Aboukhlal wel een mogelijkheid, maar zijn kopbal ging ver naast.

Ondertussen in de Premier League...

Manchester City heeft de thuiswedstrijd tegen nummer één-na-laatst Watford met 5-1 gewonnen. Door de overwinning heeft koploper City nu vier punten voorsprong op achtervolger Liverpool, dat zondag in actie komt.

Liefst vier van de vijf doelpunten van City werden gemaakt door de Braziliaan Gabriel Jesus, die ook de assist gaf bij de andere goal.

AZ-HEE | 7' DOELPUNT HEERENVEEN

Sarr viert zijn goal tegen AZ

Amin Sarr ontsnapt, is niet meer in te halen door de AZ-verdediging en scoort.

0-1 in Alkmaar.

AZ-HEE | 1' AZ en Heerenveen begonnen

In Alkmaar is het duel tussen AZ en Heerenveen van start. Voor de thuisploeg zijn drie punten hard nodig om het gat met nummer vier FC Twente te verkleinen.

Heerenveen staat op het oog vast op de elfde plek, maar mag bij een overwinning nog dromen van de play-offs.

Ajax wint van NEC

Brobbey viert zijn doelpunt

Het blijft in Nijmegen bij 0-1. Ajax zal ongelofelijk opgelucht zijn, want lang leken de Amsterdammers duur puntenverlies te gaan lijden tegen NEC.

Dankzij een laat doelpunt van Brobbey pakt Ajax dus toch de winst.

NEC-AJA | 90' Kudus mist enorme kans

Mohammed Kudus had een zee van tijd om de beslissende goal te maken, maar hij mist alleen voor de keeper toch.

Mattijs Branderhorst kan zijn inzet over de goal tikken.

Ondertussen komt Edson Álvarez er bij Ajax in om de boel dicht te houden in de extra tijd.

NEC-AJA | 87' DOELPUNT AJAX!

Brian Brobbey maakt de 0-1! Hij schiet hard binnen na de bal van Mohammed Kudus te hebben ontvangen.

Wat een bevrijding voor Ajax.

Met deze elf begint AZ tegen sc Heerenveen

De opstelling van AZ tegen Heerenveen

AZ begint in de basis met Zakaria Aboukhlal, die voor het eerst sinds september mag starten.

NEC-AJA | 75' Puntenverlies dreigt voor Ajax

Het spelbeeld in De Goffert is onveranderd. Ajax zoekt naar openingen in de Nijmeegse defensie, maar weet die maar nauwelijks te vinden.

Toch is de buit voor NEC nog niet binnen: er is nog een kwartier te spelen.

NEC-AJA | 67' Bijzonder moment voor Van Eijden

Steunbetuiging aan de teruggekeerde Rens van Eijden

Rens van Eijden lag er maandenlang uit met een zware blessure, maar heeft zojuist zijn rentree gemaakt voor NEC.

Aan de ervaren verdediger de taak Ajax in de laatste twintig minuten van scoren af te houden.

De opstelling van sc Heerenveen tegen AZ

De opstelling van Heerenveen tegen AZ

NEC-AJA | 63' Brobbey kopt op de paal

Brobbey voor Ajax in actie tegen NEC

Pech voor Brian Brobbey. De invaller kopte een voorzet van Nico Tagliafico naar de hoek, maar zag de bal op de paal eindigen.

Kort na die kans was ook Davy Klaassen heel dicht bij een goal. Zijn kopbal uit een corner werd van de lijn gehaald.

NEC-AJA | 57' Tavsan héél dicht bij 0-1

Elayis Tavsan dribbelt fraai langs een paar Ajax-verdedigers, maar jaagt de bal daarna van dichtbij in het zijnet.

NEC heeft in de tweede helft geen enkele moeite zich staande te houden.

NEC - Ajax hervat, Berghuis gewisseld voor Brobbey

De tweede helft is begonnen, met daarbij Brian Brobbey. De ongelukkig spelende Steven Berghuis is in de kleedkamer achtergebleven.

Kort na de hervatting kreeg NEC al een kansje, maar Souffian El Karouani kan Maarten Stekelenburg niet passeren.

Rust in De Goffert

De eerste helft in Nijmegen is afgelopen. NEC begon erg goed tegen Ajax en kreeg via Jonathan Okita twee goede kansen.

In de loop van het eerste bedrijf werd Ajax iets sterker: Dusan Tadic kreeg een uitgelezen kans om de openingstreffer te maken, maar miste zijn penalty.

NEC-AJA | 45' Liam van Gelderen debuteert voor Ajax

Liam van Gelderen debuteert voor Ajax

Perr Schuurs moet het veld geblesseerd verlaten. Hij wordt vervangen door Liam van Gelderen, die zijn debuut maakt in het eerste elftal.

Van Gelderen speelde 28 wedstrijden voor Jong Ajax.

NEC-AJA | 43' Berghuis schiet over

Ajax is na de gemiste penalty van Tadic wat dreigender.

Het leverde een kans op voor Steven Berghuis, die bal aangespeeld kreeg van Sébastien Haller. Zijn schot vloog echter hoog over het NEC-doel heen.

Elayis Tavsan kreeg even later een goede mogelijkheid uit de counter, maar ook hij mikte te hoog.

NEC-AJA | 33' Tadic mist penalty!

Tadic mist zijn derde penalty van dit seizoen

Ajax kreeg een strafschop nadat Jurriën Timber getackled werd in de zestien, maar Dusan Tadic mist vanaf elf meter.

Mattijs Branderhorst kan de zachte inzet van de Serviër vrij eenvoudig keren. Het blijft voorlopig 0-0.

NEC-AJA | 23' NEC goed begonnen tegen Ajax

Mattsson in duel met Gravenberch

NEC maakt Ajax het voetballen onmogelijk in het eerste gedeelte van de wedstrijd. De Nijmegenaren zetten goed druk en komen er zelf geregeld gevaarlijk uit.

Zojuist kreeg Jonathan Okita zijn tweede kans van het duel, maar hij kon de bal na een hoge voorzet niet goed uit de lucht plukken.

Aan de kant van Ajax heeft Steven Berghuis het zwaar aan de rechterkant. Hij heeft zijn handen vol aan NEC-back Souffian El Karouani.

NEC-AJA | 12' Grote kans voor NEC!

Maarten Stekelenburg voorkomt de 1-0 van NEC. Jonathan Okita was Perr Schuurs te snel af en kon uithalen.

Zijn schot werd knap gekeerd door Stekelenburg.

NEC-AJA | 9' Eerste kansje was voor Ajax

NEC - Ajax kabbelt in de beginfase rustig op en neer. Ajax is iets gevaarlijker en kreeg na een ruime minuut al een kans, toen Davy Klaassen in de zestien kon koppen.

Zijn inzet was te zacht om keeper Mattijs Branderhorst echt te verontrusten.

NEC-AJA | 1' NEC en Ajax zijn begonnen!

De eerste wedstrijd van deze zaterdag is van start. NEC en Ajax hebben afgetrapt in De Goffert.

Overigens is het een heugelijke voetbaldag voor keeper Maarten Stekelenburg. Hij is de eerste 39-jarige ooit die voor Ajax in actie komt.

Sfeeractie van NEC-supporters kort voor het thuisduel met Ajax

Eredivisie-debuut voor Ajax lonkt voor Ihattaren

Mohamed Ihattaren

Mohamed Ihattaren kan vanmiddag zijn debuut in de eredivisie maken voor Ajax.

Zijn eerste minuten voor de Amsterdammers maakte hij afgelopen zondag in de bekerfinale. Toen kon hij in zijn korte invalbeurt het tij niet keren voor Ajax.

Arsenal te sterk voor Manchester United

Manchester United heeft zaterdag in een aantrekkelijk duel verloren van Arsenal. De nieuwe ploeg van Ajax-trainer Erik ten Hag liet zich van een betere kant zien dan de midweekse afstraffing tegen Liverpool, maar kon een nederlaag niet voorkomen: 3-1.

Jarenlang maakten Manchester United en Arsenal de dienst uit in de Premier League, maar nu troffen de twee grootmachten van weleer elkaar als nummer vijf en zes van de competitie.

Zo start NEC tegen Ajax

De opstelling van NEC tegen Ajax

NEC doet het vanmiddag zonder Wilfried Bony. De spits raakte gisteren geblesseerd op de training.

Omdat ook aanvaller Ali Akman er niet bij is door een schorsing, moet het doelgevaar straks komen van Elayis Tavsan en Jonathan Okita.

Voor verdediger Rens van Eijden komt het duel nog te vroeg.

Waarom hapert de Ajax-motor?

Met vier punten voorsprong op nummer twee PSV en nog maar vijf speelronden te gaan lijkt Ajax op papier hard op weg naar de landstitel. De praktijk leert echter dat Ajax de afgelopen twee maanden geen wedstrijd makkelijk wist te winnen.

De vormdip van Ajax in de eredivisie werd ingezet na de klinkende zege op FC Twente (5-0). De Amsterdammers verloren in die periode van Go Ahead Eagles. Tegen achtereenvolgens Willem II (0-1), RKC Waalwijk (3-2), SC Cambuur (2-3), Feyenoord (3-2), FC Groningen (1-3) en Sparta (2-1) werd weliswaar gewonnen, maar van de vanzelfsprekendheid waarmee Ajax voor en vlak na de winterstop de wedstrijden won was niets meer over.

Waar komt die dip eigenlijk vandaan? Aan de hand van statistieken zochten we het uit.

De opstelling van Ajax

De opstelling van Ajax voor het duel met NEC

Ajax begint het uitduel met NEC met Kenneth Taylor in de basis. De jonge middenvelder start op de plek van Edson Álvarez, die niet helemaal fit is.

Ten opzichte van de bekerfinale zijn Sébastien Haller, Nico Tagliafico en Perr Schuurs andere nieuwe gezichten in de basisopstelling van de Amsterdammers.

Dat betekent dat naast Álvarez ook Brian Brobbey op de bank zit. Lisandro Martínez en Noussair Mazraoui zitten niet bij de selectie.

Welkom!

Welkom in dit liveblog over een eredivisie-avond met vier wedstrijden. We houden je vanaf 16.30 uur op de hoogte van NEC - Ajax.

Vanavond komen verder onder meer PSV en AZ in actie.