NOS NieuwsAangepast

Ruimtereis Jeff Bezos: nobele missie of pr-stunt?

Vanmiddag is het dan zover voor miljardair Jeff Bezos. Hijzelf, zijn broer Mark, een 82-jarige oud-vlieginstructrice van NASA en een Nederlandse tiener schieten met een raket van Bezos' ruimtevaartbedrijf Blue Origin om 15.00 uur Nederlandse tijd de lucht in. Voor het gezelschap een heugelijk feit, maar er is ook kritiek.

Die Nederlandse tiener Oliver Daemen (18) mag mee dankzij een succesvol bod op een door Bezos georganiseerde veiling voor een stoel in de New Shephard-ruimtecapsule. De plek was vrijgekomen omdat de echte winnaar van die veiling, die 23 miljoen euro geboden had, uiteindelijk toch afhaakte.

Oliver zei in een filmpje van Bezos op Instagram erg naar de ruimtereis uit te kijken:

18-jarige Nederlander maakt zich op voor ruimtevlucht: 'Ik kan niet wachten'

De echte winnaar van de veiling gaat nu een andere keer. "Hij zegt een andere verplichting te hebben", vertelt Amerika-correspondent Marieke de Vries in het NOS Radio 1 Journaal. "Je vraagt je af wat er belangrijker kan zijn dan een tripje naar de ruimte, maar daardoor gaat Oliver nu dus de ruimte in."

De Nederlander is na de ruimtereis meteen houder van twee records. Hij is de jongste astronaut ooit en de eerste betalende klant van het ruimtebedrijf van Bezos. Oliver betaalde overigens niet zelf. Dat was Olivers vader Joes Daemen, oprichter van investeringsfonds Somerset Capital Partners Value Fund.

Zakenblad Quote bekeek de Kamer van Koophandel-gegevens van dit investeringsfonds. Hieruit bleek dat in 2019 20 miljoen euro winst is geboekt, vooral dankzij de ontwikkeling en verkoop van distributiecentra.

Een plekje in de Quote 500 zit er voor de investeerder nog niet in, daarvoor moet iemand een persoonlijk eigen vermogen van 95 miljoen hebben, maar Quote sluit niet uit dat dit in de nabije toekomst verandert. Wat Joes Daemen overhad voor de ruimtereis van zijn zoon, is niet bekendgemaakt.

Is het wel een goed idee?

Blue Origin zegt ervoor gekozen te hebben om de plek nu te gunnen aan Daemen omdat hij jong is. Bezos zei gisteren tegen NBC Today dat hij voor de Nederlander koos omdat jongeren in de toekomst de mogelijkheden van de ruimte gaan ontdekken.

Toch is er ook kritiek. Want is zo'n ruimtereis van in totaal zo'n tien minuten, van lancering tot terugkeer op aarde, wel een goed idee in deze tijd van klimaatverandering? "Critici vragen zich bijvoorbeeld af of we niet eerst onze eigen aarde kunnen redden voordat we naar boven gaan kijken", zegt De Vries.

Bekijk hier een samenvatting van de lancering van de New Shepard:

De Amazon-oprichter ziet dat zelf anders, zegt De Vries. "Bezos hoopt dat deze mensen zien hoe kwetsbaar de aarde is zodat ze er beter voor willen zorgen."

Bezos verwees in gesprek met NBC Today naar astronauten die vanuit de ruimte naar de aarde keken en zich toen pas realiseerden hoe kwetsbaar de aarde is. "Ik kan niet wachten om te ontdekken wat het met mij gaat doen", zei hij.

Maar Bezos wil er ook gewoon geld aan verdienen. De Amerikaan is in een felle concurrentiestrijd verwikkeld met het SpaceX-programma van miljardair Elon Musk. Allebei vechten ze om miljardencontracten van de NASA en andere overheden voor de bouw van bijvoorbeeld raketten die hergebruikt kunnen worden.

"Dat zit hier natuurlijk vooral achter, zegt De Vries. "Die lancering van vandaag is vooral een pr-stunt om te laten zien waar zijn bedrijf technisch toe in staat is. En er zullen dan ook genoeg kritische ogen over zijn schouders meekijken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl