liveblog
NOS NieuwsAangepast

Meer dan een zesde Amsterdamse brandweerlieden ziek thuis • Frankrijk past testbeleid scholen aan

  • Welkom in het coronablog van maandag 10 januari.
  • Brandweer Amsterdam maakt zich zorgen om ziekteverzuim.
  • Frankrijk past testbeleid scholen aan.
  • Bestuursvoorzitter Zuyderland-ziekenhuizen: "Liever 2G+ dan lockdown waar niemand zich aan houdt"
liveblog gesloten

Email opgedoken over feest in tuin Downing Street

Opnieuw is een bericht opgedoken dat de Britse premier Boris Johnson aanwezig was tijdens een feestje in de tuin van zijn ambstwoning aan Downing Street, toen er in het Verenigd Koninkrijk een lockdown gold. Nieuwszender ITV schrijft een email in handen te hebben waarin de regeringsstaf werd uitgenodigd voor het feest.

ITV schrijft dat de mail werd verstuurd door de kabinetschef van Johnson aan meer dan honderd medewerkers. Daarin werden ze uitgenodigd om op gepaste afstand iets te drinken in de tuin van de ambtswoning. "Doe mee vanaf 18.00 uur en neem je eigen drank mee!", citeert de zender uit de mail.

Uiteindelijk gingen rond de veertig medewerkers op die uitnodiging in. Samen met premier Johnson en zijn vrouw Carrie zouden ze wat gegeten en gedronken hebben. Op de dag van het feest, 20 mei 2020, mocht de rest van het land vanwege de coronamaatregelen niet meer dan een persoon uit een ander huishouden ontmoeten.

Eerder schreven Britse media ook al over feestjes die in de tuin van Downing Street zouden zijn gehouden tijdens een lockdown. Een hoge regeringsfunctionaris voert momenteel een onderzoek uit naar minstens vijf feestjes die onder overheidspersoneel zouden zijn gehouden tijdens lockdowns.

Winkeliers in Geleen willen zaterdag opengaan

Winkeliers in het centrum van Geleen in Limburg zijn van plan om zaterdag hun winkels te openen, ook als de dag ervoor de lockdown wordt verlengd. "Het is voor ons essentieel om nu open te gaan, anders zijn we voor altijd gesloten", schrijven de ondernermers op de Facebookpagina van het centrum van de Limburgse stad.

De winkeliers wijzen er op dat de besmettingen weer oplopen, terwijl de winkels gesloten waren. Daaruit trekken ze de conclusie dat winkels en horeca geen gevaar vormen.

Afgelopen zaterdag openden ook winkels in onder meer Sittard en Roermond hun deuren voor klanten, schrijft de regionale omroep 1limburg. Burgemeesters uit de provincie Utrecht deden vandaag ook een oproep aan het nieuwe kabinet voor meer steun aan ondernemers of om anders de lockdown te versoepelen.

Aankomende vrijdag is er weer een coronapersconferentie. Dan neemt het kabinet een besluit over het dan wel of niet verlengen van de coronamaatregelen die nu gelden.

Kuipers: geen coronaminister, maar minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Minister Kuipers (VWS) wil nadrukkelijk geen coronaminister zijn, maar minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, waarmee hij bedoelt dat er nu breder moet worden gekeken dan naar alleen het coronavirus. "Corona gaat niet meer weg, dat weten we wel na de afgelopen periode van twee jaar. Het moet wel anders. Dat was het ook met dezelfde minister ongetwijfeld geworden, want je kom terecht in een andere fase", aldus de nieuwkomer op het Binnenhof.

In de komende dagen overlegt het nieuwe kabinet volgens Kuipers over een lange termijnaanpak. Daar zal ook worden besproken of er nog persconferenties worden georganiseerd zoals die sinds het begin van de coronacrisis worden gehouden, met ministers die het land bijpraten en wijzigingen in het coronabeleid aankondigen. "Er wordt goed nagedacht over wat de beste koers is voor de komende periode."

Minister Adriaansens, die als minister van Economische Zaken tegenover 'witte jas' Kuipers stond, zei dat ze graag zou willen dat dit de laatste corona-lockdown is. Eerder zei ze al over Kuipers dat ze blij was dat hij welzijn breder benadert dan de volksgezondheid, en dat ze daar enthousiast over was.

Kuipers: 'Ik wil helemaal geen coronaminister worden'

Brandweer Amsterdam maakt zich zorgen om ziekteverzuim

Meer dan een zesde van de brandweerlieden van het korps van Amsterdam-Amstelland zit thuis vanwege een coronabesmetting of reguliere ziekte. De commandant van de brandweer zegt tegen NH Nieuws dat hij zich zorgen gemaakt.

Het ziekteverzuim is momenteel zeventien procent, waar dat normaal gesproken tien procent is. "Wat ook al hoog is. Dit moet niet te lang duren, dat houden we niet vol", zegt commandant Tijs van Lieshout. De brandweer moet daarom maatregelen nemen om alle wagens te kunnen bemannen.

Zo moeten brandweerlieden extra uren maken, schuift de brandweer met diensten om de roosters te kunnen vullen en moeten vrijwilligers extra diensten draaien. Als laatste redmiddel is er een afschaaltabel. "Dat betekent dat we eerst ondersteunende voertuigen uit dienst nemen en als laatste kunnen we kijken of we beroepskazernes tijdelijk moeten sluiten."

Frankrijk past testbeleid scholen aan

Franse schoolkinderen mogen voortaan zelftests doen in plaats van een PCR-test als een van hun klasgenoten besmet is met het coronavirus. De regels maken het te moeilijk voor scholen om open te blijven met de hoge besmettingsaantallen, zei de Franse premier Jean Castex in een interview met France 2.

"Vandaag moesten 10.452 klassen stoppen. Als we alle schoolklassen naar huis zouden sturen bij een besmetting, zouden alle Franse scholen binnen een paar dagen gesloten zijn, gezien de explosie aan omikronbesmettingen", zei Castex.

Het is de derde keer in een week tijd dat de Franse overheid het coronaregels op scholen aanpast. Voorheen moesten leerlingen bij een coronabesmetting in hun klas drie keer een test doen in vijf dagen. De eerste moest een PCR-test zijn, de andere twee een zelftest. Het beleid leidde tot lange rijen bij apotheken. Vanaf nu mogen kinderen na drie negatieve zelftests weer naar school.

Castex voegde aan de wijziging toe dat ouders voortaan niet direct gevraagd zullen worden om hun kinderen op te halen bij een corona-uitbraak in hun klas. In plaats daarvan kunnen scholen de schooldag afmaken.

Amerikaans RIVM raadt reizen naar Canada af

De Verenigde Staten heeft het reisadvies aangepast voor Canada. Het Amerikaanse RIVM, het CDC, heeft het buurland het hoogste risiconiveau voor covid-19 gegeven: niveau 4, wat betekent dat de het gezondheidsinstituut reizen naar Canada afraadt. Als Amerikanen besluiten naar Canada te reizen, zouden zij op zijn minst volledig gevaccineerd moeten zijn.

Het CDC schrijft de aanpassing te hebben gedaan vanwege de huidige situatie in Canada, "waardoor ook volledig gevaccineerde reizigers het risico lopen op het krijgen of verspreiden van varianten van het coronavirus". Het instituut kent het hoogste risiconiveau toe als een land meer dan 500 coronagevallen per 100.000 inwoners in de afgelopen 28 dagen heeft geregistreerd.

Het CDC verhoogde vandaag ook het risiconiveau van Curaçao om dezelfde reden naar niveau vier. Momenteel heeft de VS zo'n 80 landen het vierde en hoogste risiconiveau toegekend.

Volgens een berekening van persbureau Reuters zijn momenteel meer dan 132.000 mensen opgenomen in het ziekenhuis in de VS. Dat zijn er volgens Reuters meer dan tijdens de vorige piek in januari vorig jaar. Een woordvoerder van het Witte Huis heeft gezegd dat Amerikanen later deze maand via een website van de overheid gratis zelftests kunnen bestellen.

"Liever 2G+ dan lockdown waar niemand zich aan houdt"

Bestuursvoorzitter David Jongen van de Zuyderland-ziekenhuizen in Limburg ziet liever een gedeeltelijke openstelling van de samenleving met een 2G-beleid, dan dat de huidige lockdown verlengd zou worden. "Ik heb met een aantal burgemeesters gesproken over de coronamaatregelen. Er is grote zorg over hoe lang er nog maatschappelijk draagvlak is", zei Jongen in het tv-programma L1mburg Centraal.

De bestuurder wijst daarbij naar Nederlanders die naar België of Duitsland reizen om daar de lockdown in ons land te ontlopen. "Ik heb liever een geordende openstelling met 2G of 2G+ dan een lockdown waar niemand zich aan houdt. Je geeft ondernemers dan ook weer perspectief. Met een lange lockdown maak je de economie structureel kapot."

Bij een 2G-beleid zijn alleen mensen in bepaalde sectoren welkom als ze volledig zijn gevaccineerd of genezen van een coronabesmetting. Bij 2G+ is daarbovenop nog een coronatest verplicht.

Records

Jongen van de Zuyderland-ziekenhuizen zegt in L1mburg Centraal zich zorgen te maken over de komende periode in zijn ziekenhuizen. "Omikron maakt minder ziek, maar als er zoveel mensen tegelijk besmet raken, gaan we nieuwe records tegemoet."

Hij wijst erop dat ook veel ziekenhuispersoneel ziek thuis zit. "In Amsterdam zit een kwart van het zorgpersoneel thuis door een besmetting. We gaan hier ook minder handjes krijgen om het werk te doen. Dus wat gaan we in dat geval doen met positief geteste medewerkers zonder klachten? Dat is een ingewikkelde vraag die we nu aan het uitwerken zijn. Maar volgens mij is vrijwel alles beter dan patiënten weigeren omdat er geen personeel is." De Zuyderland-ziekenhuizen vroegen in november besmet personeel om toch te komen werken.

Burgemeesters Utrecht: steun ondernemers meer of versoepel

Burgemeesters uit de provincie Utrecht hebben in een brief aan het nieuwe kabinet aandacht gevraagd voor de situatie van ondernemers in hun provincie. Ze schrijven dat het water bij hen aan de lippen staat, omdat de niet-essentiële winkels zijn gesloten. Voor hen is meer financiële steun nodig, vinden de burgemeesters, of "een verantwoorde versoepeling van bestaande maatregelen", schrijft RTV Utrecht.

De brief is opgesteld door Sharon Dijksma, burgemeester van de stad Utrecht en voorzitter van de veiligheidsregio, namens alle burgemeesters uit de provincie. "Namens alle Utrechtse burgemeesters roep ik het kabinet op om oog te hebben voor de zware last die onze winkeliers en andere getroffen ondernemers nu moeten dragen", schrijft Dijksma vanmiddag in een brief.

NS rijdt vanaf vanavond met minder treinen

De NS begint vanaf vanavond ongeveer twee uur eerder met de avonddienstregeling. In de praktijk komt dat erop neer dat er vanaf 18.30 uur minder treinen rijden op tien trajecten, onder meer tussen Den Haag en Amsterdam, Leiden en Utrecht en Arnhem en Rotterdam.

Volgens de NS lopen de reizigersaantallen terug vanwege de aangescherpte coronamaatregelen. Een NS-woordvoerder zei eerder deze week tegen Omroep West dat de treinen 's avonds soms leeg rondrijden. "In de avond zitten we nu maar op een derde van het gebruikelijke aantal reizigers."

Halverwege december schrapte de NS om die reden ook al een aantal treinen in de avond, nacht en spits. Toen maakte de spoordienst bekend "op korte termijn" twee uur eerder te willen starten met de avonddienstregeling. Die vervroegde dienstregeling gaat dus vanavond in.

Spanje wil coronavirus gaan monitoren zoals de griep

Spanje is in een vergevorderd stadium met het ontwikkelen van een nieuw monitoringssysteem voor het coronavirus, waarin de ziekte voortaan niet meer als pandemie, maar als endemische ziekte zal worden gezien. Daarmee zal Spanje voortaan het virus aanpakken zoals de gewone griep.

In de praktijk betekent het nieuwe plan onder meer dat niet elke besmetting hoeft te worden geregistreerd en dat mensen met symptomen niet noodzakelijkerwijs hoeven te worden getest. Ze worden wel behandeld als ze toch ernstig ziek worden. Huisartsen of bijvoorbeeld gezondheidscentra in scholen en ziekenhuizen wordt gevraagd om via een enquête-systeem de ontwikkeling van het coronavirus door te geven.

Premier Sánchez bevestigde het plan in een interview met een Spaanse radiozender. Een exacte overgangsdatum op het nieuwe systeem is er niet, maar volgens de krant El País wil Spanje het na de huidige zesde golf gaan invoeren.

De stap kan volgens Sánchez genomen worden omdat het aantal sterfgevallen als percentage van het aantal besmettingen volgens hem sterk is gedaald sinds het begin van de pandemie. De premier roept ook op tot debat in Europa om het virus anders te gaan volgen.

Ommekeer

De Spaanse regering werkt al sinds het begin van de pandemie aan het plan, zegt correspondent Rop Zoutberg. "Omdat in het begin ook wel geroepen werd dat het een soort griep was waar we mee te maken hadden."

"Er leeft ook een ander gevoel: het naleven van de coronamaatregelen wordt steeds lastiger en heel veel Spanjaarden zijn met het virus in aanraking geweest. Ook is 92 procent geprikt. Daardoor zie je nu heel veel besmettingen door omikron op dit moment, maar verhoudingsgewijs maar weinig mensen die zo ziek worden dat ze naar een ziekenhuis moeten. Ik denk dat dat de ommekeer en het denken nu een extra duw geeft."

Storing GGD Limburg-Noord opgelost

De computerstoring bij de GGD Limburg-Noord is opgelost, meldt een woordvoerder aan 1Limburg. Volgens de GGD ging het om een lokaal probleem.

De storing ontstond vanochtend. Mensen die een vaccinatie of coronatest wilden, moesten daardoor mogelijk langer in de wachtrij staan op de locaties van de GGD. Het registreren van het testen en vaccineren moest handmatig gebeuren.

WK zaalhockey van de kalender gehaald

De WK zaalhockey zijn afgelast vanwege de huidige coronasituatie. Dat is besloten na overleg met alle officiële en bevoegde (gezondheids-)instanties. Zowel de Nederlandse vrouwen als de Nederlandse mannen hadden zich geplaatst voor de WK.

Van 2 tot en met 6 februari zou er in het Belgische Luik gestreden worden om de wereldtitel zaalhockey. De wereldkampioenschappen stonden oorspronkelijk op de planning voor begin 2021, maar werden al met een jaar uitgesteld vanwege de coronapandemie.

Bijna 28.000 positieve tests, gemiddeld een stijging

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 27.993 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 4569 minder dan gisteren. Toen registreerde het RIVM het op een na hoogste aantal positieve tests ooit.

Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests wel door: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 27.295 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 84 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.

8 overleden covid-patiënten

Bij het RIVM werden 8 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 17 doden per dag, tegen 35 doden per dag een week eerder.

In het weekend worden minder sterfgevallen doorgegeven aan het RIVM. Daardoor zijn op zondag en maandag deze cijfers vrijwel altijd lager dan in de rest van de week.

In de onderstaande twee grafieken zie je de ontwikkeling van het aantal positieve tests en het aantal doden:

Pfizer vraagt EMA om toelating coronapil

Farmaceut Pfizer heeft het Europees medicijnagentschap EMA gevraagd om toelating van hun coronapil. Het EMA zegt dat het de aanvraag in een aantal weken kan behandelen.

Het gaat om Paxlovid van Pfizer, een virusremmer in pilvorm. Artsen zouden het medicijn kunnen geven aan volwassenen die net positief zijn getest op covid-19 en bij een risicogroep horen.

De behandeling duurt vijf dagen en bestaat uit het tweemaal daags innemen van het middel. Farmaceut Pfizer liet in november weten dat de coronapil de kans op opname van een kwetsbare patiënt met 89 procent vermindert na toediening.

Half december adviseerde het EMA Europese lidstaten al op basis van tussentijdse onderzoeksresultaten dat het middel ingezet zou kunnen worden voor de bestrijding van coronaklachten. Daarmee zouden de lidstaten in afwachting van de definitieve goedkeuring een noodvergunning af kunnen geven. In Nederland wordt nog niet met het medicijn gewerkt.

1535 coronapatiënten in het ziekenhuis

In de ziekenhuizen zijn 115 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdeling. Op de IC's kwamen er 21 nieuwe patiënten bij. Het is voor het eerst in een week tijd dat de ziekenhuiscijfers weer toenemen. De afgelopen dagen daalde de bezetting juist.

Er liggen nu 1535 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1479), van wie 405 op de IC (gisteren: 406), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Momenteel liggen er 9 patiënten in Duitsland op de IC.

In onderstaande drie grafieken zie je hoe de instroom en bezetting in de ziekenhuizen zich heeft ontwikkeld, en wat de ruimte op de intensive cares is:

Taakstraf voor passagier met vervalste PCR-certificaten op Schiphol

De rechtbank Noord-Holland heeft een 54-jarige man veroordeeld tot een taakstraf van 60 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand voor het vervalsen van drie PCR-certificaten. De reiziger wilde vorig jaar februari met zijn zoon en een vriend naar Turkije vliegen, maar liep tegen de lamp bij de Koninklijke Marechaussee.

De man had voor zichzelf, zijn zoon en een meereizende vriend van zijn zoon via internet drie valse PCR-certificaten gedownload, meldt NH Nieuws. Na controle van de nepdocumenten door de marechaussee op Schiphol werden ze voor hun vlucht geweigerd.

Tijdens de zitting heeft de reiziger zijn fout toegegeven en spijt betuigd. Als reden voor het vervalsen van de PCR-testen gaf hij tijdgebrek aan. Zijn zoon en de vriend moesten halsoverkop terug naar Turkije om de volgende dag terug naar school te kunnen. De heropening van de Turkse scholen was volgens de verdachte slechts kort van tevoren aangekondigd.

Scholen in Griekenland weer open met strengere regels

In Griekenland zijn de basis- en middelbare scholen vandaag na de kerstvakantie weer opgegaan met strengere regels. Zo moeten zowel leerlingen als onderwijzend personeel in de eerste week van dit schooljaar drie keer per week een negatieve zelftest laten zien om te worden toegelaten. Daarna moet dat de komende tijd twee keer per week.

Voor de eerste schooldag werden 1,6 miljoen zelftesten geregistreerd op het overheidsplatform; meer dan 15.000 bleken positief, zowel onder kinderen als onderwijzers.

De afgelopen dagen bleek dat er een tekort aan gratis zelftesten was bij apotheken, zegt correspondent Conny Keessen. Ongeveer 200.000 leerlingen en personeel slaagden er niet in ze voor de schoolopening te bemachtigen. Voor hen openden scholen om 07.00 uur vanochtend, zodat ouders bijvoorbeeld alsnog testen voor hun kinderen konden afhalen. Het is onduidelijk of dat is gelukt.

Medische experts verwachten trouwens dat het aantal positieve gevallen, met name door de omikronvariant, zal toenemen in de komende dagen. Verder zijn zowel binnen de school als daarbuiten mondkapjes verplicht en nemen klassen verspreid pauzes.

Spanje wil corona in de toekomst als griep monitoren

De regering in Spanje wil in de toekomst niet meer elk afzonderlijk geval van een coronabesmetting monitoren, maar overstappen op een aanpak die lijkt op die van de griep. Dat betekent in de praktijk dat groepen huisartsen en gezondheidscentra in combinatie met ziekenhuizen met steekproeven gaan werken om besmettingen bij te houden, meldt El País.

Op die manier kan worden berekend hoe het virus zich verspreidt en welke maatregelen daaraan gekoppeld kunnen worden. Aan de nieuwe strategie wordt al sinds de zomer van 2020 gewerkt. De planning is nu in de laatste fase en de verwachting is dat die na de huidige golf in gebruik wordt genomen.

Volgens het hoofd van de surveillancegroep voor influenza en andere luchtwegvirussen, waartoe ook het coronavirus behoort, wordt het onmogelijk om in de toekomst alle gevallen bij te houden. Hij zegt daarom te willen werken naar de overgang van een wereldwijde bewaking naar een zogenoemde schildwacht. Bij die vorm worden de lichte ademhalingsproblemen bij de gezondheidscentra gemeld en de zwaardere klachten in de ziekenhuizen.

"Maar dit kunnen we niet van het ene op het andere moment veranderen. We hebben internationale afspraken om alle gevallen te melden, dat moet overgaan naar 'schildwacht'-systemen."

Lange wachttijden voor prik en test bij GGD Limburg-Noord door storing

De GGD Limburg-Noord heeft te kampen met een computerstoring. Daardoor moeten mensen die een vaccinatie of coronatest willen, mogelijk langer in de wachtrij staan op de locaties van de GGD.

Het registreren van het testen en vaccineren moet nu handmatig gebeuren. "Dit leidt tot langere wachttijden op onze vaccinatie- en testlocaties", aldus de GGD. Het is niet bekend of dit probleem ook bij andere GGD's speelt.

Ook bij de GGD Brabant-Zuidoost zijn lange wachtrijen voor de boosterprikken. Volgens die GGD komt dat omdat mensen te vroeg aanwezig zijn waardoor de wachttijden oplopen.

OMT-advies: dragen van medische mondkapjes uitbreiden naar publieke buitenruimte

Het Outbreak Management Team (OMT) heeft een aantal nieuwe adviezen aan het kabinet gegeven over het coronavirus. De adviezen gaan voornamelijk over het gebruik van medische mondneusmaskers. Zo adviseert het OMT nu een medisch mondkapje te dragen in drukke publieke buitenruimtes waar geen afstand gehouden kan worden. Dat kan zijn in winkelstraten, bij sportevenementen, tijdens demonstraties en op drukke markten.

Ook in publieke binnenruimtes waar mensen bijeenkomen die niet tot hetzelfde huishouden behoren wordt dat mondkapje geadviseerd. Ongeacht of er afstand gehouden kan worden, adviseert het OMT dat iedereen vanaf 13 jaar continu een mondkapje draagt, ook wanneer iemand zit, behalve als er wordt gegeten of gedronken. Locaties waar dit wordt geadviseerd zijn hogescholen en universiteiten, horecagelegenheden, binnen-evenementen, culturele instellingen, bedrijven en kantoorruimtes en sportinstellingen, behalve wanneer iemand sport.

Er wordt geadviseerd om uitsluitend gebruik te maken van chirurgische mondneusmaskers van minimaal type 2. "Deze maskers bieden een iets betere bescherming tegen uitstoot van virusdeeltjes in de omgeving dan niet-medische maskers en bieden de drager daarnaast ook meer bescherming tegen het oplopen van een infectie", zo staat in het advies. Kwetsbare personen kunnen volgens het OMT overwegen om gebruik te maken van het ffp2-masker op drukke plekken waar geen afstand gehouden kan worden.

Naast het gebruik van de medische maskers heeft het OMT ook een quarantaineadvies uitgebracht over kinderopvang en scholen. Wanneer minimaal drie kinderen zijn besmet, adviseert het OMT om de hele klas in quarantaine te laten gaan.

Chinese miljoenenstad Tianjin deels gesloten

In aanloop naar de Olympische Spelen in Peking gaat de naastgelegen miljoenenstad Tianjin deels op slot. Nadat afgelopen weekend besmettingen met de omikronvariant waren geconstateerd in de stad besloten de autoriteiten al om de meer dan 14 miljoen inwoners te laten testen.

De stad met meer dan 14 miljoen inwoners wordt verdeeld in drie niveaus van maatregelen, meldt staatsomroep CCTV. Zo mag een deel van de inwoners helemaal niet naar buiten. In een ander deel van de stad mag er per huishouden een persoon naar buiten om alleen de dagelijkse boodschappen te doen. En in het laatste deel mogen inwoners zich in de directe omgeving van hun woning begeven.

In principe mag niemand de stad verlaten tenzij het strikt noodzakelijk is. Ze hebben dan naast officiële toestemming ook een negatieve coronatest nodig. Die mag niet meer dan 48 uur voor vertrek zijn afgenomen. Daarnaast worden scholen gesloten en is het treinverkeer van de kuststad naar Peking stilgelegd.

Rechter geeft Djokovic groen licht: hij mag quarantainehotel verlaten

Novak Djokovic mag toch Australië binnen voor de Australian Open. Eerder werd zijn visum bij aankomst in Melbourne ingetrokken, maar de rechter draait die beslissing nu terug.

Rechter Anthony Kelly uitte eerder zijn zorgen over de behandeling van Djokovic op het vliegveld. Volgens hem had de tennisser een medische vrijstelling gekregen van een onafhankelijk deskundigenpanel dat door de staat Victoria was opgericht.

Basisscholen en middelbare scholen weer open na lange kerstvakantie

De basisscholen en middelbare scholen gaan vandaag weer open. Maar op meer dan een kwart van de scholen is de ventilatie nog niet op orde, bleek onlangs uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Onderwijs. Terwijl ventileren helpt om de verspreiding van het coronavirus via aerosolen te beperken, zegt het RIVM.

De landelijke overheid, gemeenten en schoolbesturen wijzen naar elkaar als het gaat om de verantwoordelijkheid voor de aanpak van de ventilatie op scholen. Dat constateert het Platform Perspectief Jongeren in een adviesbrief aan het ministerie.

Ziekenhuis Curaçao kampt met personeelstekort, operaties afgezegd

Het Curaçao Medical Center, het enige ziekenhuis op Curaçao, kampt met ernstig personeelsuitval door de coronacrisis. Het ziekenhuis heeft bijna 200 man personeel te weinig om de afdelingen draaiende te houden. Veel werknemers kampen zelf met een besmetting of zitten in quarantaine. Het personeelstekort liep de afgelopen dagen snel op: woensdag hadden nog honderd werknemers ziekteverlof.

Het personeelstekort leidt tot capaciteitsproblemen op de intensive care. Die afdeling biedt normaal plaats aan zestien patiënten, maar momenteel zijn er maar tien bedden beschikbaar. Vanwege de personeelsproblemen schrapt het ziekenhuis daarom vanaf morgen alle niet-spoedeisende zorg. Acute operaties worden nog wel uitgevoerd. Het ziekenhuis verwacht op korte termijn versterking van twaalf artsen en verpleegkundigen uit de Verenigde Staten.

Afgelopen week waren op Curaçao, dat zo'n 158.000 inwoners telt, relatief gezien zes keer zoveel besmettingen als in Nederland. Vanwege de situatie zijn de coronamaatregelen aangescherpt; zo geldt onder meer een avondklok op het eiland. Na 22.00 uur mogen mensen de straat niet meer op.

Welkom

Goedemorgen en welkom in een nieuw coronablog. Volg hier het laatste coronanieuws uit binnen- en buitenland van maandag 10 januari. Het blog van gisteren lees je hier terug.