Kabinet haalt land van slot en neemt zo 'bewust een risico'

Torenhoge besmettingen die "door het dak gaan" en toch versoepelen, waardoor er nog meer besmettingen komen. Het kabinet weet dit, kiest er toch voor, en erkent dat de vanavond aangekondigde versoepelingen niet zonder risico zijn. "We zoeken bewust de grenzen van het mogelijke op" zei premier Rutte. Want er is "goed geluisterd naar alle klachten en spanningen in de maatschappij van de afgelopen weken".

"Achter alle begrijpelijke noodkreten, acties en emotie zitten zulke grote problemen en spanningen", zei Rutte:

Rutte: 'We zoeken bewust de grenzen van het mogelijke op'

Dat grote maatschappelijke ongenoegen uitte zich in protestacties, demonstraties en soms geweld tegen politie- en andere diensten. Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Pieter-Jaap Aalbersberg was het ongenoegen nog nooit zo omvangrijk. In een stuk dat gisteren samen met het OMT advies naar de Tweede Kamer werd gestuurd, zegt Aalbersberg zich "grote zorgen" te maken.

Dat het kabinet iets aan het maatschappelijk ongenoegen wil doen, blijkt onder meer uit het feit dat een grotere stap wordt gemaakt dan het Outbreak Management Team (OMT) adviseert. Volgens minister Kuipers was het advies horeca, cultuur, musea, dierentuinen en pretparken om 17.00 uur te sluiten, en dat eventueel op te rekken naar 20.00 uur.

Maar het kabinet kiest voor één sluitingstijd: 22.00 uur.

Rutte over één sluitingstijd voor horeca en culturele sector

Voor het kabinet staat vast dat het land "nog langer op slot laten" niet meer kan. Nog langer met veel beperkende maatregelen leven "beschadigt onze gezondheid en onze samenleving", zei Kuipers. "Dus nemen we een risico, maar met een goede reden."

Ook Rutte benadrukt dat risico. "En het kan zijn dat ons achteraf weer jojobeleid wordt verweten omdat we zaken achteraf toch moeten terugdraaien." Hij zegt daar niet op te hopen. Om dat te voorkomen, wijst hij er opnieuw op dat het vooral belangrijk is dat iedereen de basismaatregelen naleeft en zich aan de geldende regels houdt.

Eén ding is zeker: over drie weken zullen de besmettingen nog "vele malen" hoger zijn. Kuipers: "Omikron is echt geen griepje. Als er zo veel besmettingen zijn, kunnen nog steeds veel mensen in het ziekenhuis komen".

De druk op de zorg kan dus weer toenemen, legt minister Kuipers uit:

'We houden er rekening mee dat de druk op de zorg weer gaat stijgen'

Hoe kijkt de minister van Volksgezondheid aan tegen het optimisme van de WHO dat corona in Europa mogelijk in "de richting van een pandemisch eindspel" beweegt? Kuipers vindt het nog veel te vroeg om daar van te spreken. Er is nog veel te veel onzeker. "Alles hangt af van mogelijke nieuwe varianten, en hoe ziekmakend die zijn."

Daarom kan ook nog niet alles tegelijk open, stelt het kabinet. Discotheken en het nachtleven openen gaat nu echt niet, zegt Rutte. En ook het thuiswerkadvies en het maximum aantal thuisgasten van vier blijft voorlopig staan, ook al zou je "dolgraag anders willen".

Toch vindt Rutte de kritiek dat Nederland het zwaarste pakket heeft niet terecht. Hij begrijpt dat sommige mensen dat zo ervaren, maar in andere landen is er om ergens binnen te komen bijvoorbeeld weer het veel zwaardere 2G beleid, zo benadrukt hij.

Kuipers benadrukte dat coronatoegangsbewijzen effectief kunnen zijn:

Kuipers: 'Coronatoegangsbewijzen kunnen een dempend effect hebben op het virus'

Of dat 2G-beleid er op termijn nog in Nederland van komt, is maar de vraag. VVD en D66 en het kabinet willen de optie om het in te kunnen voeren nog open houden. Maar vanwege de dreigende tweedeling in de samenleving en onderzoeken die het nut betwijfelen door het sterk besmettelijke omikron, ziet een meerderheid in de Kamer er voorlopig niets meer in. De QR code met 3G, waarbij je óf moet testen óf gevaccineerd óf hersteld moet zijn, zal de komende tijd van kracht blijven.

De nieuwe regels gaan morgenochtend om 05.00 uur in en gelden tot 8 maart, met een nieuw weegmoment over drie weken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl