Eerste 'drugsuithalers' voor de rechter, OM eist celstraf en havenverbod
Tegen zeven mannen die vermoedelijk cocaïne uit zeecontainers hebben gehaald in de Rotterdamse haven zijn celstraffen van vier tot elf maanden geëist. Ook wil justitie dat de mannen de komende drie jaar geen toegang meer hebben tot Nederlandse havens. Advocaten van de verdachten waren niet te spreken over de "bizar hoge" eisen.
De verdachten vallen onder de nieuwe 'uithalerswet', die op 1 januari is ingegaan. Door die wet kunnen mensen die zonder geldige reden in de haven zijn strenger worden aangepakt.
Tot die tijd kwamen zij ervan af met een boete van 95 euro voor het betreden van verboden terrein. Soms bestonden er wel vermoedens dat de overtreders op het haventerrein waren om drugs uit containers te halen, maar dat kon vaak niet worden bewezen.
Met de nieuwe wet kunnen mensen die zich onbevoegd rond zeecontainers ophouden een celstraf krijgen van maximaal een jaar. Wie daarbij ook bijvoorbeeld de bewaking misleidt of een valse toegangspas gebruikt, loopt het risico tot twee jaar de gevangenis in te gaan.
De verdachten die vandaag voor de rechter stonden, zijn de eersten die te maken hebben met de strengere wetgeving. In totaal waren er acht verdachten, maar een van hen kon niet in de rechtbank verschijnen vanwege een corona-uitbraak op zijn gevangenisafdeling. De zaak van deze 20-jarige Rotterdammer is daarom uitgesteld.
De overige verdachten, in de leeftijd van 19 tot en met 34 jaar, komen uit Rotterdam en omgeving. De hoogste strafeis is voor een 26-jarige inwoner van de Maasstad: justitie wil dat hij elf maanden de cel in gaat. Bij die eis speelt mee dat de Rotterdammer eerder is aangehouden met heroïne op zak, zegt het OM.
Meerdere keren gearresteerd
Volgens justitie wordt het probleem met uithalers steeds groter. Vorig jaar zijn er 400 aanhoudingen verricht in de Rotterdamse haven, het jaar daarvoor waren dat er nog 281. Sommige personen werden meerdere keren gearresteerd, één overtreder zelfs negen keer.
"Uithalers vormen een essentiële schakel in de logistiek van de drugsketen", zei het OM vandaag. "Zonder uithalers geen drugshandel, geen vergiftiging, geen ondermijning, geen corruptie en geen geweld."
Advocaten van de verdachten die vandaag terechtstonden waren niet te spreken over de "bizar hoge eisen", zoals advocaat Daniëlle Troost het verwoordde. "Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat het vooral voor de bühne is."
Haar cliënt had een rugzak met gereedschap bij zich en wilde niet vertellen wat hij in de haven deed. Volgens Troost kan niet worden bewezen dat hij daar was om cocaïne op te halen. "Dat je je niet op het haventerrein mag begeven is duidelijk, maar daar past natuurlijk geen maanden cel bij."
Troost wijst erop dat de Rotterdamse rechtbank al eens twee weken cel heeft opgelegd aan iemand die meerdere keren in de haven is betrapt. "De rechtbank zou moeten zeggen: dat vonden we toen een passende straf en dat vinden we nu nog steeds."
Forse boetes
Ook financieel worden uithalers inmiddels hard aangepakt. Sinds 2020 legt de gemeente Rotterdam dwangsommen van 2500 euro op aan verdachten die meerdere keren zijn betrapt. Dat gebeurde tot nu toe zeker veertien keer.
Over deze boetes wordt momenteel ook een juridische strijd gevoerd. Advocaat Kim Kuster stelt dat Rotterdam deze dwangsommen helemaal niet mag opleggen, omdat er geen goede juridische basis voor is. Ze is daarom een rechtszaak begonnen.
Kuster verwacht dat de rechter een streep zal zetten door de boetes, waardoor alle opgelegde dwangsommen komen te vervallen. Binnenkort volgt hierover een uitspraak, net als over de zaken rond de nieuwe uithalerswet van vandaag.