Een groep gedupeerde ouders met minister Hoekstra en premier Rutte op weg naar het Catshuis
NOS NieuwsAangepast

Gedupeerden toeslagenaffaire spreken vijf uur met Rutte in Catshuis

Een groep van gedupeerde ouders in de toeslagenaffaire heeft vandaag zo'n vijf uur in het Catshuis gesproken met premier Rutte, minister Hoekstra en staatssecretaris van Huffelen. Eind maart gaan ze opnieuw met elkaar om tafel zitten.

Enkele ouders waren in januari uitgenodigd om met enkele bewindspersonen te praten over hun actuele situatie. Ze willen onder meer graag een snellere afhandeling van hun financiële problemen.

Premier Rutte, staatssecretaris Van Huffelen en minister Hoekstra van Financiën kwamen rond 13.30 uur de wachtende ouders tegemoet bij het hek en gezamenlijk liepen ze naar binnen. Een groep van zo'n veertig betrokken demonstranten bleef buiten.

Fraudeur-af

De uitgenodigde ouders hopen snel van hun schuld verlost te zijn. "We willen dat onze zaak in één dag wordt afgehandeld. We willen dat we snel fraudeur-af zijn", zei een van de ouders. "Er is ons veel beloofd, maar er gebeurt niets", zegt een van de getroffenen.

Eind december beloofde Van Huffelen alle gedupeerden in ieder geval 30.000 euro compensatie te geven. Maar dat bedrag is vaak nog niet uitgekeerd. Van Huffelen wil voorzichtig zijn, om te voorkomen dat het gestorte bedrag meteen door schuldeisers wordt opgeëist.

Voorafgaand aan het Catshuis-gesprek zei Rutte dat het gesprek vooral bedoeld is om "te luisteren" en "uit te leggen". Ook wil de premier leren van de verhalen van de slachtoffers. "We willen laten zien dat we verschrikkelijk vinden wat er is gebeurd."

Fraudejacht

Half januari stapte het kabinet-Rutte III op vanwege de vernietigde conclusies over de toeslagenaffaire over de fraudejacht van de Belastingdienst. Duizenden mensen werden ten onrechte als fraudeur bestempeld en moesten de toeslag voor de kinderopvang terugbetalen, waardoor ze in grote financiële problemen kwamen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl