Depay werkt aan snelle comeback: 'Het is wel echt een risico'

Memphis Depay lijkt bezig aan een razendsnelle en goed gedocumenteerde comeback van zijn kruisbandblessure. Maar de aanvaller van Oranje en Olympique Lyonnais neemt daarmee een groot risico.

Depay was deze week te zien op het trainingsveld van zijn club, waar hij alweer korte en snelle loopoefeningen afwerkte. Eerder verschenen meerdere keren beelden van de Lyon-ster in de sportschool, waar hij ogenschijnlijk indrukwekkende vorderingen maakte.

Het vervult voetbalminnend Nederland van hoop. Depay was voor zijn blessure voorbestemd te schitteren op het EK van komende zomer. Maar verantwoord lijkt het allemaal niet.

'Echt een risico'

"We staan allemaal juichend langs de zijlijn, omdat we meer kans op succes denken te hebben als Memphis erbij is op het EK. Maar het is natuurlijk wel echt een risico", stelt Jeroen Stekelenburg, Oranje-watcher van NOS Sport, in Eredivisie op Vrijdag.

Memphis Depay neemt een groot risico met zijn razendsnelle revalidatie ANP

Stekelenburg: "Ik heb gebeld met enkele fysiotherapeuten en die zeggen: het is gekkenwerk. Een kruisband heeft een ingroeitijd van zes maanden."

"Je kunt wel de spieren eromheen trainen en daarmee een heleboel opvangen, maar als je dan een keer een onverwachtse beweging maakt, dan is die kruisband zó kwetsbaar dat je bijna zeker weet dat er iets misgaat."

Tien weken sneller

Depay ligt inmiddels zo'n tien weken voor op het 'normale' herstelschema van een kruisbandblessure. "Hij heeft volgens mij echt een team van medici om zich heen verzameld die het risico durven te nemen. En hijzelf ook", aldus oud-international Leonne Stentler.

"Ik zou het niet doen als ik hem was en vraag me ook af wat zijn club hiervan vindt", vervolgt Stentler.

Memphis Depay lijkt zich weinig aan te trekken van de uitgesproken zorgen van Lyon Pro Shots

Die club maakte al duidelijk niet net als Oranje-fans juichend aan de zijlijn te staan. Jean-Marcel Ferret, voormalig arts van de club, waarschuwde Depay in de Franse sportkrant L'Équipe voor de onverantwoorde risico's die hij neemt.

"Als je de natuur in het ootje wil nemen, slaat die dubbel zo hard terug", aldus Ferret. "Na elke operatie is er een bepaalde hersteltijd, daar moet je niet aankomen."

Lyon machteloos

Lyon lijkt echter weinig inspraak te hebben. "De eerste weken werd hij begeleid door het ziekenhuis", weet Stekelenburg. "Hierna gaat hij naar Dubai om zijn revalidatie voort te zetten. Ik denk dat zij het ook voornamelijk meekrijgen via zijn Instagram-account."

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

STER reclame