Premier Rutte in gesprek met slachtoffers van de toeslagenaffaire
NOS Nieuws

'Gedupeerden toeslagenaffaire werd jarenlang rechtsbijstand ontzegd'

Gedupeerde ouders in de toeslagenaffaire werd jarenlang subsidie voor rechtsbijstand ontzegd, meldt de Vereniging Sociale Advocatuur Nederland (VSAN) na een rondgang onder haar leden. De ChristenUnie en de SP willen opheldering van het kabinet over het weigeren van subsidie voor rechtsbijstand voor gedupeerden van de toeslagenaffaire.

Volgens VSAN-voorzitter Reinier Feiner hadden slachtoffers "geen enkele kans" zich te verweren tegen de overheid. Daardoor werd de omvang van de affaire lang niet onderkend en heeft het "veel te lang kunnen doorsudderen", zegt hij tegen de NOS na berichtgeving van RTL Nieuws.

Voor juridische conflicten met de Belastingdienst kregen de gesubsidieerde advocaten geen vergoeding, omdat ervan uit werd gegaan dat mensen hun problemen met de fiscus zelf kunnen afhandelen. De kosten van een advocaat kwamen daardoor voor eigen rekening. Wie daar geen geld voor had, stond alleen in de juridische strijd.

De enkele keer dat er wel subsidie werd toegekend, werd het teruggevorderd, zegt Feiner. "Het bezwaar daarover werd afgewezen door de Raad van State, want die vond het niet onredelijk dat een burger zelfredzaam moet zijn in zaken tegen de overheid."

ChristenUnie-Kamerlid Stieneke van der Graaf noemt de kwestie onbegrijpelijk. "Zaken tegen de Belastingdienst zijn per definitie ingewikkeld." Ze vraagt het kabinet tot de bodem uit te zoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren.

Kamerlid Michiel van Nispen van de SP noemt het een "grof schandaal" dat de overheid advocaten weghield bij mensen die gedupeerd werden door diezelfde overheid. "Dat is een vorm van machtsmisbruik en sabotage van de rechtshulp van mensen die dat zo hard nodig hadden."

De VSAN roept op te investeren in de sociale advocatuur, om affaires als met de kinderopvangtoeslagen in de toekomst te voorkomen. Daarmee moet bezuinigingen op de sector in de afgelopen jaren teniet worden gedaan.

Compensatie

Eind december maakte staatssecretaris Van Huffelen bekend dat alle gedupeerde ouders uit de toeslagenaffaire 30.000 euro compensatie krijgen, uitgekeerd binnen vier maanden. Vandaag verzekerde zij tegenover de Tweede Kamer dat die uitbetaling voor 1 mei gedaan zal zijn.

In de Kamer klonk vanmiddag bezorgdheid over de vraag of de Belastingdienst de grote hersteloperatie wel aankan. Volgens CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt hebben minder dan duizend ouders al daadwerkelijk een tegemoetkoming ontvangen. Ook zijn er zorgen over de medewerkers van de dienst: volgens SGP-Kamerlid Chris Stoffer voelen ambtenaren zich in de steek gelaten door de ambtelijke top.

Half januari stapte het kabinet-Rutte III op vanwege de vernietigende conclusies over de toeslagenaffaire over de fraudejacht van de Belastingdienst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl