Ridouan Taghi
NOS NieuwsAangepast

Taghi ondervraagt kroongetuige: 'Heeft u opdrachten van mij gehad?'

16.30 uur

Aan het slot van de zittingsdag richt Ridouan Taghi zich tot de kroongetuige met een aantal vragen. Of Nabil B. de verdachtengroep die hier in de zaal zit eigenlijk wel kent.

"Hij concludeert dat hij bij een club of een organisatie zat. Maar heeft hij wel eens persoonlijk contact gehad met deze verdachten? Heeft hij wel eens met ze gegeten, gedronken? Opdrachten van ze gekregen?"

Nabil B. antwoordt dat hij contact had met verschillende verdachten, maar niet met iedereen. De opdrachten kwamen vooral van Said R., zei hij.

Taghi: "En de heer Taghi? Heeft u daar opdrachten van gehad?" Om daar lachend aan toe te voegen: "Nogal belangrijk."
De kroongetuige zegt dat hij van Taghi alleen indirect opdrachten heeft gehad, via doorgestuurde PGP-berichten.

"Dat zijn allemaal aannames", reageert Taghi. "Hoe weet hij dat die berichten van mij zijn? Staat mijn naam erboven? Ik zie nergens bewijs."

Nabil B. zegt er zeker van te zijn, omdat Said R. hem vertelde van wie de berichten afkomstig waren. Taghi is er daarna klaar mee: "Ik heb deze pathologische leugenaar niets meer te vragen."

De zaak gaat in april verder. Dan mogen advocaten vragen stellen aan de kroongetuige.

14.10 uur

In vogelvlucht neemt de rechtbank de verklaringen van de kroongetuige door. Nabil B. vertelt hoe hij actief was in de drugshandel en daarmee goed verdiende. Zoals ook anderen in 'de organisatie' in deze handel zouden hebben gezeten.

De voorzitter van de rechtbank wijst er op dat de verdachten in het Marengo-proces niet de indruk wekken miljonairs te zijn. Ze stonden veelal ingeschreven op flatjes of in eengezinswoningen en reden geen dure auto's. Waar lieten zij dan hun geld?

Nabil B. zegt dat ze allemaal expert waren in 'onder de radar blijven', maar geeft aan niet te weten wat zijn medeverdachten precies met hun geld deden.

13.15 uur

De rechtbank neemt met kroongetuige Nabil B. nog een keer door waarom hij naar de politie is gestapt om belastende verklaringen tegen zijn medeverdachten. "Omdat ik er achter was gekomen dat de heer Taghi mij wilde vermoorden", vat B. samen.

Ridouan Taghi hangt enigszins achterover in zijn stoel. Vanaf zijn plek kan hij in de 'getuigenbox' kijken, het afgeschermde stuk van de zittingszaal waar Nabil B. zit. Af en toe noteert hij wat op een velletje papier en reageert verder niet zichtbaar op het verhaal van de kroongetuige.

Die legt nog een keer uit hoe een vergismoord, in januari 2017, de reden was voor zijn verraad. Nabil B. was bij die moord betrokken, maar kende het slachtoffer en kwam in gewetensnood. Tegenover nabestaanden (die volgens B. zelf ook actief waren in het criminele milieu) biechtte hij op dat Taghi achter de moord zat.

Omdat hij bang was "opgeruimd" te worden door zijn eigen organisatie, liet Nabil B. zich vervolgens met een smoes oppakken door de politie en nam hij de stap naar getuigenbescherming in ruil voor zijn verhaal.

11.15 uur

Sommige verdachten willen niets zeggen, omdat hun stemgeluid wordt opgenomen. Volgens hun raadslieden zijn ze bang dat hun stem "later zomaar in een serie op Videoland" opduikt. Hun advocaten laten weten dat hun cliënten alles ontkennen.

Vanmiddag maakt de rechtbank een begin met het verhoor van kroongetuige Nabil B. De zaak wordt nu meer dan een uur geschorst, ook omdat het veel tijd kost om alle verdachten veilig de rechtszaal in en uit te krijgen.

10.50 uur

"Vooralsnog heb ik nog niets te melden", luidt de reactie van Ridouan Taghi op de beschuldigingen aan zijn adres. Ook in politieverhoren beriep hij zich voornamelijk op zijn zwijgrecht, zei de voorzitter van de rechtbank.

Kroongetuige Nabil B. hield het ook kort: "Ik sta volledig achter mijn verklaringen en heb verder niets te zeggen." De meeste andere verdachten wilden evenmin reageren.

Verdachte Mohamed R., verdacht van betrokkenheid bij meerdere liquidaties of pogingen daartoe, had wel een en ander te zeggen. "Ik vind de beschuldigingen afschuwelijk. Ik heb niets met moorden te maken en niets met een criminele organisatie. De kroongetuige heeft keihard gelogen. Het enige dat het Openbaar Ministerie wil geloven zijn de stoere verhalen van de kroongetuige."

Luister hier zelf naar wat de verdachten te zeggen hadden:

Zo spreken Taghi en Mohammed R. in de rechtszaal

10.30 uur

De officier van justitie leest alle verdenkingen voor en vertelt welke verdachten waarbij betrokken zouden zijn. "Iedere verdachte heeft een eigen rol vervuld en is een onmisbare schakel geweest in de organisatie die het plegen van moorden ten doel had", zei de officier.

Taghi hoort met de armen over elkaar gezeten aan hoe zijn naam aan vrijwel iedere verdenking wordt gekoppeld. Van de verdachten is alleen Said R. niet aanwezig. Hij wacht nog in Colombia op uitlevering aan Nederland.

De officier van justitie stond ook kort stil bij het gemis van nabestaanden van de zes dodelijke slachtoffers in de zaak.

10.15 uur

Ridouan Taghi is aanwezig in de rechtszaal voor de start van de inhoudelijke behandeling van zijn proces. Het rechtbankgebouw in Amsterdam-Osdorp wordt zwaar bewaakt, net als de directe omgeving.

Het is voor het eerst sinds zijn arrestatie anderhalf jaar geleden dat Taghi in het openbaar verschijnt. De kortgeknipte verdachte zit naast zijn advocaat, Inez Weski. Voor hem staat een naambordje op tafel.

In de zaal zit ook een groot aantal medeverdachten, die vandaag mogen reageren op de aanklacht. Kroongetuige Nabil B. is ook aanwezig. Hij zit in een afgescheiden ruimte.

Videoverbinding

Op een andere locatie, in de rechtbank bij Schiphol, volgen zo'n dertig mensen aan publiek de zitting via een videoverbinding. Enkele aanwezigen protesteerden daar omdat ze vinden dat Taghi geen eerlijk proces krijgt.

In totaal staan zeventien verdachten terecht voor hun betrokkenheid bij een reeks liquidaties tussen september 2015 en januari 2017. Het Marengo-proces is na drie jaar aan voorbereidende zittingen uitgegroeid tot een van de grootste rechtszaken in Nederland.

Een aantal mensen protesteert voor de rechtbank op Schiphol omdat Taghi geen eerlijk proces zou krijgen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl