Teleurstelling en opluchting nu kabinet versoepelingen uitstelt
De burgemeesters van de vier grote steden reageren teleurgesteld op het nieuws dat het demissionaire kabinet de coronamaatregelen niet per 21 april wil versoepelen, maar pas de week daarna (als de besmettingscijfers het toelaten). In een gezamenlijke verklaring doen ze opnieuw een dringend beroep op het kabinet om onder meer de terrassen weer te openen.
"In de dichtbevolkte gebieden hebben inwoners de buitenruimte hard nodig", zeggen de burgemeesters Halsema (Amsterdam), Dijksma (Utrecht), Aboutaleb (Rotterdam) en Van Zanen (Den Haag). "Zij eigenen zich deze ook toe als het weer beter wordt. Daarmee wordt handhaving onhaalbaar en komt het lokale gezag ongewild tegenover zijn eigen inwoners te staan. Juist om besmettingen te voorkomen door ongeregelde samenkomsten en voor de geloofwaardigheid van het coronabeleid is beheerste openstelling van de buitenruimten noodzakelijk."
De spanningen tussen het lokale en centrale gezag lopen verder op, concludeert Nieuwsuur-verslaggever Nynke de Zoeten:
De vier burgemeesters pleitten begin deze maand al voor snelle opening van de terrassen, om de drukte in de stad bij mooi weer beter te kunnen spreiden. "Het is niet meer uit te leggen dat mensen wel op een kleedje met een fles rosé op het gras gaan zitten bij Hotel New York, maar dat de horeca de terrassen niet mag openen", zei de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb toen.
Ziekenhuisbezetting
Overigens zijn versoepelingen per 21 april nooit officieel aangekondigd. Dat het kabinet overwoog om de terrassen en winkels te heropenen, was een uitgelekt plan dat nog niet vaststond. Vrijdag temperde minister De Jonge de verwachtingen al. Een woordvoerder van het kabinet zegt nu dat het toch nog te vroeg is voor versoepelingen, omdat de piek in het aantal besmettingen nog niet is geweest.
Gisteren meldde het RIVM 8288 nieuwe coronabesmettingen, het hoogste aantal in twee weken. In de ziekenhuizen is de bezetting onverminderd hoog: er liggen momenteel 2517 mensen met corona in het ziekenhuis, van wie 788 op de IC.
Het kabinet heeft verlaging van de druk op de zorg altijd genoemd als belangrijk argument voor de coronamaatregelen. Ziekenhuizen waren afgelopen week dan ook verbijsterd toen uitlekte dat het kabinet versoepelingen overwoog. Nu zijn ze opgelucht. "Dit is zuur voor heel veel mensen die op versoepelingen hadden gerekend of gehoopt", zegt Ad Melkert, bestuursvoorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. "Maar het is ook hartstikke nodig, want het is alle hens aan dek in de ziekenhuizen."
Melkert vreest dat er nog een paar kritische weken voor de deur staan, voor er versoepeld kan worden:
Toch regent het ook teleurgestelde reacties op het uitstel van de versoepelingen. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) noemt het "een keiharde klap in het gezicht van horecaondernemers". Een woordvoerder benadrukt dat de volksgezondheid ook bij horecaondernemers op één staat, maar dat de horeca veilig en verantwoord open kan.
"Het zou een interessante optie zijn om de terrassen niet per 28, maar per 27 april te openen", vindt Pieter Verhoeve, voorzitter van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen. "Koningsdag is immers een vrije dag en velen zijn op zoek naar een zinvolle besteding daarvan."
Ook voor winkeliers de teleurstelling groot, zegt Udo Delfgou van branchevereniging INretail. "Zeker omdat er hoop was. De berichten over versoepelingen ten aanzien van het winkelen, wekte verwachtingen."
Op Twitter overheerst bij sommige mensen het gevoel blij te zijn gemaakt met een dode mus:
Het uitstel van de versoepelingen liet hogescholen en universiteiten aanvankelijk in verwarring achter. Die zouden vanaf 26 april weer één dag in de week fysiek onderwijs mogen geven. De Vereniging Hogescholen zoekt uit of het uitstel ook voor hen geldt, maar gaat er vooralsnog van uit dat de openingsdatum van 26 april gewoon kan doorgaan. "We zijn al deels open, voor praktijkonderwijs en toetsingen, en we geven natuurlijk online les", zegt een woordvoerder.
De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) zegt dat het onacceptabel is om de hogescholen en universiteiten nog langer dicht te houden. Voorzitter Lyle Muns wil het kabinet aan zijn belofte houden. "De sneltesten staan klaar om verspreid te worden. Het is hoe sneller hoe beter, want het schooljaar loopt op zijn einde. Op een gegeven moment is het zomervakantie en dan heeft het geen zin meer."
Tegenvallende cijfers
Eerder overwoog het demissionaire kabinet ook al versoepelingen, die vervolgens vanwege de oplopende besmettingscijfers toch niet doorgingen. Zo zinspeelde premier Rutte begin vorige maand op heropening van de terrassen op 31 maart, maar door tegenvallende cijfers kwam dat er niet van.