NOS Nieuws

Zus van neergestoken 'Chuchu' (19): 'Hij was niet betrokken bij drillmuziek'

  • Koen Koopman en Nisrine Sahla

    redacteuren NOS Stories

  • Koen Koopman en Nisrine Sahla

    redacteuren NOS Stories

Begin vorige maand werd de 19-jarige Cennethson Janga, ook wel 'Chuchu' genoemd, doodgestoken op de pier in Scheveningen. Op sociale media circuleren verhalen dat hij aanhanger zou zijn van een Rotterdamse drillgroep.

Maar volgens zijn zus Caroline is daar niks van waar. Zij doet voor het eerst haar verhaal bij NOS Stories. "Een ding weet ik zeker: hij was niet betrokken bij een gang of drillmuziek. Hij luisterde daar niet eens naar. Hij noemde mensen met wapens mietjes. Hij zei: 'Als je vecht, vecht dan met je handen'."

De politie doet op dit moment nog onderzoek naar het fatale steekincident. Caroline hoopt voor haar en haar familie dat er snel meer duidelijkheid komt. Tot die tijd wil ze niet op de toedracht van de steekpartij ingaan.

Drillrap is een muziekgenre waarin (jonge) rappers elkaar vaak uitdagen en dreigen met wapens en geweld tegen groepen uit andere buurten en steden. En dat gaat soms zo ver, dat er daadwerkelijk gestoken wordt.

Maar volgens Caroline was haar broertje dus niet een (gewelddadige) drillrapper. Dat geldt ook voor veel andere jongeren die betrokken raken bij steekpartijen, vertellen tientallen jongerenwerkers uit heel Nederland tegen NOS Stories. Zij zeggen dat ook jongeren in de kleine steden en dorpen - die niet naar drillrap luisteren - steeds vaker een mes bij zich dragen, omdat ze zich niet veilig voelen op straat.

In onderstaande video vertelt de zus van 'Chuchu' haar kant van het verhaal. Ook vertelt een jongen uit een dorp in Gelderland en een meisje uit Drachten waarom ze zich zo onveilig voelen dat ze een mes zijn gaan dragen. "Je kan hier als meisje tegenwoordig niet meer normaal over straat."

Eind vorige maand lanceerden jongerenwerkers uit het hele land een campagne tegen messengeweld. Daarin vroegen ze ook aandacht voor de rol van drillrap. Maar uit de gesprekken die NOS Stories voerde met tientallen jongerenwerkers en jongeren kwamen juist ook veel andere oorzaken aan de orde.

Op het moment dat iedereen op school een mes draagt, ga jij er ook een dragen.

Tamara, jongerenwerker M.O.S. in Drachten

Jongerenwerker Tamara schat dat zo'n 30 procent van de jongeren in Drachten een mes bij zich draagt. "In de grote steden heb je een andere mentaliteit dan hier, maar wat daar gebeurt, wordt ook meegenomen naar hier." Ze spreekt veel met jongeren, maar hoort nog weinig over drillrap. "Ik hoop dat dat ook nog even zo blijft."

Volgens haar gaat het in Drachten en omliggende dorpen vooral om het gevoel van onveiligheid en groepsdruk. "Op het moment dat iedereen op school een mes draagt, ga jij er ook een dragen." Ook Anna (20) liep met een mes op zak, maar doet dat nu niet meer. "Ik voelde me niet veilig. Ik durf nog steeds niet na 20.00 uur in mijn eentje te fietsen."

Messenverbod

Sinds 1 september geldt er een messenverbod op niet-illegale messen in de Friese stad. Ook in andere steden en dorpen wordt nagedacht over zo'n verbod. Zowel Anna als Tamara is blij met het verbod, maar zeggen dat het vooral vanuit de jongeren zelf moet komen. "Ik draag geen mes meer bij me. Er moet toch iemand beginnen ermee op te houden. Toen dacht ik: dan ik maar", zegt Anna.

Ook Caroline, de zus van de doodgestoken 'Chuchu', hoopt dat het messengeweld snel ophoudt. "Ik denk niet dat je later op de bank wil zitten en tegen je kinderen wil zeggen: 'Ik heb iemand vermoord'. Ik denk dat je wil zeggen dat je je diploma hebt gehaald en dat je werkt om je kinderen een goede toekomst te geven."

Ze wil nu graag laten zien hoe haar broertje echt was. "Hij was niet zo, zoals iedereen over hem schrijft. Hij was bezig met zijn rijbewijs en wilde zelf met kinderen en jongeren werken. Hij was goed bezig. We hebben gewoon een goede opvoeding gekregen voor een goede toekomst. Het is ontzettend jammer dat iemand ons dat ontneemt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl