Jutta Leerdam, Miho Takagi en Brittany Bowe op het podium van de 1.000 meter
NOS Schaatsen

Leerdam pakt olympisch zilver na misser op 1.000 meter, eerste goud voor Takagi

Miho Takagi heeft in Peking voor het eerst olympisch goud gewonnen op de 1.000 meter. De Japanse schaatsster, dit seizoen ook al in vorm in de wereldbekerwedstrijden, reed met 1.13,19 bovendien een olympisch record.

Ze was meer dan een halve seconde sneller dan Jutta Leerdam, die na een flinke misser genoegen moest nemen met de zilveren medaille. Het brons ging naar de Amerikaanse wereldkampioene Brittany Bowe (1.14,61).

Takagi opende razendsnel en was ook in de slotronde flink sneller dan Leerdam. Met 1.13,19 reed de Japanse schaatsster het record van 1.13,56, waarmee Jorien ter Mors vier jaar geleden goud won, uit de boeken.

Bekijk hier de ontknoping van de olympische 1.000 meter in Peking en de reactie van Johan de Wit, bondscoach van de Japanse schaatsers.

Takagi verraste al met de zilveren medaille op de 500 meter. Ze pakte in Peking ook op de 1.500 meter zilver en met de Japanse ploegenachtervolging werd het ook zilver na een val van haar zus Nana in de laatste bocht. Ze is nu de eerste Japanse schaatsster met een olympische titel op de 1.000 meter.

"Het moest een keer gebeuren dat ze de hele boel op een hoop zou rijden", vertelde Johan de Wit, bondscoach van de Japanse schaatsploeg, na afloop. "Miho wint nu met ruim zes tienden van Jutta en zij is geen misselijke schaatsster. Dat is niet vaak gebeurd op de 1.000 meter en daar zat ik op te wachten. Ik had er nog steeds vertrouwen in."

Flinke misser voor Leerdam

Debutante Leerdam, een van de favorieten voor het goud, kwam in de tweede rit na de dweilpauze in actie tegen de Amerikaanse schaatsster Kimi Goetz. De 23-jarige sprintster had een flinker misser in de eerste volle ronde en moest met haar hand naar het ijs, maar ze behield uiteindelijk genoeg snelheid en finishte in 1.13,83.

In 2020 veroverde Leerdam de wereldtitel op deze afstand en afgelopen januari prolongeerde ze haar Europese titel. Vorig jaar moest ze op de WK genoegen nemen met het zilver achter Bowe. Zondag greep ze net naast de medailles op de 500 meter en eindigde ze als vijfde.

Bekijk hieronder de rit van Jutta Leerdam op de 1.000 meter.

Net als Leerdam stond ook Bowe voor het eerst op het olympisch podium van de 1.000 meter. De Amerikaanse drievoudig wereldkampioene eindigde vier jaar geleden nog net naast het podium.

Het was ook de tweede olympische schaatsmedaille voor de Verenigde Staten in Peking, na de olympische titel voor Erin Jackson op de 500 meter.

Zesde plaats voor Wüst in laatste olympische race

Ireen Wüst kon haar laatste olympische race niet afsluiten met een veertiende medaille. De 35-jarige schaatsster, die al goud won op de 1.500 meter in Peking en brons pakte met de ploegenachtervolging, noteerde met 1.15,11 de zesde tijd.

Bekijk hieronder de laatste olympische race van Ireen Wüst en een terugblik op haar succesvolle olympische carrière.

In Peking greep Wüst donderdag ook nog naast een plaats in de atletencommissie van het Internationaal Olympisch Comité. Ze sluit haar olympische carrière af met dertien olympische medailles, nadat ze vorige week met historisch goud op de 1.500 meter voor haar vijfde Spelen op rij een olympische titel had veroverd.

Antoinette de Jong, deze Spelen goed voor brons op de 1.500 meter en de ploegenachtervolging, kwam al vroeg in actie op de 1.500 meter en zette voor de dweilpauze de snelste tijd op het scorebord: 1.14,92. De nummer twee van het olympisch kwalificatietoernooi reed een goede slotronde en eindigde uiteindelijk als vijfde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl