Huizen in de Tweebosbuurt in Rotterdam
In samenwerking met
Rijnmond
NOS Nieuws

Sloop huizen Rotterdam na jaren protest: 'Alsof een stuk uit mijn hart wordt gesneden'

Na jaren van strijd met bewoners van de Tweebosbuurt in Rotterdam is woningcorporatie Vestia begonnen met het slopen van huizen in de wijk. Bewoners hebben fel geprotesteerd en zijn rechtszaken begonnen, maar Vestia en de gemeente Rotterdam mogen de meeste plannen toch doorzetten. Inwoners van de wijk laten ook vandaag, uit protest, de hele dag nog van zich horen.

Het conflict over de Tweebosbuurt loopt al jaren. Zo'n drie jaar geleden kregen bewoners van ruim 500 huizen een brief op de mat met de mededeling dat de wijk zou worden vernieuwd. Huizen moesten tegen de vlakte om plaats te maken voor nieuwbouw. Vandaag is begonnen met de eerste sloopwerkzaamheden.

Spandoeken in de Tweebosbuurt

Het gaat volgens een woordvoerder van Vestia om voorbereidende werkzaamheden voor de sloop van de eerste honderd woningen. Leidingen en ijzerwerk worden allereerst uit de huizen weggehaald. Over een paar weken wordt begonnen met het afbreken van de woningen.

Vestia wil 524 woningen slopen

In totaal moeten er volgens het plan 524 woningen worden afgebroken, 101 woningen worden gerenoveerd. Maar nog niet alle werkzaamheden kunnen in gang worden gezet. Er lopen nog twaalf hogerberoepsprocedures van mensen die hun huis niet uit willen. Volgens de Vestia-woordvoerder worden die uitspraken pas volgend jaar verwacht, dus voorlopig blijven die huizen nog staan.

Inmiddels is het merendeel van de bewoners vertrokken, maar 45 huizen, verspreid over verschillende woonblokken, zijn nog bewoond. Soms door mensen die echt niet weg willen, maar ook door bewoners die wachten tot hun nieuwe huizen klaar zijn.

Een deel van die bewoners geeft ook vandaag uiting aan de onvrede. Er zijn de hele dag optredens en een beamer projecteert foto's en video's van bewoners over hoe de buurt was. De regionale omroep Rijnmond is er de hele dag bij.

Aan het einde van de dag is er een laatste wandeling door de buurt. Die eindigt bij Grarda Pelger, een oudere vrouw die door buurtbewoners wordt gezien als symbool voor de wijk. Ze zou na 74 jaar worden gedwongen om te verhuizen.

"Ik woon hier nu 73 jaar en ben een paar deuren verderop geboren. Hier hebben we lief en leed gedeeld, hier is je hele leven. Ze kunnen slopen wat ze willen, maar ik blijf gewoon zitten", zei ze enige tijd geleden nog. Aan het AD liet ze een paar dagen geleden weten haar strijd toch te staken.

Grarda Pelger een paar jaar geleden

Vanmorgen werden ijzeren platen van de gevels van sloopwoningen gehaald. Bewoners hebben spandoeken opgehangen met 'Wij willen blijven', en 'Rotterdam solidair'. Bij de wijkbewoners overheerst verdriet en woede. "Het is alsof er een stuk uit mijn hart wordt gesneden", zegt een van hen tegen de regionale omroep.

Vestia is van plan om in de Tweebosbuurt 137 sociale huurwoningen te bouwen en er ongeveer 100 te renoveren. Er moeten uiteindelijk ook 143 koopwoningen worden gebouwd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl