liveblog
NOS NieuwsAangepast

Omikron veroorzaakt bijna alle besmettingen in Amsterdam • WHO: 9,5 miljoen coronagevallen wereldwijd

liveblog gesloten

WHO: vorige week 9,5 miljoen coronagevallen wereldwijd

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft vorige week wereldwijd 9,5 miljoen coronabesmettingen geteld, een record. Dat is 71 procent meer dan de week daarvoor. Het aantal geregistreerde sterfgevallen door het virus nam wel af.

De organisatie noemt de snelle stijging van het aantal besmettingen een "tsunami". WHO-baas Tedros is ervan overtuigd dat het werkelijke aantal besmettingen nog hoger ligt, omdat er rond de feestdagen vertragingen zijn ontstaan bij het registreren van coronagevallen.

Hoewel de omikronvariant minder ziekmakend lijkt te zijn dan de deltavariant, zeker onder gevaccineerden, mag de omikronvariant wat de WHO betreft niet als "mild" bestempeld worden. "Net als bij vorige varianten komen mensen door omikron in het ziekenhuis te liggen of te overlijden".

Feestende Canadese vliegtuigpassagiers vast in Mexico

Een groep Canadese toeristen heeft op een vlucht naar Mexico zoveel coronaregels overtreden, dat geen enkele vliegtuigmaatschappij het gezelschap nog naar huis wil vervoeren. Op sociale media gaan beelden rond waarop te zien is hoe de luidruchtige groep danst, wodka drinkt en elektrische sigaretten rookt - allemaal zonder mondkapje.

De reizigers zijn gestrand in de omgeving van de badplaats Cancun. Een deel van de groep is positief getest. De Canadese premier Trudeau toonde geen medelijden met de reizigers, hij bestempelde ze vandaag als "barbaren" en "idioten".

Feyenoord ziet af van oefenduel tegen Club Brugge

Feyenoord heeft toch besloten om vrijdag niet naar het Spaanse Marbella te reizen voor een oefenduel met Club Brugge. De club acht dat onverstandig, gezien de coronasituatie bij meerdere clubs die in de Zuid-Spaanse stad hun trainingskamp hebben.

Bijna alle besmettingen in Amsterdam zijn omikronvariant

In Amsterdam wordt nu 99 procent van de coronabesmettingen veroorzaakt door de omikronvariant van het virus. Bij een steekproef met 72 positieve testmonsters van afgelopen woensdag bleek het in 71 gevallen om omikron te gaan, meldt het samenwerkingsverband van Amsterdam UMC, de GGD en het bedrijf inBiome.

Het samenwerkingsverband monitort de opmars van omikron met een specifiek soort PCR-testen. In slechts enkele weken heeft de extra besmettelijke, maar waarschijnlijk minder ziekmakende variant zijn voorganger delta verdrongen.

Kort voor Kerst meldden de Amsterdamse onderzoekers al dat omikron in de hoofdstad en omstreken de dominante variant was geworden. Vijf dagen later meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat dit voor heel Nederland gold.

Waarschijnlijk geen fris geknipt haar op bordesfoto

De aankomende ministersploeg lijkt gehoor te geven aan de oproep van de Nederlandse kappers om maandag met een 'coronacoupe' op het bordes te gaan staan. Kapperszaken zijn al een maand dicht en fris geknipt haar zou dus een verkeerde boodschap afgeven.

Vertrekkend coronaminister Hugo de Jonge, straks minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, probeert "het met een potje gel een beetje in de plooi te krijgen", zegt hij. "Maar ik vrees dat u ongeveer dit gaat aantreffen." Vicepremier en aankomend minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen Carola Schouten zegt zelf wel wat van haar coupe te kunnen maken. "Föhnen, ik hoop dat dat nog wel mag. Hier en daar een beetje krultang helpt ook nog wel eens."

De Rijksvoorlichtingsdienst zegt zich nog te beraden op de vraag of koning Willem-Alexander met een 'coronacoupe' op de traditionele foto bij Paleis Noordeinde gaat.

Horeca wil met eigen routekaart weer open

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vindt dat de horeca weer veilig open kan, en wil dat dat uiterlijk op 15 januari gebeurt. De branchevereniging komt opnieuw met een eigen routekaart waarbij in drie stappen de huidige maatregelen worden afgebouwd.

Zo kan de horeca volgens KHN weer open met verplichte zitplaatsen en controle van de QR-code bij binnenkomst. Ook mag er volgens de plannen na 22.00 uur niemand meer naar binnen. Op de routekaart staat dat per 1 februari de verplichte zitplaats weer kan verdwijnen en de deur voor nieuwe gasten pas om middernacht dichtgaat. Nog eens twee weken later gaan de gewone sluitingstijden weer gelden.

De opgestelde regels zijn ook bedoeld voor clubs en discotheken, die daardoor weer open zouden kunnen, stelt KHN. De branchevereniging wil graag in gesprek met het nieuwe kabinet over de routekaart en andere manieren waarop perspectief geboden kan worden aan horecaondernemers.

Spelersvakbond: bijna helft profvoetballers heeft corona gehad

Ook de Nederlandse voetbalwereld ontkomt niet aan coronabesmettingen. Bijna de helft van alle profspelers (ere- en eerste divisie) die aan een enquête van spelersvakbond VVCS meewerkten hebben in de afgelopen twee jaar een corona-infectie doorgemaakt.

Van de ondervraagde voetballers gaf 75 procent aan zich te hebben laten vaccineren. "Dat is aan de lage kant, zeker als je kijkt naar omringende landen", zegt Vincent Gouttebarge, hoofd medische zaken van Fifpro en betrokken bij het VVCS-onderzoek.

'Boostervaccinatiegraad op 38 procent'

Sinds het begin van de boostercampagne zijn er ruim 5,5 miljoen prikken gezet, meldt demissionair minister voor Volksgezondheid De Jonge op Twitter. Het gaat om ruim 5,4 miljoen boosterprikken en om ruim 130.000 derde prikken voor mensen met een ernstige afweerstoornis.

In de afgelopen zeven dagen werden meer dan 1,5 miljoen Nederlanders geprikt. Volgens het ministerie ligt de boostervaccinatiegraad nu op 38 procent.

Vlaardingers opgepakt voor fraude met vaccinatiebewijzen

Twee 28-jarige mannen uit Vlaardingen zijn dinsdag aangehouden omdat ze verdacht worden van het verkopen van valse vaccinatiebewijzen.

Mensen konden bij de verdachten een vaccinatiebewijs krijgen zonder geprikt te worden. Daarvoor betaalden ze een bedrag van tussen de 300 en 800 euro. Omdat een van de mannen bij de GGD werkte, kon hij persoonsgegevens verwerken in het registratiesysteem. Kopers konden daarna een werkende QR-code opvragen.

De politie en het OM zetten het onderzoek naar de fraude voort en kijken daarbij ook naar hoeveel mensen valse vaccinatiebewijzen kochten en wie zij zijn. De aangehouden mannen zijn vandaag voorgeleid en blijven langer vastzitten. Het contract van de man die bij de GGD werkte is al voor zijn aanhouding beëindigd.

'Lockdown was terechte keuze, maar lijkt niet zo effectief'

Dat Nederland in lockdown is gegaan, is een terechte beslissing geweest. Maar in vergelijking met andere landen lijkt de maatregel niet zo effectief, zegt Marcel Levi, voormalig ziekenhuisdirecteur in Londen en hoogleraar geneeskunde. Hij verwijst daarbij naar de besmettingscijfers, die hier net zo hard oplopen als in bijvoorbeeld België en Frankrijk, waar geen lockdown is ingesteld.

Ook Engeland zit ondanks het oplopend aantal besmettingen niet in lockdown en heeft zelfs geen extra maatregelen ingevoerd. "De meningen zijn in Engeland net zo verdeeld als hier, maar veel mensen zeggen daar dat ze niet meer willen leven van lockdown naar lockdown. Er zijn ook mensen die zeggen dat je daarmee het risico loopt dat de zorg overlopen wordt."

Maar volgens Levi lijkt met de omikronvariant vooral de druk op de IC-bezetting in Engeland mee te vallen. "De omikronvariant is al vier weken enorm aan het pieken in Engeland en je ziet op dit moment nog helemaal niet de overbelasting van de zorg. De IC-opnames zijn eigenlijk alleen maar gedaald."

Kwaliteit van zorg

Wel houden ziekenhuizen rekening met meer patiënten, met name op de verpleegafdelingen. Door geen extra maatregelen te nemen, accepteren de Engelsen een lagere kwaliteit van de zorg. "In Engeland hebben ze iets meer personeel op kunnen leiden de afgelopen anderhalf jaar en bovendien maken ze veel meer gebruik van mensen die geen medische of verpleegkundige opleiding hebben gehad, maar toch worden ingezet in ziekenhuizen."

In Nederland is er volgens Levi weerstand om dat ook te doen. "In Nederland vinden we het toch heel lastig om die topkwaliteit los te laten. Ik denk dat het arbeidsethos van de mensen in de Nederlandse zorg heel erg sterk ontwikkeld is en dat iedereen altijd de beste zorg wil leveren in onze ziekenhuizen."

Ondanks storing opnieuw recordaantal besmettingen

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 24.700 nieuwe positieve tests gemeld. Dat is voor de tweede dag op rij het hoogste aantal besmettingen dat in een dag is gemeten. Gisteren waren het er 24.561, 139 minder dan vandaag. Het werkelijke aantal positieve tests kan nog hoger liggen: volgens het RIVM zijn niet alle meldingen binnengekomen door een storing.

Het gemiddelde aantal positieve coronatests steeg ook opnieuw. De afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 18.887 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 50 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.

12 overleden covid-patiënten

Bij het RIVM werden 12 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 21 doden per dag, tegen 39 doden per dag een week eerder.

In de onderstaande twee grafieken zie je de ontwikkeling van het aantal positieve tests en het aantal doden:

Ziekenhuisbezetting gedaald

In de ziekenhuizen zijn 109 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdeling. Op de IC's kwamen er 12 nieuwe patiënten bij.

De bezetting in de ziekenhuizen is, net als de afgelopen drie dagen, licht gedaald: er liggen nu 1551 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1644), van wie 429 op de IC (gisteren: 459), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Momenteel liggen er 10 patiënten in Duitsland op de IC.

In onderstaande drie grafieken zie je hoe de instroom en bezetting in de ziekenhuizen zich hebben ontwikkeld, en wat de ruimte op de intensive cares is:

IJsbanen volgeboekt in kerstvakantie

De lockdown en de kerstvakantie zorgen voor drukte op schaatsbanen. Omdat een ijsbaan een buitensportlocatie is, mogen ze van 05.00 tot 17.00 uur open zijn. Op tal van plekken zijn tijdsloten in de kerstvakantie uitverkocht. Omroep Brabant schrijft dat alle ijsbanen in Brabant de komende dagen vol zitten.

De ijsbaan in Eindhoven krijgt volgens de regionale omroep dagelijks nog tientallen telefoontjes van mensen die graag willen schaatsen. "We zijn eigenlijk de enige accommodatie die nog open is", zegt manager Robin van der Heijden. "Vorige week was het nog veel drukker, maar sinds er op onze site staat dat we volgeboekt zijn, neemt de drukte wat af." Voor volgende week zijn wel weer kaartjes te koop.

Rapper Boef heeft spijt van deelname RIVM-campagne

Rapper Boef wil het bedrag dat hij heeft ontvangen voor zijn deelname aan een RIVM-campagne doneren aan een goed doel of verdelen onder zijn fans. Hij schrijft in een bericht op Instagram dat hij niet meer achter het beleid van de overheid staat en daarom van het geld af wil. "Met de kennis van nu knaagt het aan mij dat ik mee heb gedaan aan een campagne van instanties die dit huidige beleid uitvoeren."

Aan het begin van de coronapandemie deed Boef mee aan een campagne van het RIVM om jongeren te informeren over het coronavirus. Hij ging daarvoor onder meer in gesprek met een woordvoerder van het RIVM op zijn Instagramprofiel. Daarmee verdiende de rapper naar eigen zeggen rond de 20.000 euro. Hij roept zijn volgers op om met ideeën te komen waar hij het geld aan kan doneren.

Man aangehouden voor schenden contactverbod Rutte

In Den Haag is een man aangehouden die eerder veroordeeld was voor het bedreigen van premier Rutte. Volgens de politie hield hij zich niet aan het contactverbod met Rutte dat hem na de bedreiging door de rechter was opgelegd.

Agenten hielden de man van 53 uit Katwijk aan op het Plein, naast het Binnenhof. In een video die de man even daarvoor op zijn Twitteraccount plaatste, zegt hij dat hij dit keer niet aangehouden wil worden. Ook zegt hij op afstand te blijven van politici, maar slechts aanwezig te zijn om "te registreren wat jullie niet zien". Op het account staan ook video's waarop de aanhouding te zien is.

De Katwijker werd eind november veroordeeld voor het bedreigen van demissionair premier Rutte en minister De Jonge op sociale media. De man, die zich klokkenluider noemt, plaatse op sociale media een foto van een auto in een bos waar twee gevulde lijkzakken bij lagen. Met daarbij de tekst: 'Sorry mensen. De persconferentie gaat niet door vanavond.' Hij plaatste de foto op 2 november, kort voor een coronapersconferentie.

1,3 miljoen Britten kampen met long covid

Rond de 1,3 miljoen Britten hebben last van langdurige klachten na een coronabesmetting. Volgens het Britse bureau voor de statistiek ONS kampt ongeveer twee procent van de bevolking met zogenoemde long covid-klachten.

Van deze groep raakte het overgrote deel meer dan drie maanden geleden besmet met het virus (70 procent). Bij bijna de helft (40 procent) was de infectie langer dan een jaar geleden. Volgens het ONS gaat het voornamelijk om vrouwen tussen de 35 en 69 jaar oud die in meer achtergestelde gebieden wonen en in de gezondheidszorg, sociale hulpverlening of het onderwijs werken.

De symptomen waar mensen last van blijven houden na een infectie zijn onder meer haaruitval, depressie, angstaanvallen, hoofdpijn, ademhalingsproblemen, chronische vermoeidheid, nier- en leverproblemen en hartfalen. 64 procent van de 1,3 miljoen getroffen Britten zegt door deze klachten gehinderd te worden in de dagelijkse bezigheden. 20 procent zegt er enorm veel last van te hebben.

Drukte op de wegen richting België

Volgens de ANWB is het opnieuw druk op de wegen naar België. Zo staat er op de A58 van Tilburg naar Breda zes kilometer file, wat zo'n twintig minuten vertraging veroorzaakt. Op de A16 van Breda richting de Belgische grens staat een file van twee kilometer, wat drie minuten vertraging veroorzaakt.

Vanwege de lockdown gaan veel mensen de grens over. In België kan er gewoon gewinkeld worden en kunnen restaurants en cafés worden bezocht. Vorige week leidde dat tot topdrukte in Belgische steden.

Beleggers roepen farmaceuten op: maak vaccins beter beschikbaar

Een groep van 65 institutionele beleggers roept producenten van coronavaccins op om meer te doen om de vaccins wereldwijd beschikbaar te maken. In een brief aan de farmaceuten vragen de beleggers om de beloning van hun bestuurders deels afhankelijk te maken van de beschikbaarheid van vaccins wereldwijd.

De groep beleggers bestaat onder meer uit vermogensbeheerders, pensioenfondsen en verzekeraars, waaronder Nederlandse beleggers als Achmea Investment Management, Aegon, PGM en Stichting Pensioenfonds Huisartsen. Samen vertegenwoordigen ze een vermogen van 3000 miljard euro.

"Alleen samen kunnen we deze pandemie onder controle krijgen. In onze optiek hebben farmaceuten de plicht zich hier maximaal voor in te spannen, en we zien helaas dat dat achterblijft", zegt Rogier Krens van Achmea Investment Management. Volgens hem is de economie ook gebaat bij een goede verdeling van vaccins. "Nieuwe varianten zijn bedreigend voor het herstel van wereldwijde economieën."

Russische schaatsploeg in quarantaine, mist eerste dag EK afstanden

De Russische nationale ploeg mist de eerste dag van de EK afstanden in Heerenveen. Zeker drie leden uit de ploeg zijn in aanloop naar het toernooi, dat dit weekend wordt gehouden in Thialf, positief getest op het coronavirus.

Volgens het Russische MatchTV gaat het om sprintster Olga Fatkoelina (regerend Europees kampioene op de 500 meter), sprintcoach Sergej Klevtsjenja en teammanager Sergej Gryaztsov. Vanwege de positieve testen zit de gehele ploeg in quarantaine.

Vrijdag worden de Russische schaatsers opnieuw getest, waardoor ze mogelijk zaterdag en zondag nog wel in actie kunnen komen op de EK afstanden.

Ook in Maastricht boosterprik zonder afspraak

Mensen kunnen vanaf zaterdag ook in het MECC in Maastricht terecht voor een boostervaccinatie zonder afspraak. Daar is ruimte voor omdat de capaciteit van de vaccinatielocatie niet volledig wordt benut, meldt de GGD Zuid-Limburg.

De priklocatie in het MECC in Maastricht is tussen 08.00 uur en 16.00 uur geopend voor het halen van een booster zonder afspraak. Op de website houdt de GGD de wachttijd bij om te voorkomen dat het te druk wordt.

In Leeuwarden, Drachten en Venray kunnen mensen al zonder afspraak terecht voor een boostervaccinatie.

Branchevereniging ziet aantal thuisknippers toenemen

Kappersbranchevereniging Anko ziet het aantal thuiskappers toenemen dat ondanks de lockdown door blijft knippen. Woordvoerder Gonny Eussen van de branchevereniging zegt tegen Omroep Brabant dat een derde van de klanten die de Anko ondervroeg advertenties van illegale thuisknippers voorbij ziet komen.

Volgens Omroep Brabant knippen talloze thuiskappers in Brabant gewoon door. "Ik moet wel, anders heb ik geen eten", vertelt een 31-jarige kapper uit Eindhoven aan de regionale omroep. "Ik krijg twee tot drie klanten per dag. Het verschilt heel erg. Voor Oud en Nieuw was het erg druk."

Branchevereniging Anko roept kappers op om te stoppen met het thuis knippen van hun klanten. "Wij proberen bij de regering aan te tonen dat de kappers weer veilig open kunnen en dan helpt dit niet mee", zegt Eussen.

Jaar geleden eerste coronaprik: 'Heeft ons veel gebracht'

Exact een jaar geleden werd de eerste coronavaccinatie toegediend op Nederlandse bodem. Hoewel nu een lockdown geldt en gisteren een recordaantal besmettingen werd geregistreerd, hebben de coronavaccins ons veel gebracht, zegt epidemioloog Alma Tostmann van het Radboudumc. "Zonder dat hadden we gemiddeld zo'n twintig keer meer ernstig zieke mensen, ziekenhuisopnames en sterfte gehad. Dan hadden we nog veel eerder en krachtiger moeten ingrijpen", zegt ze in het NOS Radio 1 Journaal.

De zeer besmettelijke omikronvariant leidt nu tot een recordaantal besmettingen, zegt Tostmann. Toch ziet de epidemioloog in de vaccinatiecampagne de uitweg uit deze omikronpiek. Tostmann wijst er ook op dat er in de loop van de tijd een hoop nieuwe medische middelen beschikbaar zijn gekomen.

"Met name door de boosterprikken is de kans om ernstig ziek te worden een stuk kleiner. Ook houdt het besmetting tegen. Ook de coronapillen die nu op de markt zijn, helpen mensen die ondanks alles toch nog ziek worden om minder snel in het ziekenhuis te komen."

Djokovic naar rechter om uitzetting uit Australië te voorkomen

Novak Djokovic stapt vandaag naar een Australische rechter om uitzetting uit Australië te voorkomen. De Servische tennisser kon bij aankomst in Australië geen goede reden geven waarom hij niet is gevaccineerd (hij liet eerder weten tegen een vaccin te zijn) en kreeg een medische vrijstelling om alsnog mee te kunnen doen aan de Australian Open.

Nu is hem de toegang geweigerd tot het land, omdat zijn visum als ongeldig is bestempeld. Djokovic zit in een quarantainehotel in Melbourne, in afwachting van de beslissing of hij Australië moet verlaten. Zijn advocaten proberen dat te voorkomen in een hoger beroep. Mocht Djokovic dat hoger beroep verliezen, kan hij nog dezelfde dag op een vliegtuig worden gezet.

'Winkels liepen afgelopen drie weken zo'n 2 miljard euro mis'

De omzetschade door de coronamaatregelen van de afgelopen drie weken ligt voor winkeliers nu op ruim twee miljard euro. Dat meldt het AD op basis van een berekening van brancheorganisatie INretail. Onlinebestellingen en de mogelijkheid om spullen bij de winkel af te halen, compenseren het omzetverlies niet. Ook komt maar een beperkt aantal ondernemers in aanmerking voor de tegemoetkoming in de vaste lasten (TVL).

De drie belangenorganisaties voor winkeliers, INretail, MKB-Nederland en de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) pleiten in de krant voor heropening van de winkels na 14 januari. De nood is volgens deze organisaties nog hoger dan tijdens de vorige lockdown.

"Winkeliers kampen met forse belastingschulden van de vorige lange sluiting, om vervolgens tijdens de drukste tijd van het jaar weer dicht te moeten. Om moedeloos van te worden", zegt INretail-directeur Meerman. Hij wil dat de winkels snel weer open gaan, desnoods door QR-codes te laten controleren bij binnenkomst.

'Betere informatiecampagne boosters nodig'

In de Telegraaf pleiten deskundigen voor een betere informatiecampagne over boostervaccins. Ze willen dat daarbij ook de wijken in wordt gegaan om mensen beter te informeren over het nut van de extra prikken. De deskundigen maken zich zorgen nu de opkomst voor de boosters lager uit dreigt te vallen dan gehoopt.

"De communicatie is best wat verwarrend geweest", zegt internist Robin Peeters tegen de krant. "Eerst zouden enkel de 60-plussers een booster nodig hebben en nu moet iedereen in een razendsnel tijdsbestek. Het is nu ontzettend belangrijk om duidelijk uit te leggen dat dat door omikron komt, waartegen de bescherming door de eerste vaccinatie minder is."

Het ministerie van Volksgezondheid zegt tegen De Telegraaf dat er al actief wordt gewerkt aan de communicatie en dat dat de komende weken wordt geïntensiveerd.

Geen testverplichting meer vooraf aan reis naar Engeland

Mensen die naar Engeland reizen hoeven vanaf morgen geen coronatest meer te doen voordat ze vertrekken. Dat heeft de Britse regering bekendgemaakt. Premier Johnson zegt dat de verplichte test voorafgaand aan de reis mensen ontmoedigt om naar Engeland te komen. Reisorganisaties hadden er bij Johnson op aangedrongen om de testverplichting te schrappen. Ze vinden de maatregel niet effectief nu de omikronvariant sowieso al razendsnel wordt verspreid in Engeland.

Ook is het vanaf zondag niet langer verplicht om twee dagen na aankomst een PCR-test te doen. Een sneltest blijft wel verplicht.

Op dit moment moeten alle reizigers boven de 12 jaar bij aankomst nog een negatieve coronatest laten zien die niet meer dan 48 uur oud is. Ook is het in Engeland verplicht om binnen twee dagen na aankomst een PCR-test te doen. Totdat er een negatief resultaat van die test binnen is, moet de reiziger bovendien in zelfisolatie. Ongevaccineerden moeten op de tweede en de achtste dag na hun aankomst een test doen en ze moeten tien dagen in zelfisolatie. Vanaf vrijdag vervalt de verplichting om de testresultaten in isolatie af te wachten.

Welkom!

Welkom in het coronablog van donderdag 6 januari. Het blog van gisteren is hier te lezen.