Bezos en Daemen (l) na de landing
NOS NieuwsAangepast

Bezos en Nederlander (18) maken 'onbeschrijfelijke' vlucht in de ruimte

Miljardair Jeff Bezos heeft succesvol de ruimte bereikt. De raket van Bezos' ruimtevaartbedrijf Blue Origin steeg om 15.11 uur Nederlandse tijd op in Texas en kwam om 15.15 uur op 106 kilometer hoogte. Zo'n zeven minuten later landde de capsule New Shepard weer in de woestijn van Texas.

Bezos sprak na de landing juichend, met zijn duimen omhoog, van "zijn beste dag ooit".

Swipe voor video's van de lancering en landing van de capsule:

Jeff Bezos zelf, zijn broer Mark, de 82-jarige oud-vlieginstructrice van NASA Wally Funk en de Nederlandse tiener Oliver Daemen waren zo'n drie minuten gewichtloos voordat de terugkeer naar de aarde weer werd ingezet.

Daemen noemde vlucht na de landing "Een life-changing ervaring". "Elke seconde van deze vlucht was onbeschrijfelijk intens. De blik op de aarde vanuit de ruimte is onvergetelijk."

Ook besefte hij naar eigen zeggen hoe "enorm kwetsbaar" onze planeet is. "Ik realiseer me nu beter dan ooit dat we extreem zuinig moeten zijn op de aarde. Daar wil ik intensief aan bijdragen", aldus Daemen.

Een overzicht van de hele ruimtereis én de blijdschap na afloop zie je hier:

Zo gingen Oliver (18) uit Tilburg en Jeff Bezos de ruimte in

De vlucht van Blue Origin is de eerste bemande. De New Shepard-raket is vijftien keer getest, maar zonder mensen. Dat maakte de lancering extra spannend.

De 18-jarige Daemen wist een stoel in de New Shepard-ruimtecapsule te bemachtigen via een veiling. De hoogste bieder, die 23 miljoen euro bood, kon toch niet mee, waardoor de keuze op Daemen viel. Wat zijn vader en hij voor de vlucht hebben betaald, is niet bekendgemaakt.

Astronaut André Kuipers is enthousiast over de vlucht van Daemen:

Bezos' collega-miljardair Richard Branson wist vorige week zondag de ruimte te bereiken. Het ruimteschip Unity van Bransons bedrijf Virgin Galactic kwam toen tot 80 kilometer hoogte, volgens NASA de grens voor de ruimte. De internationale organisatie voor lucht- en ruimtevaart FAI hanteert de Kármánlijn, 100 kilometer boven de aarde, als de grens van de ruimte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl