"Daar komen de yuppen uit Amsterdam", wijst Grarda Pelger (80) vanuit haar woonkamer naar het bouwterrein aan de andere kant van de straat. Grote bergen zand, graafmachines en een bouwkraan maken duidelijk dat er vlot gebouwd gaat worden in de Tweebosbuurt. Maar lang niet alle bewoners willen plaatsmaken voor de nieuwbouw. "Ik ga liever tussen zes plankjes dan dat ik verhuis."

Dertien huurders in Rotterdam moeten vandaag voor de rechter komen omdat ze weigeren te verhuizen. Op de plek van hun woningen wil woningcorporatie Vestia een nieuwe woonwijk bouwen.

De Tweebosbuurt is een wijk in Rotterdam Zuid met voornamelijk sociale huurwoningen. Het Rijk, de gemeente en woningcorporatie Vestia hebben gezamenlijk een plan van tientallen miljoenen euro gemaakt om de wijk te verbeteren. Hiervoor moeten 600 sociale huurwoningen worden gesloopt, maar die worden niet allemaal vervangen. Vestia dreigt in tijdsnood te komen omdat ongeveer 200 bewoners weigeren te vertrekken.

Lange strijd

Een van de directeuren van Vestia, Robert Straver, beaamt dat het een lastige strijd is. "Mensen hebben vaak het idee dat ze moeten wijken voor het grote geld, maar wij maken geen winst op dit plan, integendeel. Dit is niet eens ons eigen plan, want het is het plan van de gemeente. Het is echt te zwart-wit om te zeggen 'wijken voor de rijken'."

Wel stapt Vestia naar de rechter om een eerste groep van dertien huurders gedwongen te laten verhuizen. "We hebben vertrouwen in de rechtszaak, maar eigenlijk willen we niet bij een rechter staan. We willen iedereen voorzien van een geschikte woning en maatwerk leveren."

Laat ze eens kitranden komen aanbrengen.

Bewoner Edwin Dobber beklaagt zich over het slechte onderhoud

Pelger: "Ik woon hier nu 73 jaar en ben een paar deuren verderop geboren. Hier hebben we lief en leed gedeeld, hier is je hele leven. Ze kunnen slopen wat ze willen, maar ik blijf gewoon zitten."

Ook even verderop in de Martinus Steijnstraat is er woede over de plannen. Edwin Dobber zit in zijn Feyenoord-shirt in de vensterbank en op het geopende raam hangt een spandoek waarop staat "Vestia ratten!".

Hij kan zich geen toekomst buiten de wijk voorstellen. "Wij kunnen nergens heen. Ik ben het er echt niet mee eens. Ik woon hier al meer dan 50 jaar. Laat ze eens kitranden komen aanbrengen, want onderhoud hebben ze hier al 30 jaar niet meer gedaan. Het is niet normaal dat we zo weggejaagd worden."

STER reclame