liveblog
NOS NieuwsAangepast

Bruls wil criteria voor bepalen testvoorrang • 'Experimenteer met vollere theaterzalen'

liveblog gesloten

VS versoepelt reisadvies voor China

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor China en Hongkong versoepeld. Amerikanen die daarnaartoe willen krijgen nu het advies om de reis te heroverwegen. Tot nu toe gold het advies om niet naar China en Hongkong te reizen vanwege het coronavirus.

De meeste scholen en bedrijven in China zijn weer open en ook op andere gebieden gaat het beter, staat in het aangepaste reisadvies.

Bruls kritisch over voorkeurstests bij docenten

Voorzitter Bruls van het Veiligheidsberaad vindt het "principieel best verstandig" om bepaalde groepen voorrang te geven bij het testen, maar hij zet vraagtekens bij de voorkeursbehandeling van onderwijspersoneel. Dat zei hij in Nieuwsuur.

Minister De Jonge kondigde vrijdag aan dat personeel in de zorg en het onderwijs voorrang krijgt bij coronatests. De verwachting is dat de eerste medewerkers aan het eind van deze week met voorrang aan de beurt zijn.

"Ik snap dat het vervelend is als een hele school dicht moet en mensen thuis op hun kinderen moeten letten", zei Bruls, die ook burgemeester van Nijmegen is. "Maar als de kantine van de vuilnisophaaldienst in Nijmegen een besmetting heeft, moeten alle vuilnismannen en -vrouwen tien dagen in quarantaine en dan ligt het vuil in de straten. Via een iPad kan ik wel lesgeven, maar geen vuilniszak ophalen."

Lijst met cruciale beroepen

De voorzitter van het Veiligheidsberaad pleit voor een selectie aan de hand van objectieve criteria. De lijst met cruciale beroepen die in het voorjaar werd opgesteld kan een leidraad zijn, maar dan moet die volgens Bruls wel worden ingekort. Hij vindt het geen doen om iedereen met een vitaal beroep voorrang te geven.

"Het gaat misschien wel om honderdduizenden mensen. Dat is geen voorkeursbeleid meer, dan ben je iedereen aan het testen. Je moet kijken naar wat echt cruciale functies zijn, die maatschappelijk gezien per se moeten doorgaan omdat we anders in de problemen komen. Als politiemensen niet meer de straat op kunnen omdat ze te weinig collega's hebben, dan is dat een serieus probleem qua misdaadbestrijding."

Bruls benadrukt dat hij het liefst ziet dat de laboratoriumcapaciteit wordt uitgebreid zodat de wachttijden kunnen worden verkort. "Dan hoeven we deze selectie niet toe te passen."

Jordanië sluit moskeeën, scholen en restaurants

In Jordanië gaan moskeeën, markten, restaurants en de meeste scholen vanaf donderdag twee weken dicht. De maatregelen moeten een totale lockdown voorkomen, zegt een regeringswoordvoerder.

Verder worden grote bijeenkomsten, waaronder bruiloften, verboden, omdat die volgens functionarissen een rol hebben gespeeld bij de toename van het aantal coronagevallen. Gisteren werden in Jordanië 252 nieuwe besmettingen gemeld, het hoogste dagelijkse aantal sinds het begin van de uitbraak in maart.

In totaal zijn in het land ruim 3500 besmettingen vastgesteld. Zeker 26 mensen zijn aan de gevolgen van het virus overleden.

De afgelopen tijd zijn in Jordanië ruim 4000 winkels gesloten omdat de regels voor het dragen van mondkapjes niet werden nageleefd.

Opnieuw avondklok op Curaçao

Op Curaçao geldt vanaf donderdag opnieuw een avondklok. Tussen 23.00 uur en 05.00 uur mogen mensen alleen met een ontheffing de straat op. Horecazaken moeten om 22.00 uur de deuren sluiten en groepen van meer dan vier personen zijn niet meer toegestaan. In het voorjaar was op het Caribisch eiland ook al een avondklok van kracht.

"De overheid doet een beroep op de bevolking om zich te houden aan de avondklok", zegt correspondent Dick Drayer. "De politie kan geen straf opleggen aan mensen die toch de straat op gaan. Er wordt gewerkt aan een noodwet, maar die moet nog door het parlement en zo ver is het nog niet."

Verder is publiek bij sportevenementen niet langer toegestaan en vanaf groep 8 mogen maar 25 leerlingen per klas aanwezig zijn. De maatregelen gelden voor drie weken.

Op Curaçao zijn nu 102 actieve coronabesmettingen. Gisteren zijn 75 mensen getest, van wie er vier een positieve testuitslag kregen.

Premier Rhuggenaath maakte de maatregelen bekend op een persconferentie

15 leden van Vindicat besmet

Vijftien leden van de Groningse studentenvereniging Vindicat zijn positief getest op het coronavirus. De rector denkt niet dat de leden in de introductieperiode besmet zijn geraakt. "Het gaat om ouderejaars die geen rol hebben gehad in de introductieweek", zegt hij tegen RTV Noord.

De rector verwacht dat het aantal coronagevallen nog oploopt, omdat een onbekend aantal studenten nog in afwachting is van de uitslag van hun coronatest. Vanwege de besmettingen is de sociëteit van Vindicat aan de Groningse Grote Markt tot woensdag dicht.

Vandaag werd bekend dat 29 leden van een andere Groningse studentenvereniging, Navigators, besmet zijn geraakt met het coronavirus.

'In voorjaar waren vermoedelijk meer jongeren besmet'

In het voorjaar was het aantal jongeren met corona vermoedelijk groter dan nu, zegt arts-microbioloog Marc Bonten, lid van het Outbreak Management Team, tegen Nieuwsuur. Toen werd er nog weinig getest, waardoor die groep onopgemerkt bleef.

"We zitten nu in een fase waarin het virus zich verspreidt onder jongeren", zegt Bonten. "Maar ik denk dat het aantal infecties in april en mei onder jongeren net zo hoog of veel hoger was. Ook toen hadden ze er relatief weinig last van en kwamen ze weinig in ziekenhuizen terecht. We hebben het simpelweg niet kunnen vaststellen."

De arts-microbioloog waarschuwt wel dat jongeren zich aan de coronaregels moeten blijven houden, omdat er een risico is dat de ziekte zich via hen verder verspreidt naar kwetsbare groepen, zoals ouderen.

Raad voor Cultuur: experimenteer met meer bezoekers bij voorstellingen

De cultuursector moet de ruimte krijgen om te experimenteren met meer publiek bij voorstellingen. Dat staat in een advies van de Raad voor Cultuur aan minister Van Engelshoven. Het adviesorgaan vindt dat per regio moet worden bekeken wat mogelijk is.

De raad stelt dat theaters, filmhuizen en andere cultuurlocaties uit de kosten zijn als 50 tot 60 procent van de zaal vol zit. Nu draaien ze forse verliezen, omdat de zalen volgens de raad door de coronabeperkingen voor maximaal een kwart gevuld zijn. Ook zouden vollere zalen zorgen voor een "betere artistieke ervaring" voor alle betrokkenen.

Verder zou het extra steunpakket voor de culturele sector niet alleen naar gesubsidieerde instellingen moeten gaan. "Steun moet meer ten goede komen aan ongesubsidieerde producenten, musea en lokale instellingen, die samen het overgrote deel van de sector vormen," adviseert de Raad voor Cultuur.

Het Nederlands Dans Theater start na maanden zonder voorstellingen weer op, met een speciaal protocol:

Deze dansers hoeven 'eindelijk' geen afstand meer te houden

Alle Tour-renners Jumbo-Visma negatief getest

Alle acht renners van de Nederlandse ploeg Jumbo-Visma zijn negatief getest op het coronavirus. Voor de tweede keer tijdens de Tour de France moest het hele peloton eraan geloven en daarmee ook Jumbo-Visma, de equipe van geletruidrager Primoz Roglic.

Het is vandaag de tweede rustdag in de Ronde van Frankrijk. Morgen staat de zestiende etappe op het programma.

's Avonds geen alcohol op straat in Marseille

In Marseille mag na 20.00 uur op straat geen alcohol meer worden genuttigd. Het is een van de maatregelen die worden genomen om het aantal nieuwe coronabesmettingen omlaag te brengen.

Verder worden dansfeestjes, studentenfeesten en schoolreisjes verboden en net als in Bordeaux mogen bewoners van verpleeghuizen minder vaak bezoek ontvangen. Op het strand zijn groepen van maximaal tien mensen toegestaan en bij bijeenkomsten zijn niet meer dan 1000 mensen welkom.

De Franse premier Castex zei vrijdag dat Bordeaux en Marseille het zwaarst zijn getroffen door de heropleving van het virus op het Franse vasteland. Afgelopen weekend werden in heel Frankrijk binnen 24 uur meer dan 10.000 nieuwe coronagevallen geregistreerd.

Een op de vijf kinderen: zwaarder door coronacrisis

Een op de vijf kinderen zegt dat ze tijdens de coronacrisis zwaarder zijn geworden. Bij kinderen die al overgewicht hadden, is dat zo'n twee op de vijf. Dat komt naar voren uit een onderzoek onder bijna 200 kinderen door kinderartsen van de Universiteit Maastricht, waar 1Limburg over schrijft.

In maart werden vanwege de corona-uitbraak alle scholen gesloten en gingen sportclubs op slot.

Uit het onderzoek blijkt dat zo'n 75 procent van de kinderen minder bewoog, gemiddeld 51 minuten per dag minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Een derde van de kinderen gaf aan tijdens de coronacrisis meer ongezonde snacks te hebben gegeten. 20 procent van de kinderen speelde minder buiten, maar daar staat tegenover dat bijna 40 procent juist vaker naar buiten ging om te spelen.

De onderzoekers stuurden vragenlijsten naar 189 kinderen (en hun ouders), en een deel van de kinderen droeg een bewegingsmeter.

Bruls: extra maatregelen niet nodig

Voorzitter Bruls van het Veiligheidsberaad ziet ondanks het oplopende aantal besmettingen nog geen reden voor extra coronamaatregelen in de grote steden. Sinds gisteren zijn er bij het RIVM 1300 nieuwe coronabesmettingen gemeld, het hoogste aantal sinds begin juni. Vooral in de GGD-regio's Rotterdam-Rijnmond, Amsterdam en Haaglanden zijn veel nieuwe coronagevallen.

"We zijn wel gealarmeerd, maar het aantal ziekenhuisopnames en met name het aantal ernstig zieken is nog altijd heel erg laag", zei Bruls na overleg van de veiligheidsregio's.

Bruls riep vitale sectoren als de politie, zorg en nutsbedrijven op om hun noodplannen nog eens te bekijken voor het geval er steeds meer werknemers thuisblijven vanwege een besmetting of als iemand in hun omgeving is besmet. "Het is nu wel de tijd om die noodplannen even te checken of ze winterproof zijn, want: winter is coming", zei Bruls met een verwijzing naar de serie Game of Thrones.

Sinterklaasintocht

Hij ging ook in op de sinterklaasintochten. Dat wordt lokaal van geval tot geval bekeken, zei Bruls. "Dat vind ik ook erg verstandig, want anders zet je het land wel heel erg op slot. En ik ben natuurlijk als burgemeester ook een beetje bang voor de Sint, dus ik wil hem alle ruimte geven."

"Het kan betekenen dat op de ene plek gezegd wordt: de sintintocht zit er dit jaar niet in, terwijl op een andere plek gezegd wordt: we doen geen intocht, maar een coronaproof ontvangst in een sporthal is wel mogelijk."

Afgelopen tijd werd duidelijk dat veel organisatoren van sinterklaasintochten zelf al besloten hebben om de intocht dit jaar over te slaan of te versoberen.

Wisselende reacties op 'rule of six'

In Groot-Brittannië mogen sinds vandaag zowel binnen als buiten niet meer dan zes personen bij elkaar zijn. Londenaren reageren wisselend op de aangescherpte maatregel:

Coronaregels in Engeland aangescherpt: 'Misschien zijn we te vroeg weer losser geworden'

Duitsland: gratis test niet meer voor alle reizigers

Vanaf morgen kunnen niet meer alle reizigers naar Duitsland gebruikmaken van een gratis coronatest. De test is alleen nog kosteloos voor mensen die terugkeren uit een risicogebied. Voor hen is een test verplicht, en ze moeten in quarantaine tot de uitslag bekend is.

"Vanwege de vakantietijd was het belangrijk om alle reizigers de mogelijkheid te geven tot een coronatest", zegt minister van Volksgezondheid Spahn. "Met het oog op de herfst en winter kijken we qua testen meer naar het binnenland."

Bordeaux beperkt aantal mensen bij bijeenkomsten

Bij bijeenkomsten in Bordeaux zijn voortaan maximaal 1000 mensen toegestaan, in plaats van 5000. Dat is bekendgemaakt op een persconferentie naar aanleiding van het toegenomen aantal coronabesmettingen in de Franse stad.

Inwoners wordt daarnaast gevraagd om bruiloften en verjaardagen uit te stellen en om in ieder geval het aantal mensen bij dit soort gelegenheden te beperken tot tien. Verder mogen verpleeghuisbewoners minder bezoek ontvangen en zijn in het hele departement schoolreisjes opgeschort.

Net als in Bordeaux is ook in Marseille het aantal coronagevallen in korte tijd snel gestegen. Daar is later vanmiddag ook een persconferentie over nieuwe maatregelen.

Aantal besmettingen Groningse studentenvereniging loopt op

Het aantal positief geteste leden van studentenvereniging Navigators in Groningen is verder opgelopen. Inmiddels is bij 29 leden vastgesteld dat ze besmet zijn geraakt met het coronavirus, meldt RTV Noord. Donderdag werd bekend dat dertien leden positief waren getest.

De studentenvereniging verwacht dat er nog meer besmettingen bij komen. Volgens een woordvoerder gaat het in alle gevallen om milde klachten. Een aantal studenten is volgens haar weer klachtenvrij.

Het coronavirus heeft zich mogelijk onder de studenten verspreid tijdens de jaarlijkse introductie eerder deze maand, maar dat staat niet vast. "Leden hebben ook buiten de vereniging om met elkaar contact", zegt de woordvoerder. Ze benadrukt dat leden zich tijdens de introductie aan de RIVM-regels hebben gehouden.

De Groningse afdeling van Navigators heeft ruim 450 leden.

1300 nieuwe positieve testen, hoogste aantal sinds begin juni

Tot 10.00 uur vanochtend zijn er 1300 nieuwe positieve testen bij het RIVM gemeld. Dat is het hoogste aantal sinds begin juni, toen de testcapaciteit sterk werd uitgebreid. Opnieuw wordt hiermee de 'signaalwaarde' van 7 per 100.000 inwoners overschreden. Dat is een van de grenzen die voor het kabinet aanleiding kunnen zijn om in te grijpen.

Vorige week ging het om gemiddeld 775 vastgestelde besmettingen per dag, wat ook al een stijging was ten opzichte van de week daarvoor. Over de afgelopen zes dagen komt dat gemiddelde op 1142 uit. Hierbij moet worden bedacht dat het om een onderschatting van het werkelijke cijfer gaat, omdat de meeste mensen met klachten zich niet laten testen.

Voor het ministerie van Volksgezondheid is het aantal ziekenhuisopnames een minstens even belangrijke signaalwaarde. Dat zijn er vandaag 8. Daarnaast zijn er 2 overledenen bij gekomen. Vorige week ging het om gemiddeld 6 nieuwe ziekenhuisopnames en 2 doden per dag.

Door achterstanden bij de GGD worden doden en ziekenhuisopnames niet altijd direct doorgegeven. De meeste opnames en overlijdens waren dan ook niet vandaag, maar zijn nu pas gemeld bij het RIVM.

Ook piek in steden

De meeste besmettingen zijn zoals inmiddels gebruikelijk in Amsterdam (199), Den Haag (132) en Rotterdam (90). Ook in Amsterdam en Den Haag zijn het de meeste positieve gevallen sinds begin juni.

Omgerekend naar het aantal inwoners waren de afgelopen drie dagen de meeste positieve testen in Bergeijk (7,5 per 10.000 inwoners), Delft (6,5) en Amsterdam (6,4).

Er liggen 209 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 43 op de IC. Deze cijfers lopen ook iets op, al zitten ze nog altijd ruim onder de signaalwaarde. Begin april, op het hoogtepunt van de crisis, lagen er zo'n 4000 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 1400 op de intensive care.

3FM-dj Sander Hoogendoorn positief getest op corona

Sander Hoogendoorn is besmet met het coronavirus. De dj van de ochtendshow bij 3FM, Sanders Vriendenteam, kreeg dinsdag klachten en zit sindsdien thuis in zelfisolatie.

Afgelopen zaterdag werd hij getest. Hij voelt zich inmiddels weer goed en doet zijn radio-uitzendingen vanuit huis.

Persconferenties in Bordeaux en Marseille over nieuwe maatregelen

In Bordeaux en Marseille zijn vanmiddag persconferenties over nieuwe maatregelen die vanaf vandaag zullen gelden. Het aantal besmettingen in de steden is in korte tijd snel gestegen.

Afgelopen vrijdag zei premier Jean Castex nog dat Marseille en Bordeaux het zwaarst zijn getroffen door de heropleving van het virus op het Franse vasteland. Ook op het Franse eiland Guadeloupe komen er snel veel nieuwe besmettingen bij. Ook daar is vandaag een persconferentie.

Eerder vandaag reageerde de minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin op beelden van feestende voetbalsupporters op straat. Hij veroordeelt hun gedrag, omdat er onder meer geen afstand werd gehouden, de supporters aan het zingen waren en geen mondkapje droegen.

Orkest Marinierskapel repeteert voor Prinsjesdag

Een deel van de Marinierskapel der Koninklijke Marine heeft gerepeteerd bij de Van Ghentkazerne in Rotterdam. Dit ging geheel volgens de coronaregels: zo stonden de muzikanten op gepaste afstand van elkaar. Het orkest verzorgt elk jaar de muziek tijdens Prinsjesdag.

Dit jaar zal het programma op Prinsjesdag vanwege corona anders zijn dan normaal. Premier Rutte zei op zijn laatste persconferentie voor de derde dinsdag van september dat hij de "traditionele pracht en praal" zal missen. Daarmee bedoelt hij de koninklijke rijtoer met de Glazen Koets, de balkonscène en de schoolklassen en Oranjefans langs de route van het staatshoofd naar de Ridderzaal.

Koepelorganisatie GGD's: bel maandagochtend niet voor testafspraak

De koepelorganisatie van de GGD's roept op om niet op maandagochtend te bellen voor een afspraak en zo de telefonische drukte te vermijden.

Voorafgaand aan de ministerraad zei minister De Jonge vrijdag dat het nog een tijd moeilijk blijft om een coronatest te krijgen bij de GGD. "Deze weken zullen krap zijn", zei hij. De krapte zit in de laboratoriumcapaciteit om tests te analyseren, zegt de minister.

Donderdag bleek dat een afspraak maken voor een GGD-coronatest nu voor veel Nederlanders vrijwel onmogelijk is. "Er is nu nergens structureel plek", zei de koepelorganisatie van GGD's over de ruim 100 testlocaties waar mensen zich met coronaklachten kunnen laten testen.

'Berlusconi mag vanmiddag weer naar huis'

Silvio Berlusconi (83) mag waarschijnlijk vanmiddag het ziekenhuis verlaten, zeggen bronnen van zijn partij Forza Italia tegen persbureau Reuters. De oud-premier van Italië was besmet met het coronavirus en werd ruim een week geleden in Milaan opgenomen.

Berlusconi had een lichte longontsteking aan beide longen. Tijdens zijn vakantie op Sardinië liep hij het het virus op. Het is nog niet duidelijk of hij thuis verder nog wordt behandeld. Zijn persoonlijke arts zegt dat de ziekenhuisopname meer uit voorzorg was.

Ruim 900 nieuwe besmettingen in Duitsland

Het aantal coronabesmettingen in Duitsland is gisteren met 927 toegenomen. Het totale aantal is nu 260.355. Dat meldt het Robert Koch Institut (RKI).

Het aantal besmettingen in de afgelopen zeven dagen staat inmiddels op ruim 8500. In Duitsland zijn er 9350 mensen overleden aan de gevolgen van het virus.

De stijging is een stuk lager dan eind vorige week. Toen werden er op donderdag bijna 1900 nieuwe gevallen gemeld, vrijdag waren dat er nog 1400.

Franse minister veroordeelt beelden feestvierende voetbalsupporters

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin is niet blij met de supporters van Olympique Marseille die gisteravond massaal de straat opgingen. Ze vierden feest, omdat hun club de Klassieker won van Paris Saint-Germain.

Darmanin veroordeelt de beelden, zegt hij. Hij kreeg ze te zien tijdens een interview bij de Franse nieuwszender LCI. Te zien is dat supporters van Marseille onder meer geen afstand hielden, aan het zingen waren en geen mondkapje droegen.

Marseille en Bordeaux werden vorige week nog uitgeroepen als de steden die het zwaarst zijn getroffen door de heropleving van het virus op het Franse vasteland.

Nieuwe maatregel in Groot-Brittannië vanaf vandaag van kracht

In Groot-Brittannië geldt vanaf vandaag een nieuwe coronamaatregel. Er mogen zowel binnen als buiten een stuk minder mensen bijeen komen. Eerst waren groepen van dertig toegestaan, nu nog slechts groepen van zes, zo meldt onder meer de BBC. De nieuwe rule of six geldt ook in Schotland en Wales, maar in Wales alleen binnen.

Die zes mensen mogen wel van verschillende huishoudens zijn. Als mensen zich niet aan de nieuwe maatregel houden, kan de politie ingrijpen door een boete te geven. Bij een eerste overtreding is die 100 pond, maar bij meerdere overtredingen kan die oplopen tot 3200 pond.

De nieuwe regel geldt in Groot-Brittannië voor iedereen, met enkele regionale uitzonderingen. In Schotland hoeven kinderen onder de twaalf jaar zich er niet aan de houden, in Wales kinderen onder de elf jaar.

Ook heeft de rule of six geen betrekking op scholen, werkplekken, bruiloften, begrafenissen en georganiseerde teamsporten.

Twee nieuwe coronabesmettingen bij nertsenfokkerijen

Bij een nertsenbedrijf in Wilbertoord en in Overloon in Noord-Brabant zijn dieren ontdekt die besmet zijn met het virus. In Wilbertoord hadden meerdere dieren ziekteverschijnselen. Het bedrijf telde ongeveer 1250 nertsen en is inmiddels geruimd.

In Overloon kwam de besmetting aan het licht door een monitoringssysteem dat de dieren wekelijks test op het virus. Ook dit bedrijf zal worden geruimd.

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit meldt dat er tot nu toe 52 nertsenbedrijven in Nederland besmet zijn verklaard.

Eind augustus werd bekend dat in maart volgend jaar alle nertsenhouderijen in Nederland moeten stoppen. In november begint de 'pelsperiode' en als alle nertsen daarna zijn gedood en van hun pels zijn ontdaan, mogen de fokkers geen nieuwe dieren meer in hun kooien zetten.

Tegenvaller in jacht op coronamedicijn: antistoffen nemen snel af

De inzameling van bloedplasma voor een coronamedicijn bij bloedbank Sanquin is stroever verlopen dan verwacht. Het AD schrijft dat de hoeveelheid antistoffen in het bloedplasma voor een medicijn, sneller terugloopt dan gehoopt. De antistoffen zijn cruciaal om een medicijn tegen het virus te ontwikkelen.

Verder komen er te weinig geschikte bloeddonaties binnen bij de bloedbank. Er zijn voldoende donoren, maar die doneren minder vaak dan gehoopt. Daar komt bij dat niet alle donaties geschikt zijn. Er werd ingezet op 30.000 kilo plasma, maar dat is tot nu toe nog niet gelukt.

"We hebben 20.000 donaties ontvangen", zegt Sanquin. "Dat leverde 8000 tot 9000 kilo bloedplasma op, maar een gedeelte daarvan gaat nog afvallen."

Ov start campagne om meer reizigers te trekken

Het openbaar vervoer in Nederland gaat op jacht naar meer reizigers. Alle vervoersbedrijven in ons land starten daarom vandaag met een campagne: 'Het OV is OK'. Op dit moment zit het ov op een bezetting van 50 tot 60 procent in vergelijking met de periode voor corona. Het doel van de campagne is om ervoor te zorgen dat dit eind van het jaar 80 procent is.

"Onze eerste doel is natuurlijk tegen de reizigers zeggen: 'Kom op, u kunt weer op een verantwoorde, goede manier met ons reizen. Maar hou je dan wel aan de spelregels die we met elkaar hebben afgesproken.' Dat mondkapje moet je echt op doen en reis zoveel mogelijk in de rustige tijden", zegt Pedro Peters van koepelorganisatie OV-NL in het NOS Radio 1 Journaal.

Verder moet de campagne duidelijk maken dat iedereen veilig kan reizen met de trein, bus, metro en tram. Peters zegt dat 90 procent van de reizigers zich netjes aan de afspraken houdt door bijvoorbeeld en mondkapje op te doen. Het wekt veel irritatie op als mensen dat niet doen, zegt hij.

"We zullen vaker in het ov aanwezig zijn om te controleren of je je aan de afspraken houdt. En als je dat niet doet, ga je toch iets eerder een boete krijgen dan tot nu toe."

Trump schendt coronaregels met campagnebijeenkomst

De Amerikaanse president Trump heeft voor het eerst in lange tijd een campagnebijeenkomst gehouden die niet in de openlucht plaatsvond. Hij sprak voor enkele honderden aanhangers in een loods in de staat Nevada.

Hiermee schond Trump de coronaregels die gelden in deze staat: binnen zijn alleen samenkomsten tot vijftig personen toegestaan en iedereen moet een mondkapje dragen. Dat deden de meeste aanwezigen niet en ook hield men weinig afstand. Alleen personen die achter Trump stonden en op tv zouden komen werden verplicht een masker te dragen.

De laatste keer dat Trump een overdekte rally hield was in juni, in Tulsa. Kort daarna werd er in die stad een significante toename in het aantal coronagevallen geregistreerd. Een aanwezige politicus, Herman Cain, overleed later aan het virus. Daarna zette Trump vooral in op kleinere bijeenkomsten in de buitenlucht.

In de VS zijn bijna 200.000 personen overleden aan het virus en elke dag komen er zo'n duizend doden bij. Trump wil daarentegen uitstralen dat zijn beleid het virus goeddeels heeft bedwongen. De Democratische gouverneur van Nevada noemde de bijeenkomst egoïstisch en roekeloos van Trump.

Verbazing over sluiten teststraat Schiphol

Kamerleden protesteren tegen het besluit van minister De Jonge om de coronateststraat op Schiphol te sluiten. Volgens de minister werd de straat, waar reizigers uit oranje gebieden zich kunnen laten testen, maar beperkt gebruikt omdat er niet voldoende laboratoriumcapaciteit en testmateriaal is. Hij wil nu evalueren hoe de proef het beste een vervolg kan krijgen.

D66-Kamerlid Paternotte vindt de sluiting zorgwekkend, twitterde hij eerder. En tegen het AD zegt Paternotte: "Vijf weken geleden sprak de minister van Volksgezondheid uit dat iedereen getest zou gaan worden uit een risicogebied. En nu wordt er niemand getest. Dit vraagt tekst en veel uitleg."

Kamerlid Graus (PVV) noemt het besluit "onwaarschijnlijk". De PVV wil juist langere openingstijden en snellere testen op Schiphol.

Nieuw liveblog

Welkom in het liveblog van maandag 14 september. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.