De raffinaderij van Shell bij Pernis
NOS NieuwsAangepast

Grootste pensioenfonds ABP stopt met beleggen in olie- en gasbedrijven

Pensioenfonds ABP gaat stoppen met beleggen in producenten van fossiele brandstoffen. Het pensioenfonds voor ambtenaren en leraren zegt dat onder meer het recente rapport van het VN-klimaatpanel IPCC de aanleiding vormt voor dit besluit. ABP is met 3 miljoen deelnemers het grootste pensioenfonds van Nederland.

ABP verkoopt de beleggingen in stappen, zodat het fonds er zoveel mogelijk aan kan verdienen. In april van 2023 zal het merendeel van deze beleggingen zijn verkocht, verwacht het pensioenfonds.

Klimaatverandering

Deze stap is noodzakelijk om bij te dragen aan de forse versnelling die nodig is om klimaatverandering tegen te gaan, zegt Corien Wortmann, bestuursvoorzitter van ABP in het NOS Radio 1 Journaal. "We hebben in de afgelopen periode veel gesproken met groepen deelnemers, werkgevers, wetenschappers. We ervaren veel draagvlak om deze stap nu te zetten." Dit besluit zal geen gevolgen hebben voor het langjarig rendement, zegt het fonds.

Eind vorig jaar had ABP ruim 15 miljard euro belegd in producenten van fossiele brandstoffen. Dat is 3 procent van het totale belegd vermogen. Het gaat om kolenbedrijven en om olie- en gasgiganten als Shell, BP, ExxonMobil en Gazprom. De waarde van het aandelenbelang in Shell was halverwege dit jaar zo'n 431 miljoen euro.

Het eerste grote pensioenfonds in Nederland dat afstand deed van alle fossiele beleggingen was vorige maand PME, voor de metaal- en technologische industrie.

Kritiek

De 'fossiele' beleggingen van pensioenfondsen, waaronder ABP, liggen al langer onder een vergrootglas. Een groeiend aantal ABP-pensioendeelnemers laat zich er kritisch over uit, al is het op een totaal van drie miljoen deelnemers nog een kleine groep.

Actiegroep Fossielvrij NL wil al sinds 2014 dat ABP stopt met beleggingen in de olie- en gasindustrie. De afgelopen tijd nam de druk vanuit deelnemers aan het pensioenfondsen toe. Zo werd er in april dit jaar een petitie overhandigd door de 21 waterschappen voor een klimaatneutraal pensioen. Een groep ambtenaren deed dat vorig jaar november ook.

"Dit is geweldig, dit is echt hartstikke mooi nieuws", zegt Liset Meddens, directeur van actiegroep Fossielvrij NL in het NOS Radio 1 Journaal. Dat deelnemers zich hebben georganiseerd en zijn gaan pleiten voor een pensioen dat niet bijdraagt aan de klimaatcrisis heeft volgens haar gewerkt.

"Onze deelnemers maken zich zorgen over klimaatverandering", zegt ook Wortmann. "En de effecten die dat heeft op ons weer en op ons leven. Dat heeft ook bijgedragen aan deze stap."

Voor het kantoor van ABP werd een klein feestje gevierd:

Klein feestje bij kantoor pensioenfonds ABP

Eerder zei ABP nog dat het zou blijven beleggen in olie- en gasbedrijven, omdat hernieuwbare energie nog niet aan de vraag zou voldoen en omdat fossiele brandstoffen nodig zouden zijn in de energietransitie. Nu wijst Wortmann op het meest recente IPCC-rapport. "Er is een radicale omslag nodig en dat is ook mede de reden waarom we nu deze koerswijziging aankondigen."

Eerst was de strategie van ABP om hun belangen in deze bedrijven te behouden, zodat het fonds invloed kon blijven uitoefenen op de fossiele sector. "We gaan wat dat betreft de koers verleggen", zegt Wortmann. De invloed als aandeelhouder gaat het fonds nu meer richten op grote gebruikers van fossiele brandstoffen, waar wel nog steeds in wordt belegd. Het gaat dan bijvoorbeeld om bedrijven in de luchtvaart en de auto-industrie. "Bedrijven die de omslag moeten maken naar hernieuwbaar. Omdat we daar meer kansen zien om de noodzakelijke versnelling te realiseren met onze invloed als aandeelhouder."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl