De gedupeerde ouders uit de toeslagenaffaire krijgen allemaal 30.000 euro als compensatie. Dat bedrag zal in de komende vier maanden worden uitgekeerd aan iedereen die nu al in beeld is als gedupeerde.
Dat heeft staatssecretaris Van Huffelen van Financiën gezegd na een overleg op het Catshuis. Als dat betekent dat sommige ouders meer krijgen dan waar ze eigenlijk recht op hebben, neemt het kabinet dat voor lief. Er zal dan niets teruggevorderd worden, ze mogen het geld houden.
Volgens Van Huffelen krijgen ouders die meer schade hebben geleden dan 30.000 euro, uiteindelijk ook meer geld als ze daar recht op hebben. "Het is belangrijk dat we nu echt een stap gaan zetten en dat we sneller gaan compenseren", zei ze. Het bedrag is gebaseerd op het gemiddelde dat tot nu toe aan ouders is uitgekeerd die al wel schadeloos zijn gesteld.
Tot nu toe zette het kabinet vooral in op een zorgvuldig proces en maatwerk voor alle gedupeerden. Maar dat duurt veel te lang, is de algemene kritiek. Door nu te kiezen voor een niet-verrekenbaar voorschot, neemt het kabinet afstand van die eerdere strategie.
Genoeg compensatie voor helft betrokkenen
De staatssecretaris verwacht dat het bedrag van 30.000 euro bij ongeveer de helft van de getroffen ouders genoeg zal zijn. Nu zijn er circa 9000 gedupeerden in beeld, het daadwerkelijke aantal ligt waarschijnlijk veel hoger. "Maar deze regeling geldt ook voor ouders die we nog niet kennen."
Van Huffelen is blij met het besluit dat het kabinet nu heeft genomen. Ook wil ze een gebaar maken naar de kinderen die door de kwestie getroffen zijn. Onderzocht wordt hoe zij een "duw in de rug" kunnen krijgen voor een goede toekomst. Het kabinet gaat daarnaast in overleg met de gemeenten om gedupeerden te helpen, bijvoorbeeld bij het vinden van een nieuwe baan.
Schuldhulpverlening
Een behoorlijke groep ouders is door de affaire in zulke ernstige financiële problemen geraakt, dat ze in de schuldhulpverlening zitten. Van Huffelen zei dat ze hoopt te kunnen vermijden dat de 30.000 euro in hun geval direct naar de schuldeisers gaat. "Misschien dat een deel van de schulden daarmee wel afgelost zal moeten worden. Maar de ouders moeten wel voldoende overhouden om verder te kunnen."
In het Catshuis kwamen de meest betrokken bewindspersonen voor het eerst bijeen om een reactie te formuleren op het rapport van de parlementaire ondervragingscommissie.
Die concludeerde vorige week dat de ouders ongekend onrecht is aangedaan door de uit de hand gelopen fraudejacht van de Belastingdienst.