Dagblad Trouw heeft burgercollectief ABP Fossielvrij op de eerste plek gezet in de jaarlijkse Duurzame Top 100. De jury van de ranglijst van groene burgerinitiatieven roemt de onbevreesdheid van de mensen die zich hebben verbonden aan het initiatief, omdat ze durven op te staan tegen de "financiële gigant" ABP.

ABP is het grootste pensioenfonds van Nederland, met zo'n 3 miljoen deelnemers en 500 miljard euro aan uitstaande beleggingen. ABP Fossielvrij, dat is opgericht door ABP-deelnemers, wil dat het ambtenarenfonds niet langer investeert in olie, kolen en gas. Recent stapte het collectief hierom ook naar de rechter.

"ABP Fossielvrij is een onvermoeibare burgerbeweging met een sterk strategisch doel", zegt jurylid en financieel klimaatexpert Laurie van der Burg.

Ook de nummers twee en drie in de Duurzame Top 100 ageren tegen de fossiele industrie. Op twee staat de beweging Stop Ecocide, die als missie heeft vervuilende bedrijven strafrechtelijk verantwoordelijk te maken voor beschadiging en vernietiging van ecosystemen. Nummer drie Reclame Fossielvrij strijdt tegen reclames van onder meer oliebedrijven.

Enkel burgerinitiatieven

De top van de Duurzame Top 100 werd gisteravond gepresenteerd in Amsterdam, waar Eurocommissaris Frans Timmermans de winnaars via een videoboodschap toesprak. Trouw heeft de lijst, die sinds 2019 enkel bestaat uit burgerinitiatieven, voor de dertiende keer opgesteld.

Vorig jaar stond de Jonge Klimaatbeweging op één. Dat zijn meer dan vijftig verschillende jongerenorganisaties die klimaat- en duurzaamheidsbeleid willen beïnvloeden. Er stond toen voor het eerst niet een persoon op de eerste plek, maar een hele beweging.

STER reclame