ANP
NOS Nieuws

Ook vreugdevuur Scheveningen komt er niet; gemeente geeft geen vergunning

Er komt komende jaarwisseling geen vreugdevuur op het strand van Scheveningen. De gemeente Den Haag geeft Scheveningen en Duindorp geen vergunning voor het bouwen van de vuurstapel, heeft waarnemend burgemeester Remkes vanmiddag in een brief bekendgemaakt.

Uit de brief blijkt dat de Duindorp Vreugdevuur Stichting toch nog geprobeerd heeft aan de vereisten te voldoen, omdat het besluit van 29 november dat Duindorp zich terugtrok "uit emotie" was genomen.

De bouwers van de vreugdevuren hebben aangekondigd dat er als alternatief in Scheveningen en Duindorp met Oudjaar een besloten feest wordt georganiseerd met maximaal 2500 bezoekers per locatie. De organisaties achten zich niet verantwoordelijk voor wat er buiten die locaties gebeurt.

Vergunning verplicht

Voor het eerst moesten Scheveningen en ook het naburige Duindorp een vergunning aanvragen voor hun traditionele brandstapels van pallets die met Oudjaar in brand worden gestoken. Den Haag stelde de vergunning verplicht omdat de vreugdevuren afgelopen jaren veel te hoog waren gemaakt. Daardoor kreeg Scheveningen in de nieuwjaarsnacht te maken kreeg met een riskante vonkenregen die schade aanrichtte en branden veroorzaakte.

Dat zag er zo uit:

Vonkenregen in Scheveningen

De bouwers moesten vandaag kunnen aantonen dat ze aan alle verplichtingen, zoals het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering, hebben voldaan.

Niet goed onderbouwd

Remkes schrijft aan de gemeenteraad dat de kwaliteit van de ingezonden stukken van de bouwers uit Duindorp en Scheveningen "onvoldoende" is en dat er stukken ontbreken.

"Ik vind dat dit soort grootschalige activiteiten niet kunnen plaatsvinden zonder een positief advies van politie en brandweer", lichtte de burgemeester later toe. De hulpdiensten waren steeds sceptisch over een veilige aanpak van de brandstapels.

Volgens Remkes hebben de bouwers zich niet voldoende voorbereid: "Afgelopen weekend is de nodige verwarring ontstaan, met name vanuit Duindorp. Eerste werd de aanvraag ingetrokken, vervolgens werd hij weer niet ingetrokken, Dat hele beeld was voor mij een onderstreping van het feit dat men er zelf niet goed op voorbereid was. En organisatoren van evenementen dragen een eigen verantwoordelijkheid."

Onlusten in Duindorp

De afgelopen drie dagen was het 's avonds onrustig in Duindorp. Er werden brandjes gesticht, hekken omgegooid en er werd zwaar vuurwerk afgestoken, Bewoners brengen dit in verband met het aanvankelijke afblazen van de vreugdevuren, afgelopen vrijdag.

Remkes noemt de onlusten volstrekt onaanvaardbaar. Hij zegt ervan uit te gaan dat de jongere relschoppers door hun ouders op hun gedrag worden aangesproken. Degenen die zijn aangehouden, worden voor de rechter gebracht, aldus Remkes, "zodanig dat ze met de jaarwisseling niet vrij op straat lopen", Verder zal de schade op hen worden verhaald en wordt er gekeken naar gebiedsverboden,

In deze animatie van de Onderzoeksraad voor Veiligheid is te zien wat er vorig jaar precies mis ging:

Intense brand en vliegvuur ontstonden door een combinatie van factoren

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl