NOS Nieuws

Wekdienst 19/8: Rutte en Kaag opnieuw bij informateur Hamer • Uitspraak Syriëganger

Goedemorgen! In Rotterdam doet de rechtbank uitspraak in de zaak Siobhan W. Deze vrouw verbleef 5 jaar in Syrië en was getrouwd met een IS-strijder. En in Den Haag gaan Mark Rutte en Sigrid Kaag opnieuw langs bij informateur Mariette Hamer. Zal er nu duidelijk worden met welke partijen de formatie verdergaat?

Het is overwegend bewolkt en hier en daar kan wat lichte regen vallen. De zon heeft het moeilijk vandaag. Het wordt 18 tot 20 graden bij een matige westenwind.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De rechtbank in Rotterdam doet uitspraak tegen een vrouw die 5 jaar in Syrië zat bij IS. In november ontsnapte ze uit het Koerdische kamp Al-Hol en reisde naar Nederland waar ze bij aankomst gearresteerd werd. Het OM heeft 4 jaar gevangenisstraf tegen haar geëist.
  • Informateur Hamer ontvangt vandaag opnieuw Mark Rutte van de VVD en Sigrid Kaag van D66. Mogelijk wordt er dan meer duidelijk over met welke partijen er concreet onderhandeld zal worden over een nieuw kabinet. De VVD wil niet met én GroenLinks en de PvdA samen formeren, terwijl D66 de ChristenUnie buiten de deur wil houden.
  • Op vliegbasis Soesterberg begint de Nationale Taptoe. De militaire orkesten treden vanwege corona niet op in Ahoy Rotterdam, maar in de buitenlucht op de vliegbasis, waar nu het Nationaal Militair Museum is. Het evenement duurt tot 29 augustus.
  • En in Lelystad gaat het WK Vissen voor vrouwen van start. Nederland maakt een goede kans op goud met deelneemster Anja Groot. Zij was al drie keer eerder wereldkampioen.

Wat heb je gemist?

Een vliegtuig met 35 geëvacueerde Nederlanders uit Afghanistan is geland op Schiphol. Het C-17-transportvliegtuig kwam rond 23.00 uur aan. Er waren ook zestien Belgen, twee Duitsers en twee Britten aan boord. Het totaal aantal uit Kabul geëvacueerde Nederlanders staat nu op 50.

De komende tijd moeten er drie evacuatievluchten per dag plaatsvinden. Passagiers worden eerst naar een land in de regio vervoerd en van daaruit naar Nederland. 166 Afghanen en hun gezinnen staan op een lijst om ook naar Nederland vervoerd te worden.

Het kabinet heeft inmiddels toegezegd meer dan alleen tolken in aanmerking te laten komen voor asiel in Nederland, na druk van de Kamer. Een motie die daartoe werd ingediend door D66-Kamerlid Salima Belhaj, zal het kabinet "naar letter en geest uitvoeren", schrijven demissionair ministers Kaag, Bijleveld en Broekers aan de Tweede Kamer.

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit:

Wij hadden natuurlijk jaren geleden 'zeilmeisje' Laura Dekker die als jongste ooit de wereld rondzeilde. De Brits-Belgische Zara Rutherford wil hetzelfde doen, maar dan in een vliegtuig. Gisteren is ze begonnen aan haar recordpoging, die drie maanden moet duren. In een ultralicht vliegtuigje vliegt ze 51.000 kilometer over 57 verschillenden landen.

Zara (19) gaat in haar eentje de wereld rondvliegen

Fijne donderdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl