NOS Nieuws

Wekdienst 3/10: 50Plus kiest lijsttrekker • Giro d'Italia van start

Goedemorgen! De uitgestelde Giro d'Italia gaat van start, 50Plus kiest een vervanger voor de vertrokken lijsttrekker Henk Krol, en Duitsland viert 30 jaar hereniging.

Het gaat in het hele land regenen; eerst in het zuiden, later in het noorden. In het zuiden breekt soms nog even de zon door. Het wordt 15 tot 18 graden. Morgen meer zon, al vallen er ook dan een paar buien.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • 50Plus kiest een nieuwe lijsttrekker, nadat Henk Krol eerder dit jaar opstapte en een nieuwe partij begon. Het bestuur draagt Liane den Haan voor, maar Kamerlid Corrie van Brenk heeft zich ook beschikbaar gesteld.
  • Duitsland is precies dertig jaar herenigd, al zijn de vieringen vanwege corona kleiner dan gepland. Op 3 oktober 1990, bijna een jaar na de val van de Muur, werden West- en Oost-Duitsland weer officieel één land. De officiële viering is in Potsdam, net buiten Berlijn.
  • De uitgestelde Giro d'Italia begint, nadat de wielerwedstrijd in mei niet door kon gaan vanwege corona. De eerste etappe is vanmiddag een tijdrit bij Palermo. Alle etappes zijn bij ons te volgen via een liveblog.

Wat heb je gemist?

President Trump ligt sinds het begin van de nacht in het ziekenhuis vanwege zijn covid-besmetting. Hij is volgens het Witte Huis uit voorzorg overgebracht naar het Walter Reed Army Medical Center. "Volgens mij gaat het prima met me, maar we gaan ervoor zorgen dat alles goedkomt", zegt Trump zelf in een videoboodschap.

Trump liep zelf naar de heli waarmee hij naar het ziekenhuis werd gevlogen. Hij wordt nu behandeld met de virusremmer remdesivir. Volgens de arts van het Witte Huis gaat het "heel goed" met de president en krijgt hij geen extra zuurstof toegediend.

Ondertussen zijn meer prominente Republikeinen en Trump-vertrouwelingen positief getest op het coronavirus: het gaat onder anderen om zijn campagnevoorzitter Bill Stepien en om voormalig adviseur Kellyanne Conway.

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit:

Gisteravond was de uitreiking van de Gouden Kalveren, de belangrijkste Nederlandse filmprijzen. Het Gouden Kalf voor de beste film is gegaan naar de film Buladó van Eché Janga. De familiefilm Kapsalon Romy kreeg de meeste kalveren: vier. Regisseur Mischa Kamp kreeg een kalf voor beste regie, Beppie Melissen en Noortje Herlaar ontvingen beiden een Kalf voor hun rol, en de film won het kalf voor beste scenario.

Nieuwsgierig geworden? Bekijk hier de trailer van Kapsalon Romy:

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl