Fakkeltocht als eertbetoon aan de vreugdevuren in Scheveningen, vorig jaar
In samenwerking met
Omroep West
NOS NieuwsAangepast

Opnieuw geen vreugdevuren in Scheveningen en Duindorp, nu vanwege corona

De vreugdevuren op de stranden van Scheveningen en Duindorp gaan de komende jaarwisseling vanwege de aanhoudende coronacrisis opnieuw niet door. Die voor hen teleurstellende mededeling kregen de bouwers van de vuren vandaag van de Haagse burgemeester Van Zanen.

Van Zanen vindt het een enorme domper, maar zei tegen Omroep West dat hij geen andere keus had. Hij mag in verband met de corona-uitbraak geen evenementenvergunning afgeven. "Stel dat we op het laatste moment nog een versoepeling zouden hebben gehad, dan vond ik het niet verantwoord om het toe te staan, omdat er dan te veel mensen op afkomen."

'Wijs besluit'

Kevin Batenburg van de organiserende stichting in Scheveningen toont begrip voor het de beslissing van Van Zanen. "Hoe jammer ook, ik vind het zelfs een wijs besluit. Als het door had kunnen gaan, hadden we een vergunning voor een klein publiek gekregen. Dat was niet te handhaven voor ons geweest bij de drank die in zo'n nacht ook een rol gaat spelen. Wij moeten zorgvuldig omgaan met zo'n belangrijke traditie die al sinds de jaren 80 bestaat. Nog een keer discussie over wat wij doen en het was voorbij geweest met de vuren. Dat moeten we koste wat kost voorkomen."

De afgelopen maanden toonde Van Zanen zich in brieven aan de gemeenteraad positief over de inspanningen van de organiserende stichtingen om dit keer al het benodigde papierwerk in orde te krijgen. Toen het aantal coronabesmettingen begin deze maand stevig daalde, kregen de bouwers steeds meer hoop op groen licht.

Maar inmiddels stagneert die daling en lijkt het onvermijdelijk dat evenementen voorlopig verboden blijven. Ook de vreugdevuren in de stadsdelen Escamp en Laak gaan daarom voor het tweede achtereenvolgende jaar niet door.

Burgemeester weg

Sowieso zouden de vuren deze keer een heel ander aanzien krijgen, nadat het in Scheveningen tijdens de nieuwjaarsnacht van 2018 op 2019 helemaal was misgegaan. De vuurtoren van ruim 45 meter hoog veroorzaakte toen een grote vonkenregen en tientallen branden in de badplaats.

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid schreef een stevig rapport over het drama, waar burgemeester Krikke haar conclusies uit trok. De raad deed een hele reeks aanbevelingen, die door het gemeentebestuur alle werden overgenomen. De gemeente moest meer afstand nemen tot de organisatoren, er moesten gewoon vergunningen komen en de vuren moesten veiliger.

Dat laatste betekende onder meer dat de vuren deze editie kleiner zouden worden: niet 45, maar hooguit 10 meter hoog. Ze zouden niet langer met hoogwerkers in elkaar worden gezet, maar met ladders tegen de stapels aan. Er zouden alleen 'droge' pallets worden verbrand en vuurversnellers zoals de vaten dieselolie van twee jaar geleden waren uit den boze.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl