Virgil van Dijk liet zich weer zien op het trainingscomplex van Liverpool
NOS Voetbal

Klopp ziet Van Dijk niet naar EK gaan: hoe groot is het risico?

Haalt Virgil van Dijk het EK voetbal? Afgelopen weekend noemde Liverpool-coach Jürgen Klopp het "onwaarschijnlijk" dat zijn verdediger op tijd fit zal zijn om in juni de aanvoerdersband van Oranje te dragen. Van Dijk werkt momenteel hard aan zijn herstel van een gescheurde voorste kruisband in de rechterknie.

Is het oordeel van Klopp te voorbarig of heeft hij wel degelijk een punt als het gaat om de inzet van de verdediger voor wie Liverpool zo'n 85 miljoen euro neertelde? Met vier vragen over de blessure van Van Dijk zoeken we naar het antwoord.

Hoelang duurt het herstel van een kruisbandblessure?

De herstelduur na een operatie aan een gescheurde voorste kruisband is zes tot negen maanden. Dat is een intensief traject: van het weer goed stabiliseren van de knie (bijvoorbeeld bij het lopen of traplopen) tot en met het weer volledig kunnen wenden of keren.

Van Dijk raakte op 17 oktober geblesseerd na een wilde charge van Everton-doelman Jordan Pickford. Hij werd een kleine twee weken later geopereerd. In het gunstigste scenario zou hij begin mei dus weer voorzichtig aan voetballen mogen denken. De eerste wedstrijd van Oranje op het EK is op 13 juni tegen Oekraïne.

Virgil van Dijk raakt geblesseerd na wild uitkomen van Everton-doelman Jordan Pickford

Theoretisch gezien is EK-deelname dus nog een optie. Doordat er de laatste maanden geen berichten zijn doorgekomen over terugslagen in het revalidatietraject, houdt bondscoach Frank de Boer hoop dat zijn aanvoerder van de partij kan zijn. De woorden van Klopp vallen daarom velen rauw op het dak.

Hoe serieus moeten we de woorden van Klopp eigenlijk nemen?

De trainer deed zijn sombere uitspraken op basis van informatie die hij van de medische staf van Liverpool heeft. Is er dan toch wat voorgevallen, aangezien Klopp twee maanden geleden nog zo optimistisch was over een spoedig herstel?

Januari 2021: Klopp positief over herstel Van Dijk'

"Ik weet niet precies wat er mogelijk is, daar ben ik niet de juiste persoon voor om dat te zeggen. Maar het ziet er erg goed uit. Ik sprak hem vanochtend aan de telefoon, hij is heel goed gehumeurd", klonk het in januari nog. Dat optimisme lijkt nu weg.

Klopp misgunt Van Dijk allerminst een EK, maar zit er natuurlijk niet op te wachten om zijn belangrijkste verdediger in het nieuwe seizoen wederom (lang) kwijt te zijn. Relatief kort na zo'n zware operatie een intensief toernooi spelen kan een grote belasting vormen voor zijn gewricht.

Hoe zat het ook alweer met Depay?

We hebben in 2020 gezien hoe voorspoedig de revalidatie van Memphis Depay verliep. De aanvaller van Olympique Lyonnais scheurde op 15 december 2019 de voorste kruisband van zijn linkerknie en maakte op 1 juli 2020 al zijn rentree in een oefenwedstrijd. Een herstelperiode van slechts 6,5 maand dus.

Depay liet zich in Italië opereren door de gerenommeerde arts Pier Paolo Mariani. Onderdeel van de methode van Mariani is dat een voetballer na de operatie mag doen wat zijn lichaam toelaat. Bij Depay was dat heel veel, zo bleek uit de filmpjes die hij destijds regelmatig via sociale media deelde.

NOS-correspondent Mustafa Marghadi ging in februari 2020 op bezoek bij Pier Paolo Mariani, die de knie van Memphis Depay opereerde.

Februari 2020: Italiaanse kniechirurg Mariani legt zijn werkwijze uit

Zo was Depay ruim twee weken na de ingreep al in een fitnessruimte te zien, trainend op de loopband en werkend met diverse apparaten. Na een maand was hij al met een bal in de weer en na ruim anderhalve maand deed hij al intensieve oefeningen op het veld. En het gaat nog steeds goed.

Wat voor risico loopt Van Dijk dan?

"Een aanzienlijk risico", is het ook al niet hoopgevende oordeel van orthopedisch chirurg Bas Pijnenburg. "Het herstel van de band duurt voor een topsporter net zo lang als bij elk ander persoon."

Virgil van Dijk

Een nieuwe kruisband is volgens Pijnenburg na zes maanden het zwakst, waarna die langzaam sterker wordt. Pas na een jaar tot anderhalf jaar is er sprake van volledig herstel. Bij een vroege rentree op de velden is het risico op een nieuwe blessure groter.

"Wat het verraderlijk maakt, is dat een knie bij een topsporter wel al snel goed kan aanvoelen", weet Pijnenburg. "De spieren en coördinatie kunnen al goed zijn, maar het herstel is dan nog volop bezig. Te vroeg beginnen zou ook een slecht signaal zijn naar andere mensen die deze operatie hebben ondergaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl