Wekdienst 25/3: EU-top gaat verder • Afscheid Piet Paulusma
Goedemorgen! Vandaag gaat in Brussel de EU-top verder. En in Harlingen kan het publiek afscheid nemen van weerman Piet Paulusma, die afgelopen zondag overleed.
Na het oplossen van enkele mistbanken, is het vandaag zonnig. Wel verschijnen vanmiddag enkele stapelwolken. De noord- tot noordoostenwind waait zwak tot matig, kracht 2 tot 3 en het wordt 15 tot 18 graden.
Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.
Wat kun je vandaag verwachten?
- In Brussel gaat de EU-top verder. De Europese leiders praten onder meer over de energiemarkt en ook over hoe Europa minder afhankelijk kan worden van het Russische gas. Gisteren was er al een NAVO- en G7-bijeenkomst. Hier lees je over de resultaten van die dag van topoverleg.
- De Amerikaanse president Biden was gisteren ook bij die overleggen, vandaag reist hij door naar Polen. Daar spreekt hij met zijn Poolse ambtgenoot Duda over de oorlog in Oekraïne. Die ontmoeting staat gepland in Rzeszów, een stad op zo'n 80 kilometer van de grens met Oekraïne.
- Mensen die afscheid willen nemen van Piet Paulusma, kunnen daarvoor terecht in Harlingen. Tussen 12.00 uur en 17.00 uur biedt zijn familie daar gelegenheid toe in het Entrepotgebouw. De weerman overleed zondag op 65-jarige leeftijd.
- Naar verwachting wordt bekend welk bedrag de studiebeurs wordt, die vanaf het studiejaar 2023-2024 weer terugkeert. De voorkeursbedragen lekten al uit, studentenbonden vinden het niet genoeg.
Wat heb je gemist?
President Biden heeft er begrip voor dat de Europese Unie gas, olie en steenkool blijft kopen van Rusland. Dat zei premier Rutte na afloop van de eerste dag van de EU-top in Brussel, waar ook de Amerikaanse president was aangeschoven. De Poolse premier Morawiecki had aangedrongen op een totaalverbod op de import van energie uit Rusland.
De VS heeft de import van olie, aardgas en kolen uit Rusland verboden, maar veel Europese landen kunnen niet zomaar van het gas af, ook Nederland niet, zegt Rutte. "Als je dat te snel doet, betekent dat, dat er straks verpleeghuizen zonder verwarming zitten of dat er hele industrietakken stilvallen. Dat is ook veiligheid, dat je niet in de kou komt te zitten. Olie en steenkool afbouwen kan sneller, maar gas niet."
Ander nieuws uit de nacht:
- CPB: in Nederland dragen niet de sterkste schouders de zwaarste lasten: Het Nederlandse belastingstelsel leidt niet tot grote herverdeling, zegt het Centraal Planbureau, en is minder progressief dan gedacht, al werken de overheidsuitgaven aan de lagere inkomens in de vorm van toeslagen en heffingskortingen wel nivellerend.
- Akkoord over Europese wetgeving om macht techreuzen te beteugelen: onderhandelaars van de EU-lidstaten en het Europees Parlement hebben in Brussel een voorlopig akkoord bereikt. Een nieuwe wet moet de macht van techbedrijven inperken en voor eerlijkere concurrentie zorgen.
- De Bilt gaat stemmen alsnog opnieuw tellen: Het centraal stembureau besloot eerder dat een hertelling niet nodig was, omdat er geen onrechtmatigheden waren. Maar de VVD deed gisteravond toch het voorstel tot hertelling, vanwege de kleine verschillen. Een meerderheid van de gemeenteraad ging daarmee akkoord.
En dan nog even dit:
Twee commentatoren die zich bij de WK kunstschaatsen in het Franse Montpellier ongepast uitlieten over de voormalig kunstschaatsster Meagan Duhamel zijn door de internationale schaatsunie ISU geschorst. Op het ISU-kanaal van het evenement noemde de Britse commentator Simon Reed Duhamel "de bitch uit Canada".
Reed maakte de opmerking na de korte kür voor paren in de veronderstelling dat de microfoon was uitgeschakeld. Daarna lachten Reed en zijn co-commentator Nicky Slater. Duhamel had evenals andere schaatsers eerder kritiek geleverd op de twee commentatoren, die normaal gesproken werken voor het Britse Eurosport-kanaal.
Zie in onderstaande tweet de kritiek van Duhamel op de commentatoren.
Fijne dag!