Haagse 'all-you-can-eat' ontruimd • Arrestaties en gewonden bij coronaprotest Londen
- De regio Amsterdam blijft koploper in het aantal besmettingen.
- 122 patiënten liggen op de IC's, twee weken geleden waren het er nog rond de dertig.
- Het Verenigd Koninkrijk kan binnen een paar weken weer honderd doden per dag verwachten, stelt een topadviseur van de Britse regering.
- Cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je op deze site van de Rijksoverheid en het reisadvies voor verschillende landen staat bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Einde liveblog
We stoppen het liveblog van zaterdag. Een nieuw blog over alle gebeurtenissen en ontwikkelingen van de komende dag vind je hier. Goede nacht!
Restaurant Den Haag ontruimd vanwege drukte
In Den Haag is een restaurant langs de snelweg A13 ontruimd omdat het er te druk was. In het restaurant waren ruim 200 mensen aan het eten toen handhavers kwamen controleren. Die oordeelden dat iedereen naar buiten moest.
Gasten van het all-you-can-eat-restaurant zeggen dat ze niet meer verder mochten eten en gelijk moesten opstaan. "Het was veel te druk", bevestigde een aanwezige vrouw.
Restaurant Samen aan de Brasserskade zou eerder al een waarschuwing van de gemeente Den Haag hebben gekregen. Een medewerker van het restaurant zegt tegen Omroep West dat nog onduidelijk is hoe lang de zaak gesloten moet blijven. Daarover zou morgen worden gesproken met de gemeente.
Ondanks lockdown opnieuw protesten tegen Netanyahu
Ondanks de nieuwe lockdown-regels in Israël zijn opnieuw duizenden betogers de straat op gegaan om te protesteren tegen premier Netanyahu. Sinds gisteren zijn de nieuwe maatregelen in Israël ingegaan. Veel bedrijven zijn gesloten, grote bijeenkomsten verboden en mensen moeten dicht bij huis blijven.
Al meer dan drie maanden komen de demonstranten bijeen bij de woning van de premier om zijn ontslag te eisen. Ze vinden dat hij zijn functie niet mag uitoefenen nu hij beschuldigd wordt van corruptie.
Hij wordt ook verantwoordelijk gehouden voor het coronabeleid. Veel van de voornamelijk jonge demonstranten hebben hun baan verloren als gevolg van de economische neergang.
De coronacijfers in Israël lopen de laatste tijd snel op. In de afgelopen 24 uur zijn er meer dan 8000 besmettingen geregistreerd. Meer dan 700 mensen zijn het afgelopen etmaal in het ziekenhuis beland.
'Covid-19 houdt Nederlands voetbal in houdgreep'
NOS-sportverslaggever Joep Schreuder blikt vanuit Amsterdam vooruit op Ajax-Vitesse. Hoe de Nederlandse voetballerij omgaat met de coronaperikelen is een heet hangijzer. Want houden supporters zich aan de afstand en blijven ze rustig in de stadions? Zo niet, dan kan het zomaar zijn dat er vanaf volgende week zonder publiek gespeeld wordt.
Strengere maatregelen in Brussel vanaf maandag
In Brussel gelden vanaf maandag strengere maatregelen omdat de coronacijfers in de Belgische hoofdstad hoger liggen dan in de rest van het land. Café's moeten om 23.00 sluiten en tussen 23.00 en 06.00 uur geldt een samenscholingsverbod voor meer dan tien mensen.
Ook worden mondkapjes bij de in- en uitgangen van scholen vanaf 1 oktober verplicht. De algemene mondkapjesplicht in Brussel vervalt vanaf die dag; die geldt dan alleen nog in bijvoorbeeld winkelgebieden en dus rond scholen.
In een radio-interview zei premier Wilmès vanochtend dat "Brussel heel snel nieuwe maatregelen moet nemen". "Woensdag, de dag van de Veiligheidsraad, was ons land nog een gele zone. We hebben toen maatregelen genomen in functie van die gele zone. Ons land is vandaag nog steeds een gele zone, maar we weten wel dat bepaalde plaatsen, zoals Brussel, niet meer een gele zone zijn. En daar moeten striktere maatregelen genomen worden."
Hierdoor was het aantal coronadoden van vandaag zo onduidelijk
Het leek vanmiddag uit de lucht te komen vallen: het RIVM meldde 38 coronadoden in één dag. Gisteren lag het aantal doden in een dag nog op 16, en de dag daarvoor ook. Dus waar kwam dat hoge aantal van 38 ineens vandaan?
Bij nader onderzoek bleek de piek veel minder groot. Het hogere aantal zat hem vooral in extra meldingen van de GGD IJsselland, waar onder meer Zwolle onder valt.
16 arrestaties en 9 gewonde agenten in Londen na protesten
De Londense politie heeft zestien mensen aangehouden tijdens een protest van duizenden mensen op Trafalgar Square tegen de coronamaatregelen. De politie wilde de betogers uit elkaar halen omdat die zich niet aan de afstandsregels hielden. Negen agenten raakten daarbij gewond. Volgens de politie van de Britse hoofdstad is de menigte nu verspreid.
De arrestaties hadden niet alleen te maken met het niet opvolgen van de afstandsregel. Ook werden actievoerders aangehouden voor openlijke geweldpleging en verstoring van de openbare orde. Eerder was al bekend dat twee agenten naar het ziekenhuis moesten om zich te laten behandelen aan hun verwondingen.
Politici Amsterdam: Lockdown moet worden voorkomen
Nieuwe maatregelen in de Amsterdam en omgeving lijken onvermijdelijk, nu die regio de meeste besmettingen heeft van het land. Maar welke dat moeten zijn, leidt tot hoofdbrekens in de stad.
Amsterdamse politici zijn het er wel over eens dat een nieuwe lockdown koste wat kost moet worden voorkomen.
Twee finalisten Junior Songfestival positief getest en doen niet mee
Twee meiden die vanavond in de finale van het Junior Songfestival zouden staan, doen niet meer mee omdat ze positief zijn getest. Ondanks dat Demi van de groep Unity en Robin geen klachten hebben, kunnen ze niet meedoen, zegt de organisatie op Instagram.
Naast de twee finalisten, moet ook jurylid Emma Heesters thuisblijven. Zij heeft zelf geen klachten, maar iemand in haar omgeving is positief getest. Zij wordt vervangen door presentatrice en zangeres Fenna Ramos.
Unity doet wel mee in de finale, maar dan met de drie overgebleven leden: Maud, Naomi en Jayda. Ze nemen het op tegen T-Square en Jackie en Janae. De finale is in Ahoy Rotterdam
Tien arrestaties in Londen na protesten
De politie in Londen heeft tien mensen opgepakt bij een demonstratie op Trafalgar Square. Vier agenten raakten gewond bij schermutselingen tussen betogers en de politie. Twee politiemensen moesten naar het ziekenhuis.
Duizenden betogers kwamen bijeen op het plein om te demonstreren tegen de coronamaatregelen. Omdat ze zich niet aan de afstandsregels hielden, probeerde de politie de menigte te verspreiden. Dat mondde uit in ongeregeldheden. Zo werden er flessen gegooid en gebruikte de politie de wapenstok.
Ouderen eenzaam tijdens corona: 'Het gemis aan contact is het ergste'
Veel ouderen zijn bang voor de tweede golf coronabesmettingen, blijkt uit een peiling van ouderenbond ANBO. Ze vrezen de eenzaamheid van een nieuw isolement.
Werkelijke aantal doden in één dag lager dan 38
De piek van 38 coronadoden in één dag is in werkelijkheid veel minder groot. Van die meldingen bij het RIVM zijn er 21 afkomstig van de GGD IJsselland, maar die laat in verklaring weten dat er in de afgelopen week maar één persoon is overleden aan corona.
De verwarring is veroorzaakt door "een administratieve inhaalslag" van het afgelopen halfjaar, zegt de GGD IJsselland. Het gaat dan om mensen die al eerder positief getest zijn op corona en die nu pas zijn doorgegeven. In totaal gaat het om 28 gerapporteerde doden deze week, terwijl er in werkelijkheid dus maar één persoon is overleden.
Als de 21 doden uit de regio IJsselland worden afgetrokken van de 38 doden die het RIVM vandaag meldt, gaat het om 17 overlijdens. Dat is iets meer dan gemiddeld. Gisteren en donderdag werden nog 16 doden gemeld. Tot half september lag het aantal doden maandenlang op gemiddeld 1 tot 4 per dag.
Politie Londen stopt protest omdat geen afstand wordt gehouden
De politie in Londen is bezig om het protest van duizenden mensen op Trafalgar Square tegen de coronamaatregelen te stoppen, schrijft de BBC.
In het Verenigd Koninkrijk is het verboden om met meer dan zes mensen binnen of buiten samen te komen. Die regel mocht bij het protest van vandaag worden losgelaten op voorwaarde dat de demonstranten onderling afstand hielden. In eerste instantie greep de politie niet in, maar die besloot dat later toch te doen toen mensen geen afstand bewaarden.
"De menigte op Trafalgar Square houdt zich niet aan de voorwaarden en brengt mensen in gevaar", stelde de politie in een verklaring. "Door nu te vertrekken, kun je jezelf beschermen en voorkomen dat agenten maatregelen moeten nemen."
Duizenden de straat op in Londen tegen maatregelen
Duizenden mensen zijn in Londen de straat op gegaan om te protesteren tegen de coronamaatregelen. De menigte heeft zich verzameld op Trafalgar Square. Volgens de BBC houdt de meerderheid zich niet aan de afstandsregel en worden er geen mondkapjes gedragen.
Voorafgaand aan het protest zei de politie dat ze eerst met mensen in gesprek wil dat ze zich aan de regels moeten houden. "Ik weet dat er grote frustratie is over deze voorschriften, maar ze zijn ontworpen om iedereen te beschermen tegen een dodelijk virus", zegt een woordvoerder van de politie. Toen het protest begon was de politie zichtbaar langs de randen van de menigte, maar greep niet in.
De demonstranten richten zich tegen het parlement dat zich voorbereidt op een wet met eventuele nieuwe beperkingen om het virus te bestrijden. Sommige volksvertegenwoordigers uitten kritiek op de regering omdat die regels zou hebben geïmplementeerd zonder parlementaire goedkeuring.
Reactie KNVB: verrast over laatste waarschuwing minister
De waarschuwing van het kabinet om voetbalsupporters uit de stadions te weren als ze zich dit weekend opnieuw niet aan de coronaregels houden, valt niet in goede aarde bij de KNVB. "Het zou onbegrijpelijk zijn als op basis van twee incidenten op ruim honderd wedstrijden een totale sector de nek om wordt gedraaid", schrijft de bond.
"De laatste waarschuwing richting het betaald voetbal vandaag in het Algemeen Dagblad van minister Van Ark heeft de Nederlandse voetbalbranche (KNVB, Eredivisie CV, Keuken Kampioen Divisie, clubs, supporters en alle betrokken partijen) zeer verrast, te meer omdat wij juist goede afspraken met de overheid hebben hoe we voetbal veilig en verantwoord in stadions kunnen organiseren", schrijft de KNVB verder in een verklaring.
Leidens Ontzet wordt digitaal gevierd
Leidens Ontzet wordt dit jaar alleen digitaal gevierd. Belangrijke evenementen zoals de traditionele hutspotmaaltijd en het uitdelen van haring met wittebrood, komen helemaal te vervallen.
"Er was een prachtig programma samengesteld, maar de omstandigheden zijn veranderd", zegt de 3 October Vereeniging die het ontzet organiseert.
"De 3 October Vereeniging heeft nu besloten het feest aan te passen, zodat iedere Leidenaar, jong en oud, Leidens Ontzet thuis, op school en in de buurt kan vieren."
Leidens Ontzet wordt ieder jaar gevierd ter herdenking van de belegering van de stad tijdens de Tachtigjarige Oorlog en vooral de bevrijding van de Spanjaarden, het ontzet, op 3 oktober 1574.
Regio Amsterdam blijft koploper besmettingen
Gemeenten in de regio Amsterdam blijven bovenaan de coronalijstjes staan. In de top-tien met meeste besmettingen per aantal inwoners in de afgelopen drie dagen prijken zes plaatsen uit de regio Amsterdam.
Het gaat om Diemen, de gemeente Amsterdam, Ouder-Amstel, Weesp en Oostzaan. Daarbij moet worden aangetekend dat Oostzaan relatief weinig inwoners telt en dat kleine uitbraken van het virus daardoor sneller opvallen.
Afgezet tegen het aantal inwoners telde Haaksbergen de afgelopen drie dagen de meeste gevallen per 10.000 inwoners, namelijk 14,4. Ook in Zuidplas (12,5) waren relatief veel besmettingen.
In absolute aantallen werden vandaag in Amsterdam de meeste besmettingen geregistreerd: 331. Ook in Den Haag (197) en Rotterdam (161) waren veel besmettingen.
Is de economie klaar voor een eventuele lockdown?
Het aantal coronabesmettingen neemt toe en volgens het RIVM zitten we in een tweede golf. Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland roepen hun leden op om zich beter te houden aan de maatregelen om een tweede lockdown te voorkomen.
Een nieuwe neergang van de economie lijkt in zicht. Beleidsmakers en economen worstelen met de vraag hoe je de economische schade van een tweede golf zo veel mogelijk beperkt.
Nederlandse coronacijfers ten opzichte andere landen in Europa
Nederland test naar verhouding minder inwoners op het coronavirus dan veel andere Europese landen. Dat blijkt uit een vergelijking van beschikbare coronastatistieken. Toch is het volgens experts lastig om daaruit te concluderen dat een land het goed of juist slecht doet.
In vergelijking met acht Europese landen valt op dat het aantal vastgestelde besmettingen ongeveer rond dezelfde tijd begon op te lopen.
RIVM meldt 38 nieuwe coronadoden, IC-bezetting blijft stijgen
Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 38 nieuwe patiënten gemeld die aan de gevolgen van een coronabesmetting zijn overleden; dat is het hoogste aantal sinds half mei. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 13 doden per dag, tegen 3 doden per dag een week eerder.
Door achterstanden bij de GGD worden doden en ziekenhuisopnames niet altijd direct doorgegeven. Sommige opnames en overlijdens waren dan ook niet afgelopen dag, maar zijn de afgelopen dag pas gemeld bij het RIVM. Het aantal gemelde doden en ziekenhuisopnames loopt daardoor vaak achter.
Op de intensive care is de bezetting met covid-patiënten vandaag met 6 gestegen, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Het gaat om 122 covid-patiënten, tegen 36 krap twee weken geleden. De toename is het sterkst in de regio's Amsterdam, Leiden en Den Haag, Rotterdam en Brabant.
Op andere ziekenhuisafdelingen lagen 2 patiënten meer dan gisteren, waarmee het totale aantal covidpatiënten in het ziekenhuis op 555 komt. De afgelopen 24 uur zijn 11 covidpatiënten naar andere regio's verplaatst, van wie 2 van de ene naar de andere IC.
Intussen werden bij het RIVM 2718 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Gisteren meldde het RIVM nog 2781 nieuwe besmettingen. De afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 2388 positieve tests per dag gemeld, tegen 1560 een week eerder.
Het aantal bij het RIVM gemelde opnames blijft ook stijgen. Hoewel het aantal opnames van vandaag iets lager is dan gisteren, 29 vandaag tegenover 36 gisteren, stijgt het aantal opnames op weekbasis wel. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM er gemiddeld 29 per dag, tegen 18 een week eerder.
Mondkapjesplicht in verpleeg- en verzorgingstehuizen Icare
Vanwege het toenemende aantal coronabesmettingen moeten bewoners en medewerkers van de verpleeg- en verzorgingstehuizen van Icare vanaf vandaag mondkapjes dragen. Het gaat om een preventieve maatregel, meldt RTV Drenthe. "We hebben hiervoor gekozen omdat wij te allen tijde willen voorkomen dat de verpleeghuizen weer op slot moeten", zegt een woordvoerder.
De maatregel geldt ook voor de thuiszorgafdeling van de zorginstelling. Alleen chirurgische mondkapjes zijn toegestaan. Icare heeft naast Drenthe ook locaties in Gelderland, Flevoland, Overijssel en Groningen.
Maastrichts ziekenhuis wil corona opsporen via adem
Honderdduizenden Nederlanders hebben het de afgelopen weken al gedaan: de coronatest. Maar veel mensen vinden het niet prettig om een wattenstaafje in hun neus te krijgen. Het Maastrichtse ziekenhuis MUMC+ hoopt dan ook dat dat binnenkort verleden tijd is.
Wetenschappers hebben een apparaat ontwikkeld dat mogelijk kan ruiken of iemand corona heeft, schrijft 1Limburg. De zogenaamde e-Nose, een elektronische neus, was oorspronkelijk bedoeld om schildklierkanker te kunnen ruiken in je adem, maar heeft door de coronacrisis een ander doel erbij gekregen.
Het duurt nog wel een tijdje voordat het apparaat in gebruik wordt genomen, mogelijk lukt dat in de loop van volgend jaar. "We willen het apparaat nog een tijdje testen alvorens we het echt aandurven om mensen daadwerkelijk te vertellen of ze wel of geen corona hebben", zegt hoogleraar chirurgie Nicole Bouvy.
Met de e-Nose kan goedkoper en sneller getest worden. "Je moet wel vijf minuten in- en uitademen, maar dan heb je de uitslag", zegt Bouvy. "Eigenlijk net als bij een blaastest op alcohol. Je zou dan bijvoorbeeld bij stadions of festivals kunnen gaan staan en mensen laten blazen. Wie negatief is mag naar binnen."
Spaanse minister eist afsluiting grote delen regio Madrid
Veel meer delen van de regio Madrid moeten zo snel mogelijk worden afgesloten vanwege de opleving van het coronavirus. "We moeten luisteren naar wat wetenschappers zeggen. We moeten kijken naar de feiten en nu handelen", vindt de Spaanse minister van Volksgezondheid Salvador Illa.
Volgens de minister zou zo'n zeventig procent van de zogenoemde gezondheidszones in en rond Madrid op slot moeten. In het gebied wonen 4,7 miljoen mensen.
De uitspraken van Illa na afloop van een overleg met Spaanse deelstaten tonen een openlijke ruzie met het centrum-rechtse Madrileense regiobestuur. Dat wil niet zulke drastische stappen nemen, omdat er grote vrees is voor de economische gevolgen van een nieuwe lockdown in en rond de hoofdstad.
In Spanje heeft het regiobestuur in deze situatie het laatste woord en mag het dus richtlijnen van de federale regering naast zich neerleggen, legt correspondent Rop Zoutberg uit. Pas als de noodtoestand wordt uitgeroepen zoals in het voorjaar, krijgt de regering weer de touwtjes in handen, maar daar is vooralsnog geen sprake van.
'Komende maand weer 100 doden per dag in VK'
Het Verenigd Koninkrijk kan binnen drie tot vier weken weer honderd doden per dag verwachten als gevolg van het oplaaiende coronavirus. Dat stelt Graham Medley, een van de topadviseurs van de Britse regering, in het programma Today van BBC Radio 4.
"Hoewel de behandelingen zijn verbeterd en de manier waarop het virus zich verspreidt is veranderd, is het nog steeds een gevaarlijk virus en zal het ongetwijfeld weer tot doden leiden", zegt hij. Om te voorkomen dat het aantal sterfgevallen ook na oktober nog verder blijft oplopen, moet er zo snel mogelijk een dalende trend in de cijfers te zien zijn. "De stappen die we nu nemen, zullen niet voorkomen dat er honderd doden per dag vallen, maar ze zullen er wel voor zorgen dat de situatie niet nog veel erger wordt."
Ziekenhuizen Noord-Holland openen corona-afdelingen
Ziekenhuizen in Noord-Holland hebben weer speciale verpleegafdelingen voor coronapatiënten geopend, meldt NH Nieuws. Dat is onder meer gebeurd in Amsterdam, Alkmaar en West-Friesland.
De afdelingen zijn nodig omdat er weer meer coronapatiënten worden opgenomen. "We centreren de coronazorg het liefst op één plek, zodat de andere zorg door kan blijven gaan", aldus een woordvoerder van het Noordwest Ziekenhuis in Alkmaar.
Alle ziekenhuizen zeggen tegen NH Nieuws dat de reguliere zorg nu niet in de problemen is gekomen. Ze roepen mensen ook op om het ziekenhuis vooral niet te mijden. "Onze grootste zorg is dat mensen wegblijven uit angst", zegt een woordvoerder van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk.
Op sommige locaties in Noord-Holland zijn nog geen speciale afdelingen nodig, zoals in het Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk, het Tergooi Ziekenhuis en het OLVG in Amsterdam.
Twente-doelman over supporters: 'Ze hebben zich wel gedragen'
In aanloop naar deze speelronde in de eredivisie lag de aandacht vooral bij de supporters. Ze hebben een ultimatum van minister Van Ark gekregen: als ze zich opnieuw niet aan de coronaregels houden, gaat het kabinet ze mogelijk uit het stadion weren.
Het publiek van FC Twente leek zich daar gisteren van bewust te zijn. Er werd af en toe gezongen, maar een ander deel van het publiek liet op die momenten weten dat dat niet de bedoeling was.
Dat merkte ook keeper Joël Drommel van FC Twente:
Corona leidt tot hersenschade door overdreven immuunreactie
Nederlandse onderzoekers van het Amsterdam UMC hebben ontdekt dat corona nog schadelijker is dan we al wisten: het tast ook de hersenen aan. De ziekte kan ertoe leiden dat het immuunsysteem in de hersenen op hol slaat. Het onderzoek is vandaag gepubliceerd in het toonaangevende medische tijdschrift The Lancet Microbe.
Patholoog Paul van der Valk bestudeerde met zijn team uitvoerig de hersenen van elf patiënten die aan covid-19 zijn overleden. Bij tien van hen zag hij dat de ziekte duidelijke sporen in de hersenen had achtergelaten. Er werden afweercellen (zogeheten T-lymfocyten) ontdekt die niet in de hersenen thuishoren.
Nieuwsuur ging langs bij patholoog Van der Valk die, met de hersenen van een overleden patiënt, uitlegt hoe corona ons brein aantast:
ANBO heropent coronalijn voor ouderen
De ANBO heropent de telefoonlijn voor ouderen die vragen hebben over het coronavirus of een praatje willen maken omdat ze alleen zijn. Volgens de ouderenbond hebben veel senioren daar behoefte aan, omdat de coronacrisis naar hun verwachting nog lang zal duren.
In het voorjaar belden 7000 mensen de speciale coronalijn (0348-466666), zegt ANBO-directeur Liane den Haan in het NOS Radio 1 Journaal. Ze heeft haar achterban gevraagd hoe die denkt over de tweede golf aan besmettingen.
Meer dan 5000 mensen reageerden. Vier op de tien is bang voor een tweede golf en ruim de helft vindt dat de overheid niet genoeg doet om die tegen te gaan. Ze vinden dat er strenger moet worden gehandhaafd op de anderhalve meter afstand, dat mondkapjes in winkels verplicht moeten worden en dat supermarkten winkelwagentjes en -mandjes moeten schoonmaken.
Het isoleren van ouderen ziet Den Haan absoluut niet zitten. "Daar wordt steeds meer over gesproken, maar je wilt juist dat iedereen in onze samenleving kan blijven meedoen." Ze roept mensen op om te kijken naar de buurman of -vrouw die alleen is. "Ga een kaartje brengen of een bloemetje, ga boodschappen doen en praatje maken, al is het buiten voor het raam. Het zijn de kleine contactmomenten die voor mensen heel groot en belangrijk zijn en het gevoel geven dat ze niet vergeten zijn."
Van Dissel: testbeleid ondergeschikt aan naleving regels
Jaap van Dissel, hoofd infectieziektebestrijding van het RIVM, vindt het belangrijker dat mensen zich massaal aan de coronaregels houden, dan dat het testbeleid helemaal op orde komt. "Ons gedrag is de eerste verdediging", zegt hij in een interview met Trouw.
"We creëren problemen als we ons niet aan de anderhalve meter houden of bij ziekte toch de deur uit gaan. De intrinsieke motivatie van mensen moet je stimuleren. Dat is ingewikkeld. Een deel van de motivatie komt wel terug als je merkt in je omgeving dat covid een reëel probleem is. In maart zeiden we al dat je met klachten thuis moest blijven. Nu we vaker testen kunnen we dat advies gerichter maken. Als het een gewone neusverkoudheid blijkt te zijn, hoef je niet in isolatie. Dat is de winst van het testen voor het individu", zegt Van Dissel.
Hoewel het aantal besmettingen weer toeneemt en Van Dissel deze week voor het eerst sprak van een tweede golf, zitten we niet op het niveau van het voorjaar. "In maart waren we zoekende. Terwijl we nu de teststraten hebben - daar is natuurlijk een boel om te doen, maar uiteindelijk testen we daar een heleboel personen. We hebben de basis beter in beeld. Daardoor zie je dat het veel geleidelijker oploopt. Het aantal ziekenhuisopnames stijgt nu ook, maar niet in dezelfde mate als eerder. Je wilt dat natuurlijk ook voorblijven. Het aantal mensen dat besmettelijk is, is naar schatting behoorlijk groot."
Te weinig verpleegkundigen voor nieuwe golf
Een deel van de ziekenhuizen lijkt er niet in te slagen om coronapatiënten op te vangen en daarbij de reguliere zorg te ontzien. Dat is het beeld na een rondgang van de NOS langs ziekenhuizen en acute zorgregio's.
Zoals verwacht is het personeelsprobleem niet opgelost. Omdat ze ervaring hebben met het virus zijn ziekenhuizen wel beter voorbereid, maar ze worden nu overvallen door de snelheid waarmee de tweede golf komt. "We hadden niet gedacht dat het zo snel zou moeten", zegt Diederik Gommers van de vereniging van IC-artsen. Ook is het moeilijker dan gedacht om meer verpleegkundigen aan te nemen, zegt hij.
Lees hier meer:
'Doe alles om tweede lockdown te voorkomen'
Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland roepen hun leden op om zich beter te houden aan de maatregelen om een tweede lockdown te voorkomen. In maart werd door het kabinet een zogenoemde 'intelligente lockdown' in het leven geroepen.
"Een tweede lockdown dreigt, met alle draconische gevolgen voor ondernemers, werknemers en de economie van dien", schrijven de werkgevers in een brief. Ze vragen hun leden het voortouw te nemen als het gaat om het volgen van de gedragsregels. "Omdat we merken dat de aandacht is verslapt, roepen we iedereen op hier opnieuw en zichtbaar aandacht aan te geven en de protocollen strikt na te leven."
Lees hier wat de werkgeversorganisaties vragen van bedrijven:
Oud-inspecteur IGZ: landelijke aansturing maatregelen nodig
Het is tijd voor een scherpere landelijke aansturing van de coronamaatregelen, vindt Wim Schellekens, voormalig hoofdinspecteur van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en lid van het Red Team. Daarin zitten onder meer wetenschappers die het Outbreak Management Team en het ministerie van VWS voorzien van gevraagd en ongevraagd advies.
Schellekens waarschuwde gisteravond in Nieuwsuur dat de besmettingscijfers, opnames en IC-opnames wekelijks verdubbelen. "Als we nu 125 mensen op de IC hebben liggen: één keer verdubbelen is 250, twee keer verdubbelen is 500. En bij 500 IC-patiënten ga je de reguliere zorg verdringen. Dat betekent dat we dus nog maar twee weken de tijd hebben voordat het zover is."
Daarom pleit hij voor landelijke maatregelen, zoals een mondkapjesplicht en buitenshuis een verbod op groepen groter dan zes man. "Maar als je maatregelen neemt, dan kost het twee tot drie weken totdat je de effecten ziet. Dus we zitten echt laat en misschien zelfs wel te laat. Ik vind het dus jammer dat we nog een week moeten wachten op echte maatregelen."
Schellekens wil dat de overheid al vooraf communiceert over de gevolgen als mensen zich niet houden aan de maatregelen. "Kondig aan wat je gaat doen op het moment dat na twee á drie weken blijkt dat we dat reproductiegetal niet onder de 1 krijgen. Die maatregelen zou je nu al aan moeten kondigen, want dat betekent dat mensen ook zien: als we ons niet aanpassen, dan worden de duimschroeven wat aangedraaid. Wees voorspelbaar in tijd en wees ook voorspelbaar in maatregelen die worden genomen als we ons doel binnen die twee, drie weken niet halen."
Nieuw liveblog
Welkom in het liveblog van zaterdag 26 september. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.