Van het Westerpark trokken de demonstranten naar de Dam
NOS NieuwsAangepast

Duizenden betogers vragen met protestmars naar de Dam aandacht voor wooncrisis

Duizenden tegenstanders van het huidige woonbeleid hebben in Amsterdam geprotesteerd tegen het woonbeleid. Ze spraken zich uit tegen de exploderende huizenprijzen, de stijgende huren in de vrije sector en het tekort aan sociale huurwoningen.

De actievoerders liepen met borden met daarop teksten als 'Huizen voor mensen, niet voor prinsen' en 'huisjesmelkers functie elders'. Ook scanderen de deelnemers gezamenlijk leuzen als 'mensen boven markt' en 'Fuck de woningmarkt'.

Volgens de directeur van de woonbond stonden er circa 10.000 mensen op het veld. De organisatie zegt over de opkomst: "Dit protest laat zien dat het een breed gedragen onderwerp is en dat er veel mensen zijn die geloven dat we als collectief verandering kunnen opeisen."

Volgens de gemeente Amsterdam waren er ruim 15.000 mensen aanwezig bij het protest. Een woordvoerder zei eerder op de dag dat er een goede sfeer was en dat alles goed verliep. Na afloop van de demonstratie probeerden tientallen mensen volgens de politie een pand te kraken in de Gravenstraat. Er zou daarbij geweld tegen agenten zijn gebruikt. Er zijn enkele tientallen arrestaties verricht. De politie noemt het "een beetje een smet op een heel goed verlopen demonstratie".

Onder de betogers waren ouders die hun kinderen willen steunen en mensen die zelf maar moeilijk aan een woning kunnen komen:

'Ik wil een normaal huis straks en geen doos'

Het protest was om 14.00 uur in het Amsterdamse Westerpark begonnen, vandaaruit trokken de betogers in een protestmars naar de Dam. Eerder was de bedoeling om de betoging op de Dam te houden. Door de verwachte drukte werd in overleg met de gemeente besloten om de demonstratie te verplaatsen.

Een groot aantal organisaties steunde het protest. Onder hen zijn linkse partijen, vakbonden en milieuorganisaties.

Dit filmpje van onze verslaggever is vooraan bij het podium gemaakt.

Verslaggever Marc Hamer zei rond 15.30 uur op NPO Radio 1 dat er duizenden mensen in het park stonden. "Zo ver ik kan kijken, staan er mensen, maar het precieze aantal kan ik niet zeggen. De boodschap van de aanwezigen bij het woonprotest is dat de nood hoog is en dat de tijd van praten voorbij is."

Een van de studenten die aanwezig waren in het Westerpark zei dat het lang duurde voordat ze een kamer had gevonden. "Nu woon ik op dertien vierkante meter en betaal ik 500 euro in de maand."

'Huismelkers functie elders'

Het woonprotest is het begin van diverse acties in het hele land. Op 17 oktober volgt de 'woonopstand' in Rotterdam.

De wooncrisis wordt gezien als een van de grootste maatschappelijke problemen van deze tijd. Er is een tekort van rond de 300.000 woningen, er zijn jarenlange wachttijden voor sociale huurwoningen en op koophuizen wordt regelmatig enorm overboden, waardoor minder kapitaalkrachtige kopers weinig kans hebben.

NOS op 3 legt in onderstaande video uit hoe de wooncrisis is ontstaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl