NOS Schaatsen

Leerdam wil goud op WK sprint, ook voor haar Oekraïense coach Poltavets

Leerdam begint als topfavoriete aan WK sprint: 'Moet het ook nog maar doen'

Haar rit op de duizend meter bij de Winterspelen in Peking zat er nog maar net op, toen schaatsster Jutta Leerdam haar blik alweer op de toekomst had gericht. "Het eerste wat ik dacht, na het zilver bij de Spelen, was: ik ga voor goud bij de WK."

Tijdens de wereldkampioenschappen sprint in het Noorse Hamar telt voor Leerdam de komende dagen alleen de winst. "De WK sprint zijn niet elk jaar. Voor mij is dat superbelangrijk, ook omdat ik deze titel nog niet heb", verklaart ze.

Steun voor coach Poltavets

Leerdam heeft het feit dat haar zilveren olympische race in Peking niet vlekkeloos verliep inmiddels verwerkt. "Eerst dacht ik: het had veel harder gekund. Daar baalde ik van. Maar het niveau was gewoon echt heel hoog. 1.13,1 is een hartstikke harde tijd. Daardoor kon ik het iets meer een plekje geven..."

Jutta Leerdam schaatste tijdens de Winterspelen in Peking naar zilver op de duizend meter

Toch zijn haar gedachten momenteel niet alleen bij het schaatsen. Leerdam leeft mee met haar coach Kosta Poltavets, die uit Oekraïne komt. Poltavets is gewoon aanwezig in Hamar, maar heeft regelmatig contact met zijn familie in Charkov. Die stad ligt de afgelopen dagen zwaar onder vuur van het Russische leger.

"Ik voel zijn emotie", zegt Leerdam over Poltavets. "Hij is er heel erg mee bezig. Hij wil graag iets doen, maar dat kan niet. Dat is voor hem ook heel lastig. Ik doe het ook een beetje voor hem, ik hoop hem een lach op zijn gezicht te geven. Hopelijk kan ik het seizoen goed afsluiten, met goud."

Of ze tijdens het toernooi in woord of gebaar haar steun aan Oekraïne zal laten blijken, weet Leerdam nog niet. "Ik vind het lastig, want ik weet ook niet of het nut heeft. Sommige mensen doen iets, waarbij het overkomt alsof ze het voor zichzelf doen. Dat zou ik niet willen. Als ik iets doe, doe ik het voor mijn coach. En voor het land."

Bekijk hieronder het programma van de WK sprint en allround:

  • NOS
    Het schaatsprogramma in Hamar op donderdag 3 maart
  • NOS
    Het schaatsprogramma in Hamar op vrijdag 4 maart
  • NOS
    Het schaatsprogramma in Hamar op zaterdag 5 maart
  • NOS
    Het schaatsprogramma in Hamar op zondag 6 maart

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl