Kniechirurg Depay: 'Maak je geen zorgen, ik garandeer je dat het goed gaat'

Het EK voetbal van komende zomer is haalbaar voor Memphis Depay. Dat verzekert Pier Paolo Mariani, de orthopedisch chirurg die twee maanden geleden de knie van de Oranje-international heeft geopereerd. "Het is fysiek mogelijk", zegt de Italiaan in gesprek met de NOS.

Depay scheurde medio december de voorste kruisband van zijn linkerknie af. Voor de revalidatie staat normaal gesproken een periode van zes tot negen maanden, waardoor Depay het EK zou kunnen vergeten. Maar het herstel van de Nederlander lijkt vooralsnog razendsnel te gaan.

Volgens critici gaat het allemaal misschien wel te snel. Maar Mariani zegt dat niemand zich zorgen hoeft te maken. "Ik garandeer je dat het goed gaat. Ik zweer het op mijn gezondheid", aldus de beroemde kniechirurg.

Depay in voetsporen Totti en Milik?

Mariani is al zo'n veertig jaar actief als chirurg en heeft al menig topvoetballer onder het mes gehad. Spelers als Francesco Totti en Arek Milik keerden na iets meer dan vier maanden na een vergelijkbare operatie terug op het voetbalveld. Daarom koos Depay ook voor de Italiaan.

"Bij zijn eerste bezoek vroeg Memphis: kan ik het EK halen?", vertelt Mariani in zijn kliniek, die volhangt met voetbalshirts van voormalige patiënten. "Toen zei ik: ik ga het proberen, jij gaat het proberen. Dan gaan we duimen en zien we het wel."

Onderdeel van de methode van Mariani is dat een voetballer na de operatie mag doen wat zijn lichaam toelaat. Bij Depay is dat heel veel, zo blijkt uit de filmpjes die hij regelmatig via Instagram de wereld instuurt.

Zo was Depay ruim twee weken na de ingreep al in een fitnessruimte te zien, trainend op de loopband en werkend met diverse apparaten. Na een maand was hij al met een bal in de weer en na ruim anderhalve maand deed hij al intensieve oefeningen op het veld.

Ook vandaag was er weer een revalidatie-update van Depay op Instagram:

De sleutel voor de deelname van Depay aan het EK ligt volgens Mariani wel bij zijn club Olympique Lyonnais. Om komende zomer bij Oranje te kunnen schitteren, heeft hij namelijk wedstrijdritme nodig.

Het is echter de vraag of Lyon - waar Depay een contract heeft tot 2021 - veel risico wil nemen met de knie van de Nederlander. "Als je de natuur in het ootje wil nemen, slaat die dubbel zo hard terug", waarschuwde voormalig clubarts Jean-Marcel Ferret onlangs al in de Franse sportkrant L'Équipe.

Mariani ziet het een stuk zonniger in: "Ik heb er alles aan gedaan. Memphis is er keihard voor aan het werk. Als alle sterren goed staan, waarom niet?"

STER reclame