Bonaire vanaf donderdag in lockdown • Italië, Frankrijk: snel weer prikken met AstraZeneca-vaccin
- Welkom in het coronablog van dinsdag 16 maart. Je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag
- De toename van het aantal besmettingen is niet onverwacht, stelt het RIVM
- Bij het WK-kwalificatieduel Nederland-Letland op 27 maart mogen 5000 toeschouwers aanwezig zijn
- Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur 4985 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld, 549 minder dan gisteren
Onderzoek: 'coronavaccin beschermt ook ongeboren kind'
Coronavaccins helpen mogelijk bij het beschermen van het ongeboren kind tegen het coronavirus als de moeder is ingeënt, stellen Israëlische onderzoekers. Uit het onderzoek, dat in februari is uitgevoerd, blijkt dat bij alle 20 onderzochte vrouwen die twee doses van het Pfizer/BioNTech-vaccin hadden gekregen, ook de ongeboren kinderen anticellen tegen het coronavirus hadden.
"Onze bevindingen onderstrepen dat het vaccineren van zwangere vrouwen mogelijk moederlijke en neonatale bescherming tegen een SARS-CoV-2-infectie biedt", concluderen de onderzoekers, die verbonden zijn aan het Hadassah universitair medisch centrum in Jeruzalem. Ze benadrukken dat er meer onderzoek nodig is om meer te weten te komen over het effect van vaccinatie in verschillende fases van de zwangerschap.
Bij een andere studie in de VS die afgelopen week werd gepubliceerd vonden onderzoekers dat antistoffen die zwangere vrouwen aanmaakten, na inenting met het Pfizer- of Moderna-vaccin, werden doorgegeven aan hun ongeboren kinderen via de placenta, of na de geboorte via de moedermelk.
Bonaire vanaf donderdag in lockdown
Vanwege het toenemende aantal coronabesmettingen gaat Bonaire vanaf donderdag twee weken in lockdown, zegt gezaghebber Edison Rijna. Vandaag liep het aantal op tot 298. Er komt een avondklok, de scholen gaan dicht tot na de paasvakantie (dat is tot 12 april) en er gaat een alcoholverbod gelden. De lockdown gaat pas donderdag in om de verkiezingen niet in gevaar te brengen (Bonaire is een bijzondere gemeente van Nederland).
Veel mensen zijn besmet met de Britse variant van het virus. In veel gevallen is er een verband vastgesteld met een feest in een kroeg, waar werd gedanst en gezongen. Op Bonaire zijn niet-essentiële winkels al gesloten en de horeca mag alleen open voor afhalen. Restaurants en bars van hotels mogen wel openblijven voor eigen gasten: op het eiland komen ondanks het negatieve reisadvies nog altijd toeristen.
Filipijnse variant van coronavirus aangetroffen in Engeland
In Engeland zijn twee gevallen van besmetting bekend met een nieuwe variant van het coronavirus, die voor het eerst is vastgesteld op de Filipijnen. Daarin zit een mutatie die ook kenmerkend is voor de Braziliaanse variant die vooral in de stad Manaus zwaar heeft toegeslagen.
Van een van de besmettingsgevallen in Engeland is vastgesteld dat die is veroorzaakt door internationaal reizen. Van de ander is de herkomst nog onduidelijk. In de Filipijnen zijn vorige week 33 besmettingsgevallen met de nieuwe variant gemeld.
Duitsers kunnen niet wachten op vakantie op Mallorca
In Duitsland zijn deze week veel vakanties geboekt voor een vakantie op de Balearen, de eilandengroep ten oosten van Spanje waar onder meer Mallorca deel van uitmaakt. Voor de Balearen en een aantal andere gebieden gelden sinds deze week minder strenge beperkingen. Zo hoeven reizigers niet meer in quarantaine na terugkeer in Duitsland. Wel raadt de regering in Berlijn nog steeds alle niet-essentiële reizen af.
Maar op de Balearen loopt het aantal besmettingen terug en bereiden ze zich voor op de komst van veel toeristen rond Pasen, al gelden er nog steeds allerlei coronamaatregelen, zowel voor bewoners als toeristen. Zo moeten sociale contacten beperkt blijven tot huisgenoten en sluit alle horeca om 17.00 uur. Het eilandbestuur zegt dat de regels streng gehandhaafd zullen worden.
De eilandengroep is sterk afhankelijk van toerisme: bijna 30 procent van de economie heeft daarmee te maken. Vorig jaar nam het aantal bezoekers door de coronapandemie met 80 procent af.
Italië en Frankrijk willen gebruik AstraZeneca-vaccin snel hervatten
De uitspraken van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) over het AstraZeneca-vaccin zijn bemoedigend. Dat heeft de Italiaanse premier Draghi gezegd na een gesprek met president Macron van Frankrijk. Beide leiders hebben afgesproken dat ze het gebruik van het middel snel hervatten als het EMA daar donderdag groen licht voor geeft.
Italië is evenals Nederland en een aantal andere Europese landen tijdelijk gestopt met inenten met het vaccin, omdat er berichten zijn dat het tot bloedstolling zou kunnen leiden. De fabrikant zelf spreekt dat tegen. Ook het EMA, dat de zaak nu onderzoekt, heeft gezegd dat er geen aanwijzingen zijn voor een verband tussen gebruik van het vaccin en trombose.
Gaat de EU-gezondheidspas de zomervakantie van dit jaar redden?
Als het aan de Europese Unie ligt komt er deze zomer een Europese gezondheidspas beschikbaar, waarmee mensen in de coronapandemie vrij kunnen reizen naar andere EU-landen.
Wat houdt de pas precies in, en is het wel haalbaar? We beantwoorden een aantal vragen:
Griekenland blijft AstraZeneca-vaccin gebruiken
In afwachting van het oordeel van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft Griekenland besloten om te blijven inenten met het AstraZeneca-vaccin. "We wachten het onderzoek en het oordeel van het EMA aanstaande donderdag af" zei minister van Volksgezondheid Kikilias eerder. Volgens hem is er geen reden tot ongerustheid, tenzij het EMA bijzondere risico's ziet bij gebruik van het AstraZeneca-vaccin
In Griekenland zijn ruim 172.000 mensen ermee ingeënt. Tot nu toe is er één geval bekend van een bijwerking, zoals trombose, maar volgens de gezondheidsautoriteiten is een verband met het vaccin niet aangetoond.
Aura Timen (RIVM): stijging aantal besmettingen niet onverwacht
De heropening van de basisscholen heeft gevolgen voor de verspreiding van het coronavirus, zegt Aura Timen, hoofd infectieziektebestrijding van het RIVM. Er zijn uitbraken op scholen, waarbij kinderen besmet raken en soms leraren. Kinderen nemen het virus ook mee naar huis en brengen het soms over op hun familieleden.
Onverwacht is dat niet, legt Timen uit:
Test met publiek bij Oranje-duel op 27 maart, 5000 fans in de Arena
Bij wijze van test zullen bij de WK-kwalificatiewedstrijd tussen Nederland en Letland op 27 maart 5000 toeschouwers worden toegelaten. Het experiment in de Johan Cruijff Arena is bedoeld om te kijken of op korte termijn op een veilige manier weer publiek aanwezig kan zijn bij voetbalwedstrijden.
Het betreft een zogeheten Fieldlab Evenement, waarmee onderzocht wordt hoe op een veilige en verantwoorde manier weer toeschouwers kunnen worden toegelaten bij grote evenementen. Fieldlab Evenementen is een gezamenlijk initiatief van de evenementensector in samenwerking met de overheid.
Sportbonden: 'Zet binnensport niet buitenspel'
Een dag voor de officiële datum van de Tweede Kamerverkiezingen hebben ruim dertig sportbonden in een brief aan het demissionaire kabinet en de leden van de Tweede Kamer laten weten dat de nood hoog is en dat er dringend perspectief moet worden geboden voor de binnensporten. Sporthallen, sport- en dansscholen en zwembaden zijn al maanden gesloten of slechts zeer beperkt in gebruik, met als gevolg dat zes miljoen sportende Nederlanders door de coronamaatregelen van het kabinet buitenspel staan, zo staat in de brief.
Overlijden Italiaanse muziekleraar door hartinfarct, geen verband met vaccinatie
De Italiaanse muziekleraar die zondag is overleden na een injectie met het AstraZeneca-vaccin stierf door een hartinfarct. Op basis van de autopsie is er geen verband vast te stellen tussen zijn dood en het vaccin. Zijn dood was voor de Italiaanse autoriteiten de directe aanleiding om inentingen met het AstraZeneca-vaccin op te schorten.
Aantal besmettingen afgelopen week toegenomen, maar ook meer tests
Afgelopen week waren er 39.500 nieuwe bevestigde coronabesmettingen, meldt het RIVM. Dat is een toename van 24 procent vergeleken met een week daarvoor, toen er bijna 32.000 coronabesmettingen werden gemeld. Vorige week bleef het aantal besmettingen nog nagenoeg gelijk.
Tegenover die toename staat ook een toename van het aantal tests. Daardoor daalde het percentage positieve tests licht: van 8 naar 7,7 procent. De toename kan dus in ieder geval deels worden verklaard doordat er vaker is getest.
Desondanks noemt het RIVM de situatie zorgelijk. In alle leeftijdsgroepen neemt het aantal besmette mensen toe, hoewel 18- tot 24-jarigen het vaakst positief worden getest. Onder 0- tot 12-jarigen was de toename het grootst: 35 procent. Die groep wordt sinds de heropening van de basisscholen vaker getest.
De verspreiding van het virus blijft toenemen: het zogenoemde besmettingsgetal R was ruim twee weken geleden 1,06, wat betekent dat 100 mensen samen 106 anderen besmetten. Alleen als het getal onder de 1 blijft, neemt de verspreiding van het virus af.
4985 nieuwe besmettingen, minder dan gemiddeld
Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 4985 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 549 minder dan gisteren. Dat is lager dan het gemiddelde van afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 5647 mensen positief getest werden.
In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er zijn dus meer coronapatiënten opgenomen dan er werden ontslagen of overleden. Er liggen nu 2037 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2019), van wie 586 op de IC (gisteren: 564), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Bij het RIVM werden 32 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 18. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 29 doden per dag, tegen 38 doden per dag een week eerder.
Hoe het aantal doden zich ontwikkelt, hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er zijn nu 290 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 316.
Geneesmiddelenbureau: geen bewijs voor verhoogd risico bloedstolling AstraZeneca-vaccin
Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA is er "sterk van overtuigd" dat de voordelen van het AstraZeneca-vaccin zwaarder wegen dan de risico's. Er is vooralsnog geen bewijs voor een verhoogd risico op bloedstolling bij mensen die zijn gevaccineerd met het vaccin, zei EMA-directeur Emer Cooke op een persconferentie van de Europese Commissie.
De verklaring komt nadat verschillende landen, waaronder Nederland, het toedienen van het vaccin hadden opgeschort vanwege meldingen van trombose na een prik. Aanvullende tests met het vaccin zijn en worden nog door de Europese gezondheidsautoriteiten uitgevoerd, maar vooralsnog geeft geen daarvan geeft reden tot bezorgdheid, zegt Cooke.
Ook zei de EMA-directeur dat ze niet verbaasd is over de ophef rond het vaccin. "Als je miljoenen mensen vaccineert, is het logisch dat incidentele gevallen zich aandienen en dat die eruit springen. Het is aan ons om te onderzoeken of dit inderdaad met het vaccin te maken heeft, of dat er andere oorzaken zijn."
De uitkomsten van de extra onderzoeken worden donderdag verwacht. Dan wordt ook bekendgemaakt of er extra maatregelen worden genomen rond het AstraZeneca-vaccin. Tot die tijd roept Cooke mensen op bijwerkingen als longembolie, trombose of acuut bloedplaatjesverlies te melden bij een arts.
Ook alle andere vaccins zullen op bijwerkingen worden onderzocht, maar dat van AstraZeneca heeft prioriteit.
De Jonge voelt niets voor excuses aan Maarten van Rossem
Demissionair minister van Volksgezondheid De Jonge is niet van plan om excuses aan te bieden aan Maarten van Rossem. De Utrechtse historicus en tv-persoonlijkheid had op eigen houtje zijn vaccinatie geregeld, waarna De Jonge hem op Twitter beschuldigde van egoïsme.
Van Rossem (77) was het daar niet mee eens, zei hij gisteravond in talkshow Op1. Hij had zijn prik 'gewoon' geregeld in de week dat zijn leeftijdsgroep aan de beurt was. "Dus meneer De Jonge", zei Van Rossem. "Als u de kleine moeite had genomen om even te informeren hoe het eigenlijk zat, dan zou dit het moment zijn om uw excuses aan mij aan te bieden. Doet u dat niet, dan deug ik wel en deugt u niet."
Maar De Jonge wilde daar niets van weten. "Volgens mij moeten we hier niet te veel tijd aan besteden", zei hij. De Jonge stelde dat Van Rossem "wekenlang" heeft geprobeerd eerder aan de beurt te komen. "En dan lukt het hem in de week dat hij daadwerkelijk aan de beurt is. Het is een beetje alsof je bij de Albert Heijn probeert voor te dringen, dat zoiets dan lukt, en dat je vervolgens bij de kassa zegt: wat een chaos dat het hier lukt om voor te dringen. Nee, iedereen moet gewoon netjes op zijn beurt wachten."
Moderna gaat vaccin voor kinderen onderzoeken
Farmaceut Moderna is een proef gestart met een vaccin tegen corona voor kinderen. De doses worden toegediend aan kinderen tussen de 6 maanden en 12 jaar oud.
Andere farmaceuten werken aan vaccins voor kinderen vanaf 6 jaar. Aan het onderzoek naar het kindervaccin doen 6750 peuters en kinderen mee in de Verenigde Staten en Canada.
Podcast De Dag over AstraZeneca en trombose
AstraZeneca kampte al langer met een imagoprobleem en nu zijn er vragen over mogelijk gevaarlijke bijwerkingen. In podcast De Dag zet trombose-expert Saskia Middeldorp, internist vasculaire geneeskunde en hoogleraar Inwendige geneeskunde, op een rij wat er bekend is over de risico's op trombose door corona en door coronavaccins.
Je kunt de podcast hier beluisteren:
De Jonge ziet eerste tekenen van derde golf
Deze week en aankomend weekend worden cruciaal als het gaat om mogelijke versoepelingen zoals het heropenen van de terrassen, het hoger onderwijs en extra mogelijkheden voor de detailhandel. Volgens demissionair minister De Jonge (Volksgezondheid) is het lang gelukt om de derde golf "te vertragen", maar hij ziet nu toch de eerste tekenen van de golf.
Dat is reden tot zorg, zei hij na een coronabijeenkomst met het kabinet, "maar hoeveel zorg precies is niet te zeggen. Daarom moeten we alles op alles zetten om ons aan die maatregelen te houden. Dan kunnen we prima met de huidige maatregelen toe en hoeft er niets aan verzwaring plaats te vinden."
De recente stijging van het aantal besmettingen verbaast hem niet. "We weten nu al een tijdje dat de Britse variant besmettelijker is dan de variant die we kenden. En die krijgt een groter aandeel, waardoor we wisten dat de R zou gaan stijgen. Dat is precies wat we nu zien."
Zondag vergadert het kabinet samen met onder andere RIVM-infectieziektendirecteur Jaap van Dissel in het Catshuis. Over een week staat er dan een nieuwe persconferentie over de coronacrisis op de agenda. Volgens hem gloort er door het vaccineren veel perspectief. "Dus ik zie deze cijfers vooral als een aanmoediging om het nog even vol te houden."
Van Engelshoven hoopt op snelle heropening van hoger onderwijs
Demissionair minister Van Engelshoven (Onderwijs) hoopt spoedig een besluit te kunnen nemen over de heropening van het hoger onderwijs en ze heeft goede hoop dat er versoepelingen doorgevoerd kunnen worden. Die zouden dan aangekondigd moeten worden in de coronapersconferentie op 23 maart, waarin duidelijk moet worden wat er na 30 maart mogelijk is.
"Natuurlijk kijken we naar de besmettingscijfers", zei Van Engelshoven na een bijeenkomst van de MCC, de speciale ministeriële commissie crisisbeheersing. "Maar we kijken ook naar het welzijn van de jongeren en we zien dat de rek er bij studenten wel een beetje uit is. Je moet dus breder kijken dan naar alleen die cijfers. Het water staat bij veel studenten aan de lippen."
Europese Commissie geeft persconferentie met EMA om 14.00 uur
De Europese Commissie geeft om 14.00 uur een persconferentie. Het hoofd van het Europees Geneesmiddelenbureau EMA is daarbij. Of de persconferentie over het AstraZeneca-vaccin en de bijwerkingen gaat is niet duidelijk.
Het EMA doet onderzoek naar de veiligheid van het AstraZeneca-vaccin nadat een aantal Europese landen, waaronder Nederland, het gebruik van het vaccin hebben opgeschort. Vanuit Denemarken en Noorwegen kwamen meldingen van zeldzame gevallen van een combinatie van bloedstolsels en een verlaagd aantal bloedplaatjes, na het inenten met het vaccin.
Het is vooralsnog onduidelijk of dat komt door het zetten van het vaccin.
Ruim 57.000 bijwerkingen gemeld na vaccinaties
Bij Bijwerkingencentrum Lareb zijn tot en met 14 maart bijna 11.000 meldingen binnengekomen met in totaal ruim 57.000 bijwerkingen. De meeste meldingen gaan over bekende bijwerkingen. Zo zijn spierpijn (6295), hoofdpijn (6204) en je niet lekker voelen (6014) de drie meest gemelde bijwerkingen.
Bijwerkingen na het zetten van het Pfizer/BioNtech-vaccin werden het vaakst gemeld, gevolgd door AstraZeneca en Moderna. Bij 116 meldingen werd geen type vaccin aangegeven.
In totaal werden 138 overlijdens gemeld na een vaccinatie. "Vrijwel allen hadden een kwetsbare gezondheid vanwege heel uiteenlopende ernstige onderliggende gezondheidsproblemen en/of hoge leeftijd", schrijft Lareb. Er wordt benadrukt dat het niet betekent dat de mensen zijn overleden door een vaccinatie.
Gisteren was al bekend dat er geen meldingen zijn binnengekomen over de combinatie van stollingsproblemen en een verlaagd aantal bloedplaatjes. In Denemarken en Noorwegen werden die zeldzame gevallen aangetroffen na inentingen met het AstraZeneca-vaccin. Daarop hebben een aantal landen, waaronder Nederland, besloten om tijdelijk te stoppen met dat vaccin.
Er zijn tot nu toe ongeveer 1,9 miljoen prikken gezet in Nederland.
10 miljoen Pfizer-vaccins versneld geleverd in tweede kwartaal
De Europese Unie krijgt in het tweede kwartaal 10 miljoen extra doses van het Pfizer/BioNtech-vaccin. Die vaccins zouden eigenlijk pas in het derde en vierde kwartaal geleverd worden.
De productie van die vaccins gaat sneller dan verwacht. Zo'n 100.000 van die doses zijn voor Nederland bestemd.
In totaal komen er in het tweede kwartaal zo'n 200 miljoen doses naar de Europese unie. "Dit is heel goed nieuws", zegt commissievoorzitter Ursula von der Leyen. "Het geeft de lidstaten de ruimte om mogelijke gaten in de leveringen op te vullen."
Rock Werchter afgelast, Lowlands maakt eerste namen artiesten bekend
Het Belgische muziekfestival Rock Werchter gaat dit jaar niet door. Het festival wordt nu verplaatst naar de zomer van 2022. De organisatie neemt binnenkort contact op met kaartenhouders. Die kunnen hun kaartje meenemen naar volgend jaar of ze krijgen er een tegoed voor terug dat gebruikt kan worden op andere festivals die dit jaar (mogelijk) of volgend jaar plaatsvinden.
In Nederland gaat Lowlands er nog steeds van uit in augustus het festival te kunnen houden. De organisatie wacht nog wel op goedkeuring van de overheid. Ondertussen is al wel een deel van de line up bekendgemaakt. Onder meer Liam Gallagher, The Opposites en Typhoon staan op het affiche.
Voor het eerst sinds 11 weken meer dan 500 IC-patiënten in België
Het aantal coronapatiënten dat in België op een IC ligt, is gestegen tot 503. Het is voor het eerst in elf weken dat de grens van 500 is gepasseerd. Er liggen nu meer dan 2000 mensen in de Belgische ziekenhuizen met corona. Het aantal opnames steeg de afgelopen week dagelijks gemiddeld met 167.
"Ik maak mij zorgen", schrijft viroloog Marc Van Ranst op Facebook. "De coronacijfers zijn, na 16 weken stabiliteit (weliswaar op een hoog niveau), niet goed aan het evolueren." Volgens Van Ranst komt het hoge aantal besmettingen vooral door de Britse variant.
Ook Zweden stopt tijdelijk met vaccin AstraZeneca
Ook in Zweden wordt het gebruik van het AstraZeneca-vaccin tijdelijk gestopt. "We doen dit uit voorzorg na berichten van bijwerkingen met trombose", zegt het hoofd epidemiologie van het land.
Eerder vanochtend werd bekend dat ook Letland en Slovienië het gebruik staken. De afgelopen dagen besloten meerdere Europese landen het AstraZeneca-vaccin tijdelijk niet meer te gebruiken. De landen willen wachten op het oordeel van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), dat waarschijnlijk donderdag komt. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zei gisteren dat er geen link is tussen het AstraZeneca-vaccin en bloedproppen.
Zondagavond besloot Nederland om het gebruik van het vaccin twee weken op te schorten. Tot en met 28 maart worden er geen prikken met het vaccin gezet.
Nieuwe variant in Frankrijk, wel symptomen maar negatieve test
In de Franse regio Bretagne is een nieuwe variant van het coronavirus opgedoken, meldt het gezondheidsministerie. In een ziekenhuis werden 79 mensen positief getest. Acht van hen droegen de nieuwe variant bij zich. Het opmerkelijke aan deze variant is deze mensen wel symptomen vertoonden, maar in eerste instantie negatief testten.
Uit nader onderzoek bleek dat ze de nieuwe variant bij zich droegen. De angst is er nu dat het een onherkenbare variant is en dat het verspreiden daarvan niet wordt opgemerkt.
Uit onderzoek blijkt vooralsnog niet dat de variant besmettelijker of gevaarlijker is dan een 'gewone' variant.
Besmettingen Duitsland groeien exponentieel
De besmettingen in Duitsland groeien opnieuw exponentieel. In de laatste week was er een stijging van 20 procent ten opzichte van een week eerder, zegt een expert van het Robert Koch Instituut.
"We zitten aan de rand van een derde golf, dat kan niet langer worden betwist", zegt hij. "Op dit moment hebben we net wat versoepelingen. Dat zorgt nu voor de exponentiële groei."
Op dit moment is het aantal coronagevallen 83 per 100.000 inwoners per week. Het RKI waarschuwt nu dat half april dat aantal tot 200 per 100.000 per week kan zijn gestegen.
Vanaf vandaag kleine versoepelingen
De coronabeperkingen worden vanaf vandaag een beetje versoepeld. Zo mogen kinderen tot en met 12 jaar weer naar zwemles, zodat zij hun zwemdiploma kunnen halen.
Verder wordt het winkelen op afspraak iets verruimd. Er mogen voortaan maximaal 50 klanten tegelijk in de winkel zijn, als de winkel hiervoor groot genoeg is. Wel geldt nog altijd dat mensen minimaal vier uur van tevoren een afspraak moeten maken.
Bij het sporten geldt dat volwassenen van 27 jaar en ouder buiten op sportaccommodaties met maximaal 4 mensen mogen sporten. Ze moeten wel anderhalve meter afstand van elkaar houden. Daarnaast mogen gemeenten sportactiviteiten organiseren op andere locaties.
Mensen die voor hun werk of bedrijf hun rijbewijs moeten halen, mogen weer theorielessen volgen en theorie-examen doen. Rijlessen en praktijkexamens werden begin deze maand weer mogelijk, voor iedereen. Verder wordt vandaag het inreisverbod versoepeld: zakenreizigers, studenten, kennismigranten, mensen uit de culturele en creatieve sector en langeafstandsgeliefden van buiten de EU mogen Nederland weer in.
Extra maatregelen in Oslo vanwege toenemend aantal besmettingen
In de Noorse hoofdstad Oslo gaan alle middelbare scholen en hogescholen dicht vanwege het toenemende aantal coronabesmettingen. Ook mogen mensen thuis nog maar maximaal twee mensen ontvangen, heeft de burgemeester aangekondigd.
"Er is geen twijfel dat we nu in de derde golf zitten", zei burgemeester Johansen. Volgens hem is het reproductiegetal gestegen tot 1,5. Dat betekent dat 100 mensen 150 andere mensen besmetten met het virus.
Kinderdagverblijven en basisscholen blijven wel open, maar in de gebieden waar de meeste besmettingen zijn moeten oudere kinderen overschakelen op digitaal onderwijs. Eerder werden ook al de niet-essentiële winkels gesloten. Restaurants mogen alleen open zijn voor afhalen.
Ook Letland, Slovenië gebruiken AstraZeneca-vaccin tijdelijk niet meer
Ook in Letland en Slovenië wordt de komende tijd geen gebruik meer gemaakt van het vaccin van AstraZeneca. Het gaat in beide landen om een voorzorgsmaatregel vanwege meldingen over bijwerkingen, zoals trombose.
"Artsen wordt gevraagd om de al geopende doses van het AstraZeneca-vaccin niet te gebruiken en geen nieuwe meer te openen", zeggen de gezondheidsautoriteiten in Letland. Benadrukt wordt dat in Letland geen meldingen zijn van ernstige bijwerkingen.
De afgelopen dagen besloten meerdere Europese landen het AstraZeneca-vaccin tijdelijk niet meer te gebruiken. De landen willen wachten op het oordeel van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), dat waarschijnlijk donderdag komt. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zei gisteren dat er geen link is tussen het AstraZeneca-vaccin en bloedproppen. Verschillende landen gaan overigens wel gewoon door: onder meer België en Oostenrijk zeggen door te prikken met het AstraZeneca-vaccin.
Brazilië tekent contracten met Pfizer en Janssen
Het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid heeft contracten getekend met vaccinmakers Pfizer/BioNTech en Janssen, schrijven Braziliaanse media. Pfizer zal 100 miljoen doses leveren, bij het Janssen-vaccin zou het gaan om 38 miljoen doses.
Een eerste Pfizer-levering zal volgende maand aankomen en de verwachting is dat tegen juli alle doses zijn gearriveerd. Het vaccin van Janssen zou verspreid over twee momenten aankomen: een levering van bijna 17 miljoen in augustus en van meer dan 21 miljoen in november.
Op 18 januari werd de eerste Braziliaan geprikt; zij kreeg het Chinese Coronavac-vaccin toegediend. Het Braziliaanse RIVM, Anvisa, keurde eerder ook het gebruik van het AstraZeneca-vaccin goed. De inentingen in het land komen echter niet goed van de grond, mede door de schaarste aan vaccins. President Bolsonaro heeft zich geregeld schamper uitgelaten over de ernst van de crisis.
Goedemorgen!
Welkom in het corona-liveblog van dinsdag 16 maart. Het blog van gisteren teruglezen? Dat kan hier.