De autoriteiten van Transnistrië, de afvallige regio van Moldavië aan de westgrens met Oekraïne, hebben Rusland gevraagd om het gebied te erkennen als onafhankelijke staat. Dat schrijft het Russische persbureau ITAR-TASS. Uiteindelijk wil Transnistrië onderdeel van Rusland worden.

Het is niet de eerste keer dat Transnistrië vraagt om erkenning door Rusland. Nu de Krim onderdeel van Rusland is geworden, hoopt de regio deze keer wel kans te maken.

"Transnistrië verschilt wettelijk niet zo erg van de Krim en het proces van hereniging met Rusland zou het Krim-scenario moeten volgen", zegt een parlementslid van Transnistrië tegen het Russische persbureau.

Onafhankelijkheid

Transnistrië riep in 1990 de onafhankelijkheid uit. De regio verklaarde Moldavië de oorlog en won die ook, mede dankzij de aanwezigheid van het oude Sovjet-leger. Maar internationaal wordt de overwinning niet erkend en valt Transnistrië nog steeds onder Moldavië.

Sinds die tijd leidt het staatje een zelfstandig bestaan. In 2006 konden de inwoners stemmen in een referendum over aansluiting bij Rusland. 97 procent van de bevolking stemde voor, maar westerse landen en Moldavië beschouwen dit referendum als illegaal.

STER reclame