Een helikopter van de Dienst Speciale Interventies (DSI) van de Landelijke Eenheid van de politie bij de extra beveiligde rechtbank ANP

De start van de inhoudelijke behandeling van het proces tegen de groep rond Ridouan Taghi gaat gepaard met zware veiligheidsmaatregelen rond De Bunker, de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam.

"Op straat staan zwaarbewapende agenten met bivakmutsen en kogelwerende vesten", zegt verslaggever Lidwien Gevers. "Het industrieterrein waar het rechtbankgebouw zich bevindt wordt steeds afgesloten als een verdachte wordt aangevoerd. Op alle toegangswegen word je ver van tevoren tegengehouden."

Rondom de rechtbank staan zwaarbewapende agenten:

Zo komen de verdachten aan bij De Bunker in Amsterdam

De zitting start om 10.00 uur. De beveiliging is nog uitgebreider dan bij eerdere zittingen in het proces, omdat een groot aantal verdachten tegelijk in de rechtszaal wordt verwacht. Het is bovendien voor het eerst dat ook Taghi zelf in de rechtszaal verschijnt. Tot nu toe liet hij verstek gaan, maar zijn advocaat liet eerder aan de NOS weten dat hij van plan is te komen omdat de rechtbank daar expliciet om heeft verzocht.

"De kans dat hij het achterste van zijn tong laat zien is overigens niet erg groot", zegt Gevers. "Uit verhoren in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught bleek dat hij geen vertrouwen heeft in het proces. Hij vindt het zonde van de tijd en het geld en zou het een schijnproces en mediacircus hebben genoemd."

Vanmorgen vertrokken rond 07.15 uur twee helikopters vanuit de EBI in Vught. Aangenomen wordt dat die Taghi naar de rechtszaal brachten. Ze landden een kwartier later in de buurt van de Bunker.

Een ander gedetineerdentransport was eerder die ochtend over de weg vertrokken bij de EBI. Transporten van andere gedetineerden worden begeleid door helikopers.

Beschuldigingen

Vandaag krijgen de zeventien verdachten in de zaak de mogelijkheid om te reageren op de beschuldigingen van het Openbaar Ministerie. De groep zou zich bezig hebben gehouden met dertien verschillende moordopdrachten, waarvan zes liquidaties daadwerkelijk werden uitgevoerd.

In de krap bemeten Bunker worden tientallen mensen verwacht. Naast het grote aantal verdachten en hun raadslieden, is de zaal gevuld met vertegenwoordigers van het Openbaar Ministerie en de rechtbank. Op de publieke tribune is plaats voor een beperkt aantal journalisten.

Uitgesteld

Eigenlijk had de zitting van vandaag al in februari zullen plaatsvinden. Maar vanwege de opkomst van de Britse variant van het coronavirus, mogelijke besmettingen in gevangenissen en het grote aantal aanwezigen bij het proces, vond de rechtbank het toen niet verantwoord.

Mogelijk wordt vandaag ook een begin gemaakt met een nieuw verhoor van kroongetuige Nabil B. Hij is al eerder op zitting ondervraagd door de verdediging van een van de verdachten.

Eén verdachte zal zeker ontbreken in de rechtszaal: Saïd R. Het OM beschouwt hem als een belangrijke partner van Ridouan Taghi. R. zit nog altijd vast in Colombia, waar hij wacht op uitlevering aan Nederland.

STER reclame