liveblog

Maatregelen gelden sowieso tot 4 december • Quarantaineplicht voor huisgenoten besmet persoon

  • Welkom in het coronablog van vrijdag 12 november.
  • De horeca moet vanaf morgen om 20.00 uur dicht, niet-essentiële winkels om 18.00 uur.
  • Bij sportwedstrijden is geen publiek meer welkom.
  • Het RIVM meldt 16.287 nieuwe positieve tests.
  • Lees hier alles over de nieuwe maatregelen.
liveblog gesloten

Afgelopen uren bijna duizend QR-codes geblokkeerd

Het ministerie van VWS heeft de afgelopen uren bijna duizend QR-codes geblokkeerd in de CoronaCheck-app. Vanmiddag stond de teller nog op bijna 300, inmiddels zijn het er 1240. Het zijn 980 binnenlandse QR-codes en 260 codes uit andere EU-landen, blijkt uit de zogeheten deny-list van de app.

VWS meldde vanmiddag al dat er codes geblokkeerd zouden worden. Aanleiding is de arrestatie van twee vrouwen en een man op verdenking van fraude met valse QR-codes. Volgens RTL Nieuws hadden ze toegang gehad tot het systeem waarin QR-codes aangemaakt kunnen worden. Die codes werden vervolgens voor veel geld doorverkocht.

Vijf arrestaties bij protest tijdens persconferentie

Bij het lawaaiprotest dat tijdens de coronapersconferentie in Den Haag werd gehouden, zijn vijf mensen opgepakt. Ze zijn aangehouden voor het bezit van vuurwerk, het gooien van vuurwerk of het niet voldoen aan het bevel te vertrekken, meldt een politiewoordvoerder.

De demonstratie was in de omgeving van het ministerie van Justitie en Veiligheid, waar de coronapersconferentie van demissionair premier Rutte en minister De Jonge werd gehouden. Een groep demonstranten gooide er met zwaar vuurwerk en stenen naar agenten. Ook werd een scooter in brand gestoken.

De ME werd ingezet om de orde te herstellen en gebruikte daarbij onder meer het waterkanon.

Festivalorganisator ID&T voelt zich aan het lijntje gehouden

Festivalorganisator ID&T vindt de aangekondigde maatregelen pijnlijk en moeilijk te verwerken. "Onze evenementen hebben een lange voorbereidingstijd en kunnen niet zomaar op stel en sprong aan en uit worden gezet", zegt directeur Ritty van Straalen. "De afgelopen 20 maanden hebben al tot een behoorlijke kaalslag geresulteerd."

De evenementensector was weer aan het opkrabbelen na de vorige lockdown, maar volgens de festivalorganisator is de sector nu weer terug bij af. Van Straalen: "De overheid had de sector moeten betrekken bij de besluitvorming. Nu zijn we weer weken aan het lijntje gehouden en zijn we wederom het slachtoffer. Dit komt keihard aan en de emotionele en financiële schade voor onze sector is niet te overzien."

Teleurstelling bij VNO-NCW en MKB-Nederland

Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn teleurgesteld over de kabinetsplannen en noemen het "opnieuw een stevige knauw" voor niet alleen de horeca, evenementen en winkels, maar ook toerisme en cultuur. De organisaties geven aan dat ondernemers en werknemers nu de nadelige gevolgen moeten dragen van een gebrekkige zorgcapaciteit, een te late uitrol van de boosterprik en de lage vaccinatiegraad onder "specifieke doelgroepen".

"Wij houden het kabinet eraan dat deze onrechtvaardigheid tot de kortst mogelijke periode wordt beperkt en de schade voor de getroffen bedrijven volledig wordt vergoed", laten de ondernemersorganisaties weten. Demissionair premier Rutte belooft om volgende week met nieuwe steunpakketten te komen.

Het uitbreiden van het coronatoegangsbewijs wordt ook niet met open armen ontvangen door de ondernemersorganisaties. Zij zijn vooral bezorgd over het feit dat de keuze tussen 2G of 3G (wel of niet ook een negatieve test voor toegang) bij ondernemers wordt neergelegd zonder dat daar duidelijke criteria voor zijn.

Volgens de ondernemersorganisaties zal het thuiswerkadvies niet tot grote problemen leiden.

Persconferentie voorbij, nieuw record?

De persconferentie van demissionair premier Rutte en minister De Jonge is voorbij. Lees hier meer over de nieuwe maatregelen.

Ergernis bij non-food winkels over nieuwe regels

De brancheorganisatie voor non-food winkels, INretail, reageert niet enthousiast op de kabinetsplannen. Dat niet-essentiële winkels ook om 18.00 uur moeten sluiten, was toch een verrassing. De verkorte openingstijden is volgens INretail niet goed voor de spreiding van klanten, zeker niet in aanloop naar de drukke feestdagenperiode.

"We hebben een beter plan. Met spreiding, minder mensen in de winkel, het mondkapje en de basismaatregelen hebben we veiligheid bewezen. Afstand houden voorkomt besmettingen. Dat heeft draagvlak bij de ondernemers die het moeten organiseren. Dat het kabinet toch een andere afslag neemt, is niet slim", laat de organisatie weten weten. INretail noemt het coronatoegangsbewijs bovendien "onwerkbaar".

Door het personeelstekort zijn er geen werknemers om aan de deur te controleren en bovendien geeft het veel ongewenste discussies, zegt de brancheorganisatie.

De Jonge: waarschijnlijk hele winter 2G-regel nodig

Minister De Jonge denkt dat de 2G-regel nog maanden nodig zal zijn. "Ik verwacht dat we hier in de winterperiode aan vastzitten", zegt de bewindspersoon. Hij wil niet zeggen in welke maand hij denkt dat de regel eventueel van tafel zou kunnen. De maatregel wordt volgens hem gebruikt "als hij nodig is en zo lang hij nodig is".

Burgemeesters: leg keuze tussen '2G' of '3G' niet bij ondernemers

De burgemeesters van de 25 veiligheidsregio's zijn teleurgesteld dat er nieuwe maatregelen nodig zijn. Dat zegt burgemeester Bruls van Nijmegen, voorzitter van het Veiligheidsberaad. Volgens Bruls hebben de oplopende besmettingscijfers onder meer te maken met de gebrekkige naleving van het coronatoegangsbewijs in onder meer de horeca: "Daar ben ik net zo teleurgesteld over."

Het coronatoegangsbewijs wordt uitgebreid naar meer sectoren. Straks moeten mensen bijvoorbeeld ook een QR-code kunnen tonen bij niet-essentiële winkels. Bruls denkt niet dat dat tot problemen leidt in de handhaving van de QR-code: "Het is niet fundamenteel anders dan bij een schouwburg of café. Handhaven zullen we pas doen bij evidente overtredingen."

Hij ziet er meer heil in om nog meer in gesprek te gaan over de noodzaak van het coronatoegangsbewijs: "Hoe meer naleving er is, hoe kleiner de kans op een grotere lockdown. Daar heeft niemand zin in, ik in ieder geval niet."

Vanochtend overlegden de burgemeesters over de maatregelen van het kabinet. Verdeeldheid was er met name over het voornemen van het kabinet om ondernemers de keuze te geven een 2G- of 3G-beleid te voeren. Bij 2G mogen ongevaccineerden niet meer naar binnen met een coronatoegangsbewijs, ook niet als ze negatief getest zijn, bij 3G wel.

"Onder de burgemeesters is veel verdeeldheid of je principieel überhaupt voor een 2G-beleid moet zijn", zegt Bruls. "Maar we waren het erover eens dat we liever één systeem hebben dan twee." Bruls roept het kabinet daarom op die keuze niet bij ondernemers te leggen, maar zelf te maken.

Felle kritiek FNV: waarom nu pas praten over steunpakketten?

Vakbond FNV vindt dat de nieuwe coronamaatregelen leiden tot veel onzekerheid. "Het ad hoc en visieloze pad dat het demissionair kabinet kiest, houdt werknemers enorm in onzekerheid", zegt voorzitter Tuur Elzinga. "Want wat zijn de consequenties voor hun werk en inkomen? Rutte zegt volgende week te willen praten over steunpakketten, maar dat had al een stuk eerder moeten gebeuren."

Ook maakt de vakbond zich grote zorgen over de werkdruk van de nieuwe maatregelen, zoals de beperkingen in de openingstijden. Daarbij komen ook nieuwe taken, zoals het controleren van de QR-code van klanten. "De beperkte openingstijden zullen het aantal klanten in een kortere tijd de winkels doorjagen. Wat wordt dan van werknemers verwacht? Werknemers moeten beschermd worden, maar of dit zal gebeuren, daar heb ik een hard hoofd in", zegt vicevoorzitter Kitty Jong van de bond.

De Jonge: geen voorstander van vaccineren jonge kinderen

Demissionair minister De Jonge sluit niet uit dat kinderen onder de 12 jaar gevaccineerd moeten worden, maar hij is er geen voorstander van. "Ik ben er voor dat iedereen boven de 12 jaar zich laat vaccineren. Ik vind dat de vaccinatiegraad boven de 90 procent moet komen," antwoordt hij op een vraag van een journalist.

De minister van Volksgezondheid heeft de Gezondheidsraad om advies gevraagd over het vaccineren van kinderen met een kwetsbare gezondheid.

Rutte: heftige discussies in het Catshuis

Volgens demissionair premier Rutte waren er de afgelopen dagen "heftige debatten in het Catshuis" over de nieuwe maatregelen. Hij neemt ook een voorschot op het Kamerdebat van komende dinsdag over de nieuwe 2G- en 3G-regels die over drie weken moeten ingaan.

"Het is redelijk dat je daarover het debat voert, ook in de Kamer", zegt de bewindsman. "Die discussie vindt in alle landen plaats en het is onvermijdelijk dat we die met elkaar voeren."

Nog altijd onrustig bij ministerie in Den Haag, waterkanon ingezet

Bij het ministerie van Justitie en Veiligheid, waar de coronapersconferentie nog altijd aan de gang is, is het nog altijd zeer onrustig. Een groep demonstranten heeft met onder meer zwaar vuurwerk en stenen naar agenten gegooid. Ook is er een scooter in brand gestoken.

Burgemeester Van Zanen van Den Haag heeft het protest ontbonden en wil dat de demonstranten vertrekken. De politie meldt dat de ME wordt ingezet om de openbare orde te herstellen. Daarbij wordt onder meer het waterkanon ingezet. Inmiddels is de rust teruggekeerd.

Politie bekogeld met zwaar vuurwerk en stenen bij anti-coronademonstratie

Rutte somt de maatregelen op

Rutte somt de nieuwe maatregelen op

Rutte: het is belangrijk om breed te kijken

"Dat is altijd een goede vraag", zegt Rutte op de vraag waarom er niet eerder is ingegrepen. "Ik zeg ook niet dat wij altijd het goede pad kiezen."

"Tegelijkertijd is het ontzettend belangrijk dat je breed kijkt: wat betekent het voor een samenleving als je mensen vraagt om het thuisbezoek te beperken?" Hij noemt ook de economische gevolgen voor horecaondernemers die hun zaak nu om 20.00 uur moeten sluiten. "Dat zijn hele ingrijpende boodschappen."

Rutte zegt verder dat hij "de komende dagen of de komende weken" iets hoopt te kunnen zeggen over een mogelijk vuurwerkverbod rond Oud en Nieuw.

KNVB onderzoekt mogelijkheid wedstrijden betaald voetbal uit te stellen

Voetbalbond KNVB gaat kijken of wedstrijden in het betaald voetbal kunnen worden uitgesteld. Dat zegt Jan de Jong, de directeur van de Eredivisie CV. Op die manier zou worden voorkomen dat wedstrijden zonder publiek moeten worden gespeeld. Toeschouwers zijn de komende drie weken niet welkom in zowel de professionele als de amateursport.

Overleg over coronapas op werkvloer

Ook bij de overheid als werkgever gaat de discussie plaatsvinden om het coronatoegangsbewijs in te voeren, zegt demissionair premier Rutte. Het is de bedoeling van het demissionaire kabinet dat er ook in andere sectoren overleg op gang komt tussen werkgevers en werknemers over de invoering van de QR-code op de werkvloer. Het is niet van vandaag op morgen geregeld, want de wetgeving hiervoor is ingewikkeld, zegt Rutte.

Het kan volgens Rutte op termijn betekenen dat werknemers die de pas niet willen laten zien meer thuis moeten werken of een andere werkplek krijgen.

Rutte: ruimhartige steun voor getroffen sectoren

"De bedoeling is om de getroffen sectoren ruimhartig te steunen", zegt demissionair premier Rutte na een vraag over ondernemers die worden geraakt door de coronaregels. "We gaan het netjes regelen, net zoals we het de vorige keer gedaan hebben."

De Jonge: we moeten een keuze maken

De Jonge verdedigt de plannen van het kabinet voor de 2G-regel en zegt daarbij meermaals dat het doel is om te zorgen dat de zorg niet overbelast raakt. Bij 2G kunnen mensen alleen nog een coronapas krijgen als ze zijn gevaccineerd of zijn hersteld van corona.

De Jonge zegt niet hoe lang hij denkt dat de maatregel nodig is. "In een winterperiode met een besmettelijk virus en een hoge infectiedruk moeten we een keuze maken: of helemaal geen risicovolle omgevingen en dus onder meer de horeca dicht, óf dat soort zaken alleen toestaan voor mensen waarbij het veilig kan."

Hij erkent dat het coronatoegangsbewijs niet alle besmettingen voorkomt. Maar het vertraagt en dempt wel, zegt hij. "Met coronatoegangsbewijzen zorg je ervoor dat de besmettingen minder snel rondgaan. Maar zelfs met coronatoegangsbewijzen loopt het aantal besmettingen nu nog op. Daarom willen we de mogelijkheid hebben van 2G."

Hugo de Jonge: 'Ik vind het moeilijk om begrip te hebben voor ongevaccineerden'

Meerdere arrestaties bij gebouw ministerie

Bij het gebouw van het ministerie van Justitie en Veiligheid, waar op dit moment de coronapersconferentie aan de gang is, is het onrustig. Er zijn meerdere mensen opgepakt die daar vuurwerk afstaken en er wordt ook met van alles naar agenten gegooid, ook met stenen. Ook proberen demonstranten een blokkade op te werpen met fietsen en verkeersborden.

Volgens verslaggevers ter plaatse hebben zich er zo'n 300 mensen verzameld. Er was eerder vandaag een protest tegen de coronamaatregelen aangekondigd. De politie is massaal op de been.

  • Regio15
  • Regio15
    Bij het ministerie van Justitie en Veiligheid is het onrustig

De Jonge: we moeten de maatschappij ook veilig houden

De Jonge spreekt van een dilemma. Het 2G-systeem beperkt de mogelijkheden van mensen die niet zijn gevaccineerd of genezen van corona.

"Ik snap dat mensen zich iets meer gedwongen voelen om toch die kant op te gaan", zegt De Jonge "Maar wij moeten de maatschappij ook veilig houden. Als we met 2G een café langer open kunnen houden of een festival door te laten gaan dan is het onze taak om die keuze te maken."

Scholen blijven open, wel maximum per collegezaal

De scholen blijven voorlopig open, wordt duidelijk uit het nieuwe pakket maatregelen. Wel geldt er op het mbo, de hogescholen en de universiteiten vanaf morgen een maximum van 75 studenten. Dat geldt niet voor tentamens en examens.

Geen garantie dat maatregelen maar drie weken duren

Demissionair premier Rutte zegt dat de huidige "harde klap" ertoe moet leiden dat het aantal besmettingen zal gaan dalen. Maar een harde garantie dat het huidige pakket aan maatregelen maar drie weken zal duren, kan hij niet geven.

"Het aantal besmettingen moet toch bij voorkeur met zo'n 20 procent wel dalen", zegt hij. "Dat is de bedoeling. We verwachten dat we hier wel een heel eind mee kunnen bereiken."

"We hoopten door de vaccinaties van de ellende af zouden zijn, maar je ziet in heel Europa dat dat niet het geval is", zegt Rutte. "Dat is een enorme tegenvaller, maar we hebben ermee te dealen als samenleving."

De Jonge: maatregelen zullen leiden tot veel discussie

"De maatregelen van vandaag zullen tot veel discussie leiden", zegt De Jonge. "We kunnen het nog zo oneens zijn, maar dat we de zorg toegankelijk houden is voor iedereen belangrijk."

"Het lijkt wel of we steeds meer tegenover elkaar staan in plaats van tegenover het virus. In je eigen bubbel op sociale media heb je altijd gelijk. Het punt is: het virus trekt zich van dat gelijk niets aan. Laten we het hoofd koel houden en het hart warm en doen wat nodig is."

De Jonge: coronatoegangsbewijs ook voor niet-essentiële winkels

Het kabinet gaat de inzet van het coronatoegangsbewijs verruimen. De Jonge: "Het is toch een grote groep van zo'n anderhalf miljoen mensen die nog niet is gevaccineerd."

Hij zegt dat de inschatting is dat er nog zo'n 18.000 ziekenhuisopnames en 3500 mensen op de IC te verwachten zijn. De Jonge: "Als we geen onderscheid maken tussen mensen die al beschermd zijn en mensen die nog niet beschermd zijn, dan hebben we zeker in de winter strenge maatregelen nodig die ook gelden voor mensen die zich hebben laten vaccineren. Daarom kiezen we toch voor de invoering van een gedeeltelijk 2G-systeem."

Het coronatoegangsbewijs gaat ook mogelijk worden voor niet-essentiële winkels en de niet-essentiële dienstverlening. "Bij de supermarkt kun je gewoon naar binnen, zij het met de maatregelen die gelden, maar in de woonwinkel laat je je QR zien." Waar de risico's volgens De Jonge het grootst zijn, zoals volle kroegen en festivals, daar wordt het mogelijk alleen mensen toegang te geven die gevaccineerden of hersteld zijn van corona. "Getest kom je dan niet meer binnen, op die plekken."

Ook wordt het voor werkgevers mogelijk om op de werkvloer naar het coronatoegangsbewijs te vragen. Er is wel een wetswijziging voor nodig. In het hoger onderwijs wil het kabinet het coronatoegangsbewijs alleen invoeren als het echt niet anders kan.

De Jonge: 'Het coronatoegangsbewijs gaat ook gelden op niet essentiële plekken'

Maatregelen gelden sowieso tot 4 december

De maatregelen gaan morgenavond om 18.00 uur en gelden minimaal drie weken, tot zaterdag 4 december 06.00 uur. De situatie wordt op vrijdag 3 december opnieuw bekeken. Hier lees je alle maatregelen.

Quarantaineregel aangescherpt

Rutte zegt dat als een huisgenoot besmet is de quarantaine niet alleen voor deze persoon geldt. Ook alle andere (gevaccineerde en ongevaccineerde) huisgenoten moeten in quarantaine.

Geen publiek bij sportwedstrijden

Sportwedstrijden kunnen de komende weken doorgaan, zegt premier Rutte, maar publiek is niet welkom. Dat geldt voor profsport en amateursport. Dat betekent dat onder meer de wedstrijd Nederland-Noorwegen komende dinsdag in De Kuip zonder publiek moet worden gespeeld.

Rutte: noodzakelijke steunpakketten gaan er komen

Veel ondernemers zullen opnieuw stevig worden getroffen door de coronamaatregelen van het kabinet. Rutte zegt dat de noodzakelijke steunpakketten er snel gaan komen.

"Al met al is dit een heel ingrijpend pakket. Dat vraagt opnieuw om ondersteuning voor ondernemers. De noodzakelijke steunpakketten gaan er komen en wel op de kortst mogelijke termijn."

Horeca moet om 20.00 uur dicht

Er komt een verplichte sluitingstijd voor horeca en winkels, zegt Rutte. Tussen 20.00 uur 's avonds en 06.00 uur moeten de horeca en de essentiële winkels gesloten blijven.

Tussen 18.00 uur 's avonds en 06.00 uur 's ochtends moeten de niet-essentiële winkels dicht zijn. Dat geldt ook voor casino's en sauna's. Verder mag ook in contactberoepen, zoals kappers en sekswerkers, niet worden gewerkt na 18.00 uur. De horeca mag na 20.00 uur wel bezorgen.

Culturele voorstellingen met vaste zitplaatsen hoeven zich niet aan de verplichte sluitingstijden te houden.

Rutte: anderhalvemeterregel komt terug

Overal waar het coronatoegangsbewijs niet geldt, keert de anderhalvemeterregel terug, zegt Rutte. "In het restaurant word je coronatoegangsbewijs gecontroleerd en geldt die 1,5 meter dus niet. Maar ga je met je vrienden wandelen in het park of winkelen, dan houd je anderhalvemeter afstand."

Verder gelden er uitzonderingen, zegt de demissionair premier. "Als je zelf gaat sporten en je een sport beoefent waarin afstand houden niet mogelijk is. Of als je kunst en cultuur beoefent. En in het openbaar vervoer en het onderwijs." De intocht van Sinterklaas kan morgen doorgaan "als het mag van de burgemeester", aldus Rutte.

Adviezen voor visite en thuiswerken

Rutte komt nu met twee "zeer dringende" adviezen. De eerste gaat over thuisbezoek: "Ontvang niet meer dan vier gasten per dag van 13 jaar of ouder. Ook als mensen gevaccineerd zijn. We weten dat de meeste besmettingen achter de voordeur worden doorgegeven."

Ook het thuiswerkadvies wordt per direct aangescherpt: "Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan." Rutte doet daarbij de oproep aan werkgevers én werknemers om zich daaraan te houden.

Ondernemers in sommige sectoren mogen kiezen tussen '2G' en '3G'

Demissionair premier Rutte zegt dat het kabinet werkt aan wetgeving om gerichter om te gaan met het coronatoegangsbewijs. Dat wordt dan in meer sectoren inzetbaar.

Rutte: "We willen ondernemers in bepaalde sectoren de keuze geven tussen 2G en 3G", zei de premier. "De keuze dus om te werken met mensen die getest zijn, gevaccineerd of genezen van het virus, of alleen de laatste twee." Demissionair De Jonge zal dit later in de persconferentie uitleggen.

Rutte: basismaatregelen gelden echt overal

"Het is onvermijdelijk dat we teruggrijpen op maatregelen die we kennen uit eerdere fases en die iedereen raken, of je nu gevaccineerd bent of niet," zegt premier Rutte. Even later benadrukt hij nogmaals de basismaatregelen. "Die gelden echt overal en die gelden voor iedereen, ook als je gevaccineerd bent."

Rutte: het virus zit overal

De coronapersconferentie van demissionair premier Rutte en minister De Jonge is begonnen. Rutte noemt het hoogste aantal geregistreerde positieve testen sinds het begin van de coronacrisis als reden dat er ingrijpende maatregelen nodig zijn. Hij verwijst daarbij ook naar het OMT-advies van eerder deze week.

"De druk op de zorg is weer extreem hoog", zegt Rutte. "Heup-, knie- en hartoperaties moeten weer worden uitgesteld, soms voor de tweede keer."

Rutte zegt dat er snel en stevig moet worden ingegrepen, omdat het virus "overal zit". "Door het hele land, in alle sectoren. We hebben vanavond een heel vervelende boodschap met veel ingrijpende besluiten."

Persconferentie begint om 19.00 uur

Om 19.00 uur geven demissionair premier Rutte en minister De Jonge een persconferentie, die gaat over nieuwe maatregelen tegen het coronavirus. Die lekten de afgelopen dagen al voor een groot deel uit.

De persconferentie is bij de NOS te volgen via de volgende kanalen:

Festival Hardfest en restaurant Fellini in Enschede balen van uitgelekte maatregelen

Hardfest festival en restaurant Fellini in Enschede balen over uitgelekte nieuwe maatregelen

Veel politie op de been in Den Haag

Bij het ministerie van Justitie en Veiligheid in Den Haag is in de aanloop naar de coronapersconferentie van straks veel politie op de been. Rondom het gebouw aan de Turfmarkt staan veel politievoertuigen.

Eerder op de dag werd via sociale media opgeroepen om tijdens de persconferentie van het demissionaire kabinet te betogen bij het gebouw waar de persconferentie wordt gehouden.

Vorige week dinsdag werd tijdens de coronapersconferentie ook al gedemonstreerd, toen door enkele honderden mensen. De politie hield dertien mensen aan, onder meer voor belediging en het gooien van stenen en vuurwerk naar agenten.

Horeca vanaf morgen om 20.00 uur dicht, niet-essentiële winkels om 18.00 uur

De horeca moet vanaf morgen om 20.00 uur dicht. Dat is een uur later dan eerder uitlekte over de coronamaatregelen van het kabinet. Ook essentiële winkels zoals supermarkten mogen tot 20.00 uur open blijven, zo melden Haagse ingewijden.

Voor niet-essentiële winkels zoals warenhuizen geldt vanaf zaterdag een sluitingstijd van 18.00 uur.

80-plussers krijgen vanaf volgende week extra prik

Ook 80-plussers en hun partners kunnen vanaf volgende week een boosterprik krijgen op een GGD-locatie. Dat heeft demissionair minister De Jonge gemeld. Daarna volgen de 60- tot 80-jarigen.

Eerder vandaag werd al bekend dat de boostercampagne wordt versneld. Vanaf volgende week maakt ook het zorgpersoneel in ziekenhuizen aanspraak op een extra prik tegen het coronavirus. Ook instellingen voor ouderen en gehandicapten met een eigen medische dienst komen eerder aan de buurt. Begin volgende week kunnen zij de extra prik voor hun bewoners gaan bestellen en die prikken worden dan in de week van 22 november geleverd.

KNVB-lobby om toch publiek bij voetbalduels toe te laten

Voetbalbond KNVB probeert het kabinet ertoe over te halen om toch publiek bij voetbalwedstrijden toe te laten. Waarschijnlijk wordt op de persconferentie van vanavond bekend dat er voor minstens drie weken zonder mensen in de stadions wordt gespeeld. De KNVB heeft nu een alternatief voorstel naar het kabinet gestuurd: daarin wordt geopperd om, met publiek, alle wedstrijden voor 18.00 uur te spelen. Alcohol in de stadions wordt dan verboden en uitsupporters worden niet toegelaten. Ook moet iedereen zitten.

Drie arrestaties vanwege QR-fraude, mogelijk duizenden valse codes aangemaakt

Er zijn drie mensen opgepakt op verdenking van fraude met QR-codes. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie na berichtgeving van RTL Nieuws. Het gaat om twee vrouwen en een man. Een deel van de frauduleuze QR-codes wordt vanavond nog geblokkeerd, zegt het ministerie van VWS.

Volgens RTL gaat het om fraude bij de GGD-locatie op Schiphol en zijn er tienduizenden valse QR-codes in omloop. De drie verdachten zouden via een uitzendbureau toegang hebben gehad tot een systeem om QR-codes aan te maken. Een van de verdachten zou haar wachtwoord voor dat systeem hebben gedeeld met anderen zodat er QR-codes aangemaakt konden worden.

Die code staat op naam en kan gebruikt worden om, zonder vaccinatie, negatief testbewijs of herstelbewijs, toch toegang te krijgen tot locaties waar het coronatoegangsbewijs nodig is. De codes werden volgens RTL voor honderden tot soms duizend euro verkocht. Het OM kan de omvang van de fraude en het bedrag dat per code zou zijn verdiend niet bevestigen. "Dat is onderdeel van het onderzoek", zegt een woordvoerder.

Het ministerie van VWS bevestigt dat er aangifte is gedaan van fraude, nadat digitale rechercheurs er lucht van hadden gekregen. "Wij doen alles wat binnen onze macht ligt om fraude tegen te gaan", zegt een woordvoerder. "Je neemt een risico met de gezondheid van jezelf en van anderen om je heen. Dat is echt het laatste dat we nu kunnen gebruiken." De woordvoerder wijst erop dat zowel het verstrekken als het gebruiken van valse QR-codes strafbaar is.

Eerder bleek al uit onderzoek van de NOS dat coronatoegangsbewijzen, die officieel op naam van één gebruiker staan, breed worden gedeeld via onder meer Telegram. Bijna 300 QR-codes zijn tot dusver geblokkeerd.

Zo denken ze in Gieten (Drenthe) over de uitgelekte maatregelen

Zo denken ze in Gieten over de uitgelekte maatregelen

Jaarbeurs schrapt evenementen van dit weekend

De evenementen die dit weekend in de Jaarbeurs in Utrecht zouden worden gehouden zijn afgelast. Het gaat om de Verzameljaarbeurs en de Mega Platen en CD Beurs. De Jaarbeurs verwacht dat het kabinet vanavond bekendmaakt dat evenementen vanaf morgenavond niet meer mogen.

"De Jaarbeurs vindt het op grond daarvan niet langer verantwoord om beide beurzen op zaterdag, met naar verwachting 8000 tot 10.000 bezoekers, nog wel te laten doorgaan. Vergaderingen en congressen waarbij mensen moeten zitten kunnen vooralsnog wel gewoon plaatsvinden", meldt de Jaarbeurs.

Directeur Albert Arp spreekt van een lastige afweging. "Maar wij vinden het onze verantwoordelijkheid om nu al dit besluit te nemen. Beide beurzen lenen zich er niet voor om op deze korte termijn nog omgebouwd te worden naar anderhalvemetervarianten. Wij willen de tijd die ingebouwd is tussen het aankondigen van de aangescherpte veiligheidsmaatregelen door de Rijksoverheid en het ingaan daarom gebruiken om op verantwoorde wijze beide beurzen af te bouwen. Daarom gaan we niet meer open voor bezoekers."

Er wordt nog overleg gevoerd met organisatoren en exposanten over een eventuele nieuwe datum.

Grote drukte bij GGD’s: positief geteste mensen bellen lukt niet meer altijd

De oplopende besmettingscijfers leiden bij veel GGD's tot problemen bij het bron- en contactonderzoek. Het is volgens een woordvoerder van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland "ontzettend druk" en alle GGD's voeren daarom het onderzoek in beperkte vorm uit.

Dit betekent bijvoorbeeld in de regio Amsterdam dat er nog wel bij iedere positieve test wordt gevraagd wat de bron van de besmetting zou kunnen zijn. Maar het informeren van contacten moet de besmette persoon zelf doen.

Verschillende GGD's, waaronder Rotterdam-Rijnmond, Utrecht en Gooi en Vechtstreek, melden inmiddels ook dat het telefonisch doorgeven van een positieve testuitslag niet altijd meer lukt. "Bij voorkeur brengen we deze boodschap telefonisch. Maar als de druk nog verder toeneemt, kan het voorkomen dat dit via een mail gebeurt", zegt een woordvoerder.

In de mail met de testuitslag staat ook informatie over de quarantaineperiode en informatie die mensen kunnen delen met hun contacten. "Met de snelheid waarmee de huidige besmettingen oplopen, is het waarschijnlijk dat deze procedure vaker zal moeten worden ingezet."

Intocht Sinterklaas in Amsterdam gaat wel door

De intocht van Sinterklaas in Amsterdam gaat komende zondag door. Dat heeft de organisatie besloten na overleg met burgemeester Halsema.

"Het is een doorstroomevenement in de buitenlucht en voornamelijk voor de doelgroep kinderen, die niet tot de risicogroepen behoren. Hierdoor blijven de risico's beheersbaar", zegt de organisatie.

De Stichting Sinterklaas in Amsterdam meldt dat de "pieten met lekkers" de drukke stukken gaan mijden. Ook zal de boot van Sinterklaas op drukke plekken sneller gaan varen. De intocht gaat dit jaar over de Amstel en de Prinsengracht, Brouwersgracht en Herengracht en begint om 10.00 uur. De organisatie vraagt publiek zich te houden aan de coronamaatregelen en corona-adviezen. De lokale zender AT5 zendt de intocht live uit.

Na de intocht is er nog een bijeenkomst in het Scheepvaartmuseum voor genodigden. Dat gaat ook gewoon door, maar wel met iets minder mensen. Bovendien is daar het coronatoegangsbewijs nodig.

In verschillende plaatsen, zoals Utrecht, is de intocht van de goedheiligman vanwege het oplopende aantal besmettingen en te verwachten nieuwe coronamaatregelen wel afgelast.

RIVM: 16.287 nieuwe positieve tests, 44 minder dan gisteren

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 16.287 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 44 minder dan gisteren, toen het hoogste aantal sinds het begin van de pandemie werd gemeld.

Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 13.100 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 49 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.

Bij het RIVM werden 32 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 25 doden per dag, tegen 19 doden per dag een week eerder.

Mensen zonder QR-code op zaterdag welkom in buitenzwembad Den Helder

Zwemliefhebbers zonder QR-code kunnen de komende tijd op zaterdagen terecht bij buitenzwembad Heerdiep in Den Helder. Speciaal op die dag is het buitenbad open voor mensen die "zich niet willen laten vaccineren of kunnen laten vaccineren".

De manager van het zwembad zegt tegen de regionale zender NH Radio dat hij 20 procent van zijn bezoekers misloopt als hij dit niet doet. De bezoekers mogen niet in het gebouw komen: "We laten de mensen via buiten naar het buitenbad toelopen en ze kleden zich buiten om. Dat is dan iets heel spartaans, met de blote billen buiten staan."

Om te mogen zwemmen moeten de bezoekers wel een plekje reserveren via de website van het zwembad.

Ster van voetbalelftal Montenegro mist duel met Oranje

Voetballer Stevan Jovetic mist morgen de thuiswedstrijd van Montenegro tegen het Nederlands elftal. De aanvaller is positief getest op corona en zit inmiddels thuis in isolatie.

Volgens bondscoach Miodrag Radulovic heeft Jovetic geen symptomen en heeft hij de afgelopen dagen ook niet getraind. "Hij heeft de afgelopen dagen geen contact gehad met zijn medespelers. We weten dat er geen andere spelers besmet zijn geraakt", aldus de bondscoach.

Jovetic is de sterspeler van Montenegro, samen met verdediger Stéfan Savic van Atlético Madrid.

1755 coronapatiënten in het ziekenhuis

In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 1755 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1699), van wie 353 op de IC (gisteren: 330), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Ziekenhuismedewerkers krijgen vanaf volgende week boosterprik

De boostercampagne wordt versneld. Het zorgpersoneel in ziekenhuizen staat daarbij vooraan. Zij krijgen volgende week al vaccins geleverd, melden bronnen binnen de zorg aan de NOS.

Ook instellingen voor ouderen en gehandicapten met een eigen medische dienst komen eerder aan de beurt. Zij kunnen de vaccinaties begin volgende week voor hun bewoners gaan bestellen. De doses vaccin worden in de week van 22 november geleverd.

AstraZeneca wil winst gaan maken met coronavaccin

De Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca wil langzaamaan winst gaan maken op het coronavaccin dat het bedrijf samen met de universiteit van Oxford heeft ontwikkeld. Volgens het bedrijf leert de wereld leven met het virus en komen er nog altijd bestellingen binnen.

Nu het aantal besmettingen in veel landen weer oploopt, verhoogt de farmaceut de prijzen. Tot nu toe werden de vaccins tegen kostprijs geleverd, maar daar gaat voor rijkere landen verandering in komen. Armere landen kunnen nog steeds tegen kostprijs vaccins krijgen.

"We zijn dit project gestart om te helpen", zei topman Pascal Soriot op een persconferentie. "Maar we hebben ook altijd gezegd dat er een moment komt dat we overstappen op commerciële orders." Hij benadrukte dat de prijs "nooit hoog zal zijn, omdat we willen dat het vaccin betaalbaar blijft voor iedereen over de hele wereld". Hoe hoog de prijzen worden en wanneer die ingaan is niet bekendgemaakt.

Met de winsten wil het bedrijf de kosten van het maken van het vaccin compenseren. Het vaccin was een van de eerste die op de markt kwamen, in december vorig jaar. Het Verenigd Koninkrijk keurde het middel als eerste goed. Tot nu toe leverde de farmaceut wereldwijd 580 miljoen doses.

UMC Groningen zegt hartoperaties af en zoekt hulp in Duitsland

Het hartcentrum van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) moet opnieuw operaties afzeggen omdat er geen IC-bedden beschikbaar zijn. "Vanochtend konden we maar met twee operaties starten. Het is elke dag een strijd om het programma rond te krijgen", zegt Massimo Mariani, hoofd van het hartcentrum, tegen RTV Noord.

Hij ziet al twee weken met lede ogen aan dat voor zijn vakgebied nauwelijks meer ruimte is. Hartpatiënten zijn vaak al opgenomen voor de operatie en horen dan in de ochtend dat het die dag niet doorgaat. Soms wordt een operatie keer op keer uitgesteld. "Dan heb je dus een bed bezet door iemand die wacht en loopt de afdeling ook vol. Zo loopt het systeem vast", aldus Mariani.

De hartchirurg heeft daarom contact gelegd met Duitse ziekenhuizen in Duisburg en Münster en er liggen concrete plannen op tafel om patiënten daar te opereren, zegt hij. Duitsland heeft zelf ook te kampen met een vierde coronagolf, maar zowel op de IC's als voor de hartzorg heeft het land overcapaciteit. Die wil Mariani gebruiken. "Ik wil wel graag meehelpen. Uiteindelijk staat niet onze hele keten onder druk. Wij hebben vaak wel een heel operatieteam beschikbaar, alleen geen IC."

Werken over de grens is volgens Mariani 'plan c' en komt in beeld als het de Nederlandse hartcentra samen niet meer lukt de spoedpatiënten een plek te geven.

Storing zakelijke diensten Google verholpen

De storing bij Google Workspace, een dienst voor zakelijke klanten, is verholpen, zo laat de techgigant weten. Eerder vanochtend konden gebruikers in Europa geen gebruikmaken van Gmail, Google Calendar, Google Chat en Google Meet, allemaal diensten die ook door thuiswerkers regelmatig gebruikt worden.

Google meldt niet wat de oorzaak van de storing was en hoeveel klanten er door geraakt werden.

Ook voetbalwereld boos over gelekte maatregelen

De KNVB heeft "met grote ontsteltenis" kennis genomen van de coronaplannen van het kabinet om drie weken lang geen publiek toe te laten bij sportwedstrijden in Nederland. De appgroep met directieleden van eredivisieclubs stroomt deze ochtend vol met reacties.

"Dit komt zó onverwacht. Dit kost tonnen geld. Per wedstrijd." Go Ahead Eagles-directeur Jan Willem van Dop begrijpt niets van de nieuwe regels. "Ik vind dit zeer opmerkelijk. Je gaat ervan uit dat de regels worden gebaseerd op feiten. Hoeveel besmettingen zijn er nou geweest in voetbalstadions? Dat is allemaal onderzocht."

Uitgelekte maatregelen komen hard aan bij ondernemers

Het nieuws over de uitgelekte maatregelen komt hard aan bij de getroffen branches. Zo noemt brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) de plannen onbegrijpelijk. De club denkt niet dat zijn leden zich eraan gaan houden. "De grens is bereikt. Ondernemers zijn woest", aldus voorzitter Robèr Willemsen.

"Het is en voelt zó onterecht dat de horeca weer zo zwaar wordt getroffen", zegt Edwin Vlek, bestuurder bij FNV Horeca. Volgens hem hebben horecamedewerkers- en ondernemers de afgelopen maanden hun best gedaan om de coronaregels na te leven.

Volgens Ondernemend Nederland (ONL) zijn de maatregelen die nu naar buiten komen niet passend bij hoe het coronavirus momenteel rondgaat. De enige oplossing is volgens ONL meer nadruk leggen op vaccineren, en niet "van lockdown naar lockdown". Voorzitter Hans Biesheuvel: "Dit houdt het mkb simpelweg niet vol."

Meer reacties van ondernemers en brancheverenigingen lees je in dit bericht:

Voorzitter Sinterklaascomité Tilburg stapt op: 'Intocht onverantwoord'

De voorzitter van het Centraal Sint Nicolaas Comité in Tilburg is een paar dagen voor de intocht opgestapt. Ferdinand Palmen, die 30 jaar longarts was in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, zegt in het Brabants Dagblad dat hij het niet voor zichzelf kan verantwoorden als de intocht tot gezondheidsschade leidt.

"Ik kan dit met mijn achtergrond gewoon niet verkopen", aldus Palmen tegen de krant. "We moeten dealen met wat er gebeurt. De hele coronapandemie is gewoon een hopeloze situatie momenteel."

Het bestuur van het comité zegt de keuze van Palmen, die meer dan 25 jaar voorzitter was, te begrijpen. "Maar wij denken dat de intocht wel verantwoord kan", zegt bestuurslid Paul Hermans. "We hanteren alle richtlijnen, hebben drie keer per dag contact met de gemeente en kijken samen constant wat nodig is."

Storing bij zakelijke diensten Google in Europa

Google kampt in Europa met een storing bij Google Workspace, een dienst voor zakelijke klanten. Zo kunnen sommige klanten geen gebruikmaken van Gmail, Google Calendar, Google Chat en Google Meet, allemaal diensten die ook door thuiswerkers regelmatig gebruikt worden.

De oorzaak van de storing is onbekend, ook is niet duidelijk hoeveel gebruikers er zijn getroffen. Google zegt het probleem te onderzoeken.

KHN: horeca zal zich waarschijnlijk niet aan sluitingstijd houden

De Koninklijke Horeca Nederland verwacht dat veel bedrijven zich niet zullen houden aan de sluitingstijd van 19.00 uur. Die sluitingstijd is een van de maatregelen die vanavond in de coronapersconferentie worden aangekondigd.

"Het is onbegrijpelijk dat het kabinet hiermee komt", zegt Robèr Willemsen, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland. "Als ik kijk naar de reacties van ondernemers van de afgelopen twintig uur, dan verwacht ik niet dat ondernemers zich hieraan gaan houden. De grens is bereikt. Ondernemers zijn woest."

Sportwedstrijden weer zonder publiek, ook WK-kwalificatiewedstrijd Nederland-Noorwegen

Met de nieuwe gedeeltelijke lockdown die het demissionaire kabinet vanavond aankondigt, gaan opnieuw de deuren van de sportstadions dicht voor publiek. Sinds begin van de zomer waren supporters weer (gedeeltelijk) welkom. De komende drie weken mag er geen publiek meer aanwezig zijn bij alle sportwedstrijden. Ook de amateursport wordt niet gespaard.

Dat betekent bijvoorbeeld dat de WK-kwalificatiewedstrijd tussen Nederland en Noorwegen dinsdagavond in een lege Kuip gespeeld gaat worden. Oranje zou zich daar kunnen plaatsen voor het WK in Qatar van volgend jaar.

Duitse gezondheidsdienst: blijf weg van grote evenementen

Het Duitse Robert Koch Instituut (RKI) roept op om grote evenementen af te blazen en om contacten zoveel mogelijk te verminderen. Het aantal besmettingen in Duitsland loopt de afgelopen dagen op. Het gemiddelde aantal besmettingen over zeven dagen ligt op 263,7 gevallen per 100.000 inwoners. Gisteren waren dat nog 249,1 besmettingen per 100.000.

In de laatste 24 uur kwamen er ruim 48.600 nieuwe positieve testen bij. Een dag eerder steeg het aantal positieve testen voor het eerst boven de 50.000 uit. 191 stergevallen werden het afgelopen etmaal geregistreerd. Daarmee komt het totaal op 97.389.

Hoewel het besmettingspercentage niet zo hoog is als in sommige andere Europese landen, doet de niet-aflatende stijging alarmbellen rinkelen. De Duitse evenknie van het RIVM zegt dat als mensen toch naar evenementen gaan, ze zich dan moeten laten testen, ongeacht of ze gevaccineerd zijn.

Volg hier om 19.00 uur de persconferentie over de coronamaatregelen

Demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid geven om 19.00 uur een persconferentie over de coronamaatregelen. Een deel van de maatregelen, zoals een gedeeltelijke lockdown van drie weken, is al bekend.

Je kunt de persconferentie live volgen bij de NOS via de volgende kanalen:

Bereidheid vaccineren Oostenrijk neemt toe na maatregelen

Ruim 420.000 Oostenrijkers hebben zich laten vaccineren in de eerste tien dagen nadat de overheid een vaccinatie, herstelbewijs of negatieve test verplicht had gesteld op de werkvloer. Uit data van de overheid blijkt dat in tien dagen voordat de maatregelen ingingen 157.000 mensen een prik hebben gehaald.

De druk op ongevaccineerden neemt toe in Oostenrijk. Naast de maatregel voor het werk, geldt sinds 8 november ook de zogenoemde 2G-regel. Alleen mensen die zijn gevaccineerd of corona hebben gehad kunnen daardoor nog in de horeca en winkels in delen van het land.

Bondskanselier Schallenberg zei deze week dat "deze winter en deze Kerst ongemakkelijk zullen zijn voor de ongevaccineerden". Hij noemde de vaccinatiegraad van 65 procent in zijn land "beschamend laag". Oostenrijk zit wat het percentage gevaccineerden betreft onder het Europees gemiddelde van 67 procent.

Ook 40-plussers mogen boosterprik halen in Suriname

Vanaf vandaag kunnen in Suriname ook 40-plussers een boostervaccinatie krijgen. Tot nu toe kwamen alleen inwoners ouder dan 60 jaar daarvoor in aanmerking, maar volgens de coördinator van het Surinaamse covid-team zijn er meer dan genoeg vaccins. "Helaas hebben we zelfs een partij van 9500 doses weg moeten gooien omdat ze over de datum zijn."

Eerder dit jaar had Suriname juist een tekort aan vaccins. De coronasituatie in het land was begin juni schrijnend, op de intensive cares gold toen code zwart. De vaccinatiegraad in Suriname is laag: 42 procent van de inwoners is op dit moment volledig ingeënt. Het aantal besmettingen in het land nam eind september sterk toe, maar is de laatste weken weer gedaald.

In Nederland start binnenkort ook een 'boostervaccinatiecampagne'. Het is de bedoeling dat 80-plussers in december een boosterprik kunnen krijgen, 60-plussers volgen vanaf januari. Ook 18-plussers die in zorginstellingen wonen en zorgmedewerkers met direct patiëntencontact komen ervoor in aanmerking. Overigens dringt de zorg erop aan om de boosterprikken al eerder te zetten. De GGD's zeggen daar ook klaar voor te zijn, maar demissionair minister De Jonge zegt tijd nodig te hebben om alle voorbereidingen te treffen.

Eerder deze week schreven we een artikel over het nut en de noodzaak van een boostercampagne, lees dat stuk hier.

Curaçao scherpt regels voor Nederlandse reizigers aan

Curaçao beschouwt Nederland vanaf 15 november weer als land met een heel hoog coronarisico. Dat betekent dat Nederlanders bij aankomst op het eiland een negatieve PCR-test moeten laten zien die niet ouder is dan 48 uur. Ook moeten ze zich drie dagen later opnieuw laten testen. De maatregel geldt zowel voor gevaccineerde als ongevaccineerde reizigers.

Eind oktober had Curaçao de coronaregels voor gevaccineerde Nederlandse vakantiegangers juist versoepeld. Zij hoefden zich bij aankomst en op de derde dag niet meer te laten testen. Vanwege het snel stijgende aantal coronabesmettingen in Nederland worden de inreisregels nu weer aangescherpt.

Gedeeltelijke lockdown van drie weken, horeca en niet-essentiële winkels om 19.00 uur dicht

Het demissionaire kabinet hakt vandaag de knopen door over een nieuw pakket aan coronamaatregelen. Gisteravond lekten al veel voorstellen uit. Zo meldden bronnen aan de NOS dat er een gedeeltelijke lockdown komt die drie weken duurt. Vanaf zaterdag moeten de horeca en niet-essentiële winkels om 19.00 uur dicht.

Ook geldt vanaf dan het advies om thuis maximaal vier bezoekers uit te nodigen en echt zo veel mogelijk thuis te werken. In tegenstelling tot wat het Outbreak Management Team (OMT) het kabinet had geadviseerd, blijven bioscopen en theaters open. Ook sportwedstrijden mogen doorgaan, maar dan zonder publiek op de tribunes.

Over het afschaffen van de mogelijkheid om met een negatief testbewijs een coronatoegangsbewijs te krijgen, wordt in kabinetskringen nog gediscussieerd. Tegen dit zogenoemde 2G-beleid leven nog bezwaren. Mogelijk wordt daar in de loop van vandaag meer over bekend.

Vanavond om 19.00 uur geven premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid een persconferentie over de coronamaatregelen.

Goedemorgen!

Welkom in het coronablog van vrijdag 12 november. Hier houden we je op de hoogte van het coronanieuws uit binnen- en buitenland.