Premier Rutte na het aftreden van het kabinet om de kinderopvangtoeslagaffaire
NOS NieuwsAangepast

Tachtig slachtoffers toeslagenaffaire doen aangifte tegen Rutte

Tachtig gedupeerden van de kinderopvangtoeslagaffaire doen aangifte tegen demissionair premier Rutte. Volgens de advocaat maakt Rutte zich schuldig aan drie ambtsmisdrijven.

Het belangrijkste misdrijf is volgens advocaat Vasco Groeneveld dat Rutte sinds mei/juni 2019 weet van de volle omvang van het schandaal en heeft meebeslist over te nemen stappen. Toch is het vorderen van de Belastingdienst doorgegaan tot november 2019 of zelfs langer. Volgens Groeneveld wist Rutte dus dat de wet werd geschonden en heeft hij nagelaten de wet te volgen. "Rutte heeft niet ingegrepen toen mijn cliënten ambtelijk werden opgejaagd en beroofd", aldus Groeneveld.

Groeneveld deed eerder namens slachtoffers al aangifte tegen Hoekstra (demissionair minister van Financiën), Van Ark (demissionair minister voor Medische Zorg en oud-staatssecretaris van Sociale Zaken), Wiebes (oud-staatssecretaris van Financiën), Asscher (oud-minister van Sociale Zaken) en Snel (oud-staatssecretaris van Financiën).

Groeneveld betrekt nu ook Rutte bij de aangifte, omdat er volgens hem nieuwe belastende informatie is bijgekomen.

Unieke zaak

De aangifte ligt momenteel bij de procureur-generaal van de Hoge Raad. Die kan hem doorsturen naar het ministerie van Justitie, die een zaak kan beginnen. Daarnaast kunnen vijf Kamerleden de kwestie agenderen in de Tweede Kamer en na een debat beslissen om over te gaan tot vervolging.

Parallel aan deze zaak ligt er ook nog een aangifte uit 2019 tegen de Belastingdienst en zijn ambtenaren. Maar begin januari maakte het Openbaar Ministerie bekend dat er geen strafrechtelijk onderzoek wordt gedaan. Daar gaat advocaat Groeneveld een klacht over indienen bij het hof. Als het hof de klacht gegrond verklaart, moet het Openbaar Ministerie alsnog tot vervolging overgaan.

Hoe groot de kans van slagen is, weet Groeneveld niet. "Er is nog nooit een bewindspersoon op deze artikelen vervolgd. Maar dit is een unieke zaak qua ernst en omvang en de mate waarin de overheid de wet heeft geschonden." Volgens de advocaat zijn in 2018 de wetsartikelen en regels over ambtsmisdrijven die hier betrekking op hebben gemoderniseerd, wat kan helpen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl