Particuliere collectie
NOS Nieuws

Twee schilderijen van Piet Mondriaan ontdekt

  • Rachel de Meijer

    Redacteur

  • Rachel de Meijer

    Redacteur

Op 7 maart is het 150 jaar geleden dat kunstenaar Piet Mondriaan werd geboren. En toeval of niet, aan de vooravond van die dag kunnen er twee schilderijen aan zijn catalogus worden toegevoegd. Het gaat om portretten uit 1907 en 1908, uit de tijd dat Mondriaan nog figuratief schilderde.

De portretten gaf hij cadeau aan zijn goede vriend Cees Bergman. Op de schilderijen staan twee van diens kinderen, Nicolaas en Elisabeth (Bets). Mondriaan schilderde ook de andere twee kinderen, Caroline (Cato) en Cornelis. Die portretten waren al bekend, al is nu pas duidelijk dat het bij het meisjesportret om Cato gaat. Dat en de ontdekking van de werken is te danken aan Nick Draaijer.

Particuliere collectie
Portretten van Cees Bergman en Elisabeth 'Betsy' Bergman-Cavalini door Piet Mondriaan

Tijdens onderzoek naar de geschiedenis van zijn familie stuitte hij op de twee portretten: één van de geschilderde kinderen, Elisabeth 'Bets', is zijn overgrootmoeder. "Als kind was ik al in de ban van het portret dat boven de bank van mijn grootouders hing, waarop mijn betovergrootmoeder stond, Betsy Bergman-Cavalini, de vrouw van Cees Bergman." Dat doek is ook geschilderd door Mondriaan. Door zijn speurtocht kwam Draaijer erachter dat meer Mondriaans in de familie waren. Niet twee, maar alle vier de kinderen bleken door hem geschilderd te zijn.

Particuliere collectie
De vier kinderen van Cees en Betsy Bergman: Cornelis, Bets, Nicolaas en Cato

Het Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, het RKD, bevestigt dat de portretten van Mondriaan zijn. "Ik heb de schilderijen niet fysiek gezien, maar ik durf mijn hand ervoor in het vuur te steken", zegt Wietse Coppes, de Mondriaan-expert van het RKD. 'Op basis van de afbeeldingen en het feit dat ook de andere twee kinderen door Mondriaan geschilderd zijn ben ik er 100 procent van overtuigd dat dit Mondriaans zijn." Het RKD neemt ze ook op in de catalogus van de kunstenaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl