Tweebosbuurt in Rotterdam
NOS Nieuws

'Woonopstand' in Rotterdam: 'Ze houden geen rekening met ons'

  • Nasrah Habiballah en Charlotte Klein

  • Nasrah Habiballah en Charlotte Klein

In Rotterdam komen tegenstanders van het huidige woonbeleid vandaag samen om te protesteren. Een 'woonopstand' noemen ze het. Net als bij het woonprotest in Amsterdam afgelopen maand worden mensen uit het hele land verwacht. Ze komen in actie tegen het woningtekort in ons land.

Ook oud-bewoners van de Rotterdamse Tweebosbuurt die gedwongen moesten verhuizen, doen mee aan het protest. Een van hen is Nettie de Monte (71). Ze maakt zich boos over het woonbeleid, met name in Rotterdam. Zelf woonde ze 43 jaar lang in de Tweebosbuurt, maar twee jaar geleden moest ze verhuizen omdat haar woning gesloopt zou worden.

Ze schrok toen ze het nieuws van woningcorporatie Vestia over de sloop kreeg: "Ik dacht 'zijn ze helemaal gek geworden? Je gaat toch niet een goed huis afbreken?'". Vestia bood haar alternatieven aan, maar daar wilde ze niet in wonen. "Die woningen waren zeker niet in betere staat dan mijn oude woning. Ook kreeg ik bijvoorbeeld een huis op de tweede etage aangeboden zonder lift en met een smalle trap. Dat leek me niet echt handig op mijn leeftijd."

Uiteindelijk vond ze zelf een nieuwe woning in een andere wijk. "Ik woon nu in een seniorenwoning. Ik kan niet anders zeggen dan dat het een goed huis is. Het bevalt me goed." Maar ze mist haar oude wijk: "Ik kende er veel mensen omdat ik er zo lang woonde, maar waar ik nu woon heb ik weinig contact met de buurt. Dat voelt heel anders. Ook lag de Tweebosbuurt heel centraal. Ik kon lopen naar het centrum, dat gaat nu niet meer."

Ook financieel is ze er niet op vooruit gegaan. "In de Tweebosbuurt betaalde ik rond de 400 euro huur. Nu betaal ik per maand zo'n 300 meer."

Oud-bewoner van de Tweebosbuurt Bianca Sordam in haar nieuwe woonkamer

Ook Bianca Sordam (45) moest vertrekken uit de Tweebosbuurt. Zeven jaar lang woonde ze er met haar vier kinderen. Twee jaar geleden verhuisde ze naar de wijk Charlois. "Toen ik hoorde dat ik moest vertrekken was ik echt heel erg verdrietig. Het kwam voor mij als een schok."

In tegenstelling tot De Monte is Sordam niet blij met haar nieuwe woning: "Mijn woonkamer en keuken zijn veel kleiner dan waar ik woonde. Ik heb spullen weg moeten doen omdat ik ze niet kwijt kon. En de woning is in slechtere staat dan waar ik eerst woonde. Vooral de badkamer is erg verouderd."

Ze mist de contacten die ze had in haar oude wijk. "Ik had echt een band met de buurt en de mensen die er woonden. Hier is veel minder sociaal contact." Net als veel andere oud-bewoners heeft Sordam haar dochter nog op dezelfde basisschool gelaten. Bij het schoolplein komen de oud-bewoners elkaar weer tegen. "Ik wilde mijn dochter daar na al die jaren niet weghalen. Elke ochtend kom ik andere ouders tegen die ook zijn verhuisd. De meesten klagen dat de nieuwe woning helemaal niet beter is en dat ze de oude wijk missen."

Ook Sordam steunt het woonprotest: "Met dit woonbeleid houden ze geen rekening met de wensen van de mensen en dat is echt niet fijn. Ik ben per maand 100 euro meer gaan betalen voor mijn woning terwijl die in slechtere staat is. Dat is niet eerlijk."

Die sloopplannen brachten mensen samen.

Kimberley Liesdek, oud-bewoner Tweebosbuurt

Kimberley Liesdek (38) woonde zo'n 15 jaar in de Tweebosbuurt en moest ook vertrekken. Maar zij mist haar oude wijk niet: "Toen ik hoorde dat ik moest vertrekken was ik eigenlijk wel blij omdat ik dacht dat ik iets beters zou krijgen. Mijn huis was prima maar wel oud. Ook had ik niet zoveel contact met de buurt. Dat kwam pas toen we hoorden dat de huizen gesloopt zouden worden. Die sloopplannen brachten mensen samen."

Toch vielen de alternatieven flink tegen. Uiteindelijk vond ze zelf een andere woning in IJsselmonde in Rotterdam, waar ze als kind opgroeide. "Ik woon nu op de tiende etage van een flat en mijn uitzicht is geweldig. Ik heb echt een heerlijke ruimte hier."

Ook Liesdek denkt dat Vestia het niet goed heeft aangepakt in de Tweebosbuurt, maar zelf wil ze er niet terug: "In de Tweebosbuurt betaalde ik 340 euro en nu 720 euro, het is een stuk duurder dus. Maar toch zit ik hier heel fijn. En het klinkt misschien raar, maar ik mis mijn oude buurt niet. Ik zou echt niet terug willen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl