NOS Nieuws

Wekdienst 21/6: Zes partijleiders bij informateur Hamer • Oranje speelt laatste groepswedstrijd

Goedemorgen! Mogelijk komt er vandaag weer schot in de formatie: zes partijleiders spreken met informateur Hamer. En een onderzoekscommissie presenteert een derde en laatste rapport over veiligheid bij Defensie.

Het weer: op veel plekken bewolkt en de hele dag door regen. Later op de dag wordt het in het zuiden wat droger, met in Limburg kans op wat zon. Daar kan het 20 graden worden, in de rest van het land wordt het maximaal 15 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De zes partijleiders die een rol spelen in de formatie moeten informateur Hamer laten weten hoe ze verder willen. Hamer had ze het weekend gegeven voor onderling overleg, nadat vorige week een impasse was ontstaan. Ze spreekt de zes partijleiders afzonderlijk van elkaar.
  • Minister Bijleveld krijgt het derde en laatste rapport over veiligheid bij Defensie. Het rapport is geschreven door een commissie die werd ingesteld na dodelijke ongelukken met een mortiergranaat in Mali en op een schietbaan in Ossendrecht.
  • Het Nederlands elftal speelt in de Amsterdam Arena zijn laatste groepswedstrijd van het EK tegen Noord-Macedonië. Het wordt een soort uitzwaaiwedstrijd voor Oranje, want daarna gaat het team naar Hongarije voor de achtste finale.

Wat heb je gemist?

Nederlandse belastingadviseurs en andere intermediairs hebben 4500 constructies gemeld die mogelijk gebruikt worden voor belastingontwijking. Dat blijkt uit een overzicht van de Belastingdienst. Het is voor het eerst dat onder meer belastingadviseurs en accountants dit soort belastingconstructies bij de fiscus moeten melden.

Het gaat bijvoorbeeld om trucs waardoor internationale bedrijven hun winsten via Nederland naar belastingparadijzen kunnen sluizen. Een van de bedrijven die dat de laatste drie jaar deden, was Uber.

Ander nieuws uit de nacht:

  • Mensen op 'zwarte lijst' Belastingdienst moeten aanslag kunnen aanvechten: dat staat in een advies aan de Hoge Raad, melden RTL Nieuws en Trouw. Vorig jaar werd duidelijk dat de Belastingdienst jarenlang een geheim systeem gebruikte om fraudesignalen bij te houden: mensen met een tweede nationaliteit bleken extra te worden gecontroleerd.
  • CBS: 1 op 3 Nederlanders liet zich testen: in totaal hebben tussen augustus vorig jaar en afgelopen april zo'n 6,7 miljoen mensen de GGD-teststraat bezocht, zegt het CBS. Vooral jongeren lieten zich vaak testen. Ouderen bleven achter.
  • Incident bij Pride-optocht Florida was 'tragisch ongeval': dat concluderen de autoriteiten in Fort Lauderdale. De bestuurder van een pick-uptruck reed met hoge snelheid op de menigte in. Daarbij vielen een dode en een zwaargewonde. Volgens de politie was de bestuurder een man van 77 die zelf meedeed aan de optocht. Omdat hij slecht ter been is, mocht hij vooraan in de stoet rijden.
  • Dode bij steekincident Appingedam: de heeft politie een verdachte opgepakt. Het is nog niet bekend waarom er is gestoken, het onderzoek loopt nog. Volgens RTV Noord is een groot gebied rond de plek waar het is gebeurd afgezet.

En dan nog even dit:

Iedere ochtend praten we je in 2 minuten en 21 seconden bij over de afgelopen speeldag op het EK voetbal 2021. Check hier de video van vandaag:

EK in 2'21: laatste kans Denemarken en de opstelling van Oranje

Fijne maandag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl