De Oekraïense president Zelensky tijdens een bezoek aan de strijdkrachten in de regio Loegansk
NOS Nieuws

EU geeft miljoenen aan Oekraïne, Georgië en Moldavië voor defensie

De Europese Raad trekt ruim 50 miljoen euro uit om de defensiebudgetten van Oekraïne, Moldavië en Georgië te ondersteunen. Het grootste bedrag, zo'n 31 miljoen euro, gaat naar Oekraïne. De steun komt op een gevoelig moment, te midden van oplopende spanningen tussen Kiev en Moskou.

Het geld is niet bestemd voor wapens of munitie. Volgens de Oekraïense minister Koeleba van Buitenlandse Zaken gaat het geld naar materiële en technische ondersteuning, evenals cybersecurity.

De miljoenen komen van de Europese Vredesfaciliteit (EPF), een fonds dat dit voorjaar werd opgericht om (militaire) vredesmissies in buurlanden en naburige regio's te financieren. Het fonds wordt door de EU-lidstaten zelf gevuld en werd tot dusver vooral gebruikt voor Afrikaanse missies en ter ondersteuning van de Afrikaanse Unie. Ook gaat er geld naar de EU-missie in Bosnië.

Russische invasie

Het Oekraïense leger is sinds de Russische annexatie van de Krim in 2014 verwikkeld in een militair conflict met pro-Russische separatisten in de Oost-Oekraïense regio's Donetsk en Loegansk. De afgelopen weken liep de spanning verder op, door de stationering van zo'n 100.000 Russische militairen langs de oostgrens. Ook zeggen Amerikaanse en Oekraïense inlichtingendiensten signalen te hebben dat Rusland een invasie voorbereidt.

Vandaag overlegde de Russische minister Lavrov van Buitenlandse Zaken met zijn Amerikaanse collega Blinken over de spanningen rond Oekraïne. Dat leek geen kentering van de situatie te hebben opgeleverd. De VS zal met harde sancties tegen Moskou komen wanneer Rusland Oekraïne binnenvalt, zei Blinken.

Moldavië en Georgië

Georgië en Moldavië krijgen respectievelijk 12,7 miljoen en 7,9 miljoen euro aan Europese steun voor de defensiebudgetten. De steun voor Georgië is bedoeld om het leger beter voor te bereiden op crisissituaties, onder meer door medische en technische ondersteuning. De miljoenen voor Moldavië gaan naar ondersteuning van het medische team van het leger en de explosievenopruimingsdienst.

Beide landen hebben, net als Oekraïne, een moeizame relatie met Moskou. In 2008 viel Rusland vanuit het noorden Georgië binnen, nadat het Georgische leger de afvallige regio Zuid-Ossetië binnen was getrokken. Na de oorlog scheidde de regio, evenals Abchazië, met steun van Rusland van Georgië af. Die zelfverklaarde republieken worden door bijna geen enkel land erkend.

Tbilisi wil, net als Oekraïne, graag lid van de NAVO worden. Vorig jaar was er een grote NAVO-oefening in Georgië, tot ergernis van Rusland.

Transnistrië

Moldavië kampt eveneens met een afvallige regio: het pro-Russische Transnistrië, dat zich bij Rusland wil aansluiten. Sinds vorig jaar wordt het Oost-Europese land geleid door de Kremlinkritische president Maia Sandu.

Haar pro-EU-koers leidde volgens de Financial Times onlangs tot een gasconflict met Rusland, omdat staatsbedrijf Gazprom alleen bereid was goedkoop aardgas te leveren wanneer Sandoe afstand zou doen van handelsafspraken met de EU.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl