NOS Nieuws

Wekdienst 3/3: Pro-forma Peter R. de Vries • Met welk liedje gaan we naar het Songfestival?

Goedemorgen! In Amsterdam vindt de derde pro-formazitting plaats in de rechtszaak over de moord op Peter R. de Vries en in Hamar wordt geschaatst om het wereldkampioenschap sprint.

De zon schijnt volop en het is overal droog. In het zuidwesten komt vanochtend nog bewolking voor. De temperatuur loopt op naar 10 tot 12 graden, maar de matige oostenwind maakt het voor het gevoel wat kouder.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In Amsterdam is de derde pro-formazitting in de strafzaak naar de dood van Peter R. de Vries. De stand van het onderzoek en eventuele onderzoekswensen van de advocaten van de twee verdachten komen aan bod.
  • Met welk liedje doet Nederland mee aan het Eurovisie Songfestival in Italië? Vandaag maakt zangeres S10 haar nummer bekend en is het meteen te horen.
  • In Alkmaar speelt AZ om 20.00 uur tegen Ajax in de halve finales van de KNVB-beker. De winnaar speelt tegen PSV in de finale op zondag 17 april.
  • In het Noorse Hamar beginnen de wereldkampioenschappen sprint. De WK zijn vanaf 17.25 uur rechtstreeks te zien op NOS.nl, in de NOS-app en op NPO 2.

Wat heb je gemist?

Het aantal Oekraïners dat het land als gevolg van de oorlog ontvlucht is, is gestegen tot boven een miljoen. Dat zegt vluchtelingenorganisatie UNHCR, onderdeel van de Verenigde Naties. In totaal wonen er 44 miljoen mensen in Oekraïne, wat betekent dat inmiddels meer dan 2 procent van de bevolking op de vlucht geslagen is.

De VN gaat ervan uit dat er tot wel 4 miljoen vluchtelingen kunnen komen, maar mogelijk wordt die prognose naar boven bijgesteld. Als het aantal vluchtelingen zo blijft oplopen kan dit "de grootste vluchtelingencrisis deze eeuw" veroorzaken, aldus UNHCR.

Hier vind je een overzicht van wat er afgelopen nacht gebeurd is rond de oorlog in Oekraïne. De laatste ontwikkelingen volg je in ons liveblog.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Er zijn twee nieuwe schilderijen van Piet Mondriaan ontdekt. Het gaat om portretten uit 1907 en 1908, uit de tijd dat Mondriaan nog figuratief schilderde.

De portretten gaf hij cadeau aan zijn goede vriend Cees Bergman. Op de schilderijen staan twee van diens kinderen, Nicolaas en Elisabeth (Bets). Mondriaan schilderde ook de andere twee kinderen, Caroline (Cato) en Cornelis. Die portretten waren al bekend, al is nu pas duidelijk dat het bij het meisjesportret om Cato gaat. Dat en de ontdekking van de werken is te danken aan Nick Draaijer.

De nu ontdekte portretten zijn allemaal in privébezit en zijn dus niet te zien voor publiek.

Lees hier meer over de ontdekking.

Nicolaas en Bets Bergman, Mondriaan 1098

Fijne donderdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl