Anja Groot in actie Sportvisserij Nederland

Steeds meer vrouwen doen aan sportvissen. Sportvisserij Nederland registreerde het afgelopen jaar 30 procent meer vrouwelijke leden. Corona is een belangrijke reden dat meer vrouwen de waterkant zijn gaan opzoeken, zegt de bond.

Vandaag begint het hoogste toernooi voor vrouwelijke wedstrijdvissers: het WK vissen voor dames in Lelystad. De Nederlandse Anja Groot (33) was al drie keer wereldkampioen. Op het WK gaat ze opnieuw voor goud. Op papier zijn haar kansen goed: "Als organiserend land heb je het voordeel dat je kunt oefenen in het wedstrijdwater. Daar zijn we vorig jaar al mee begonnen. Dus weten we welke vis er zit, en op welke manier we moeten vissen. Dat hopen we tenminste, want tijdens de wedstrijd kan het opeens weer heel anders zijn."

300 vissen in vier uur

In Hongarije heeft Anja eens 300 vissen in vier uur tijd gevangen. Tijdens het WK in Lelystad zit dat er niet in, verwacht ze. "In Nederland zijn de omstandigheden heel anders. We hebben hier andere vissoorten, en ook minder vis. Ik zou al heel blij zijn met 8 kilo vis per wedstrijddag."

Anja Groot vist al sinds haar vierde. Toen ze nog maar net een hengel kon vasthouden, werd ze al door haar vader aan de waterkant gezet. "Wat het vissen voor mij fascinerend maakt, is het gevecht met de vis. Wie wint er, jij of de vis? Het is een heel technische sport. Welk materiaal en welk aas gebruik je, hoe diep moet je vissen, en welk voer is het beste om de vis te lokken?"

Waarom m/v gescheiden?

Focus is volgens Groot cruciaal: "Je hebt per wedstrijddag maar vier uur om te presteren. Er komt ook kracht bij kijken. Probeer bij windkracht vier maar eens een hengel van 11,5 meter te hanteren. Dat is ook de reden dat mannen en vrouwen niet tegelijk bij wedstrijden uitkomen."

Veel mensen vissen voor de ontspanning, maar dat ligt bij Groot anders. Vijf dagen per week werkt ze in de kinderopvang, daarbuiten is ze elk vrij uurtje bezig met haar sport. Sinds kort heeft Anja een sponsor. Daardoor kan ze binnenkort een dag minder werken. En dus een dag extra vissen. "Op hoog niveau vissen is echt pittig. Ik moet er heel veel voor doen. De wedstrijden zijn in het weekend, maar op de maandag ervoor begin ik al met voorbereiden. Nadenken wat ik meeneem en hoe ik het aanpak. Van een wedstrijd als deze kan ik 's nachts wel eens wakker liggen."

STER reclame